söndag 22 mars 2009

Utopi

Detta är: Om jag hade en krog/hur jag tycker pubar skall vara.

1. Läge. Var som helst inom tullarna utom på söder (där det redan finns ett gäng hyfsade utskänkningsställen). Eventuellt Solna som är ett svart hål ölmässigt, tom bolaget i Solna centrum är ett skämt, men kommer man utanför stan går man nog miste om en hel del kunder/gäster som bor på ''fel sida'' stan.

2. Inredning. Barstolar vid baren i övrigt ganska oväsentligt.

3. Garderob. Frivilligt, som på Akkurat, och absolut inget inträde (om det ej är klubb).

4. Vakter. Beror nog lite på läget, men eftersom det inte kommer spelas någon dansmusik lär det inte behövas. 18-årsgräns. Detta ''är'' ingen familjerestaurant, så nolltolerans mot barn.

5. Musik. Lågmäld. Öl ska trots allt stå i centrum. Ingen schlager, powermetal eller dansmusik i alla fall. Inga liveband. Möjligen att man kunde ha metalklubb ett par gånger per år. Hårdrockare brukar dock ej vara så sugna på att betala för riktig öl.

6. Exteriör. Något som indikerar att det finns finöl.

7. TV-sport. I ett speciellt rum så övriga gäster slipper störas. Kanske en speciell mindre bar i anslutning till detta rum. Lite som lilla baren på OT eller Akkurat's utebar.

8. Uteservering. Bara om puben skulle råka ligga på någon gatas solsida.

9. Mat. Musslor, dels för att det är gott och dels för att ''alla andra'' har det, Pizza, Ost/korv-tallrikar. Plankor som är så gott verkar ''fulkrogar'' ha monopol på, reclaim the plank(or walk it)! I övrigt får kocken väldigt fria tyglar i dennes menykomponering.

10. Mjöd. Sverige's största utbud av mjöd (hur många krävs det? Två?).

11. Öl. Ingen huvudleverantör. Inga fasta kranar, eller flasköl. Utom en brygd som bryggs exklusivt för denna fiktiva pub, bryggts av något bra bryggeri, gärna i närheten. MINST två casks. Cask marque-akreditering. Vet ej hur många fat jag skulle ha, men minst tio i alla fall. En flaskölslista på runt 100öl och som uppdateras ofta som på Akkurat förr i tiden med alla alkoholhalter och om möjligt annan info utskriven. Har man ''missat'' ett öl på på detta ställe så lär det dröja inan det kommer tillbaka. En realista på utgående/utgångna öl som dom har (hade?) på Haket i Göteborg. Betalar man dyra pengar (antagligen) för öl kan den väl i alla fall vara hyfsat färsk? Genom att ha ett ständigt föränderligt och inte för stort utbud tror jag inget blir stående för länge. Målet skulle var att ALLTID ha något som DU ej druckit förut. Med fokus på ''session-beers''.

12. Övrig alkohol. Sprit, vin och annat trams existerar på nåder...

13. Hemsida. Likt The wellington i Birmingham,som uppdateras i realtid när öl tar slut och nya''kommer på''.

14. Personal...som fått lära sig att hälla! Inte för få.

15. Festivaler. Antagligen inte. Orka.

16. Namn. Humlehuset? Sherwoodkrogen? (Vem skulle inte vilja hoppa in i en taxi och skrika ''Mot Sherwoodkrogen!''?) Öl? Beerhunter's haunt? Humlehimlen?

17. Rabatter. 10% till medlemmar i Republikanska föreningen, AIK-alliansen, AIK, Humanisterna, EBCU&SHBF.

En utopi som jag (eller någon annan) aldrig kommer göra till sanning. Vilken krögare som helst kan antagligen intyga att det är verklighetsfrämmande.

2 kommentarer:

AndersAnd sa...

Mot Sherwoodkrogen fick mig att skratta högt haha! När jag startar min egna fiktiva pub kanske jag snor det namnet.

Anonym sa...

Låter bra. East är ju till salu, eller det kanske är sålt nu. Vi kan köpa d. Eller slantar vi upp så går det nog att övertala Fadi om att köpa Dicken. Har funderat många gånger vad som kommer att hända när det blir bostäder på platsen där Råsunda står idag.