tisdag 19 juli 2016

Öl i Minneapolis del X-Washington/Cedar

En bit söder om stan i ölöknen/förorten Bloomington ligger Mall of America. Tre gånger större än Mall of Scandinavia och ett av de största köpcentra jag varit i.
Vi tog spårvagnen till ändhållplatsen där detta monstrum är beläget och gick runt några timmar, åt och handlade allehanda skit.
På tillbakavägen stannade vi till på Town hall som besökts veckan innan för en välförtjänt Destihl Blueberry Gose på deras stora uteservering. Nästan lika bra som deras vanliga gose som jag var lyrisk över i vintras.
Allt som inhandlats på köpcentrat dumpades på rummet där även någon timmas vila avnjöts.

Vi gick tillbaka till Town hall där följande brygder intogs i baren då wifit utomhus var minst sagt undermåligt: Marmalade sky; bärnstensfärgad med någolunda humlig arom. Jag hittar ingen apelsin som tydligen ska finnas i. Mer som en helt vanlig bra APA. Hope and king scotch ale; rubinfärgad med något rökig arom. Toner av malt och päronglass. Black h2o oatmeal stout 6%; nästan kolsvart, arom av mörk malt och choklad. Väldigt maltig, ren och välbalanserad. Vi hamnade bredvid Al i baren här som vi träffat på en vecka tidigare.

Nästa stopp var en indisk resturang tvärs över gatan. Hyfsad mat med en inte så god, men dock exotisk öl i form av Molson Ice (eller ''molten ice'' som det stod i menyn).

Vi gick till Republic som vi hade varit på veckan innan och avslutade dagen/kvällen där med följande brygder: Fair state Vienna lager 5,3%: luktar faktiskt gott/humle. Känns betydligt mer ''modern'' och välhumlad/smakrik än de svenska storbryggeriernas ''bayerskt''. God wieneröl. Antagligen en av de bästa ölen i stilen jag druckit. Gillar verkligen detta lokala bryggeri.
Mer från dem i form av Roselle; suröl med hibiscus. Ser ut som röd vinbärs-saft. Diskret fruktig arom, inget skum, men inte ''platt''. Det hade dock gärna fått vara lite mer kolsyra. Somrig, läskande och ''tart''. Helt ok. Hommel bier från Perennial artisan ales (som visar att alla bra bryggerinamn inte är tagna); kände ingen arom då ''mr Gallon of cologne'' satte sig några platser bort i baren. Gul och disig som belgiska ales ofta är. Drar för mycket åt hefeweizenhållet för min smak. Något syrlig. Ölet i frågan ska vara torrhumlat, inget jag märkte. Miraculum från det för mig okända Pryes beläget några mil väster om stan; ser ut som ''IPor'' gör mest. Fin humlearom. Ganska söt med toner av karamellmalt. Reält humlebett med sina 75 IBU. Egentligen inte min typ av IPA, men det funkar. Cold press black ale från Bent paddle; ett otroligt vackert öl med ett rikt gräddigt skum (nitro). Aromen är som att bli slagen medvetslös med en säck kaffe. Smaken är mer balanserad även om det smakar mycket kaffe. Chokladtoner framträder allteftersom ölet värms upp. Gott trots att jag inte tycker om kaffe ''rent''. Citradelic tangerine från New belgium; halmgul med fina skumgardiner. Ganska mycket kolsyra, smakar mest apelsinsaft. Denna fina IPA fick avsluta denna dag. Sedan var det stägningsdags och vi fick gå hem och lägga oss.

Inga kommentarer: