onsdag 24 maj 2017

Malt, mat och destillat

Dags för den nya festivalen '' Malt, mat och destillat'' i en av Älvsjömässans hallar. Hyfsat med sittplatser och framför allt gott om svängrum då det inte var många besökare när vi var där på fredagen. Polettsystem var det som gällde. Med tanke på festivalens namn var det inte mycket mat att välja på. Desto mer öl.
Jag plöjde mig igenom: The bonneville från Remmarlöv, Himlagård lingon saison från Adelsö, Full Re-tart berliner weisse från Ugly duck, Göteborgs Påsköl, Eternal session IPA från Northern monk, Cherry pop french ''saison'' från Öde, Rådanäs Ekologiska Pilsner, Millionaire milk stout från Wild beer, Patron
golden ale från sundsvallsbryggeriet Stenhammaren, Värmdö Cappuccino cream stout, (The true) Tempel Sour nelson, Sälen session IPA, Pfungstädter Edel-pils, A moment of clarity från Beerbliotek, Passiflora berliner weisse från Nómada, Klackabackens Djungelberliner, Jura Island glory från Södra maltfabriken, Ekologisk Bunny brown från Södra maltfabriken, Oud beersel Oude vieux lambiek, O’hara’s Notorious red IPA från Carlow, Frölunda IPA från Göteborgs, Äppelbo Enbärs och Poppels Passion pale ale.

söndag 21 maj 2017

Ännu en smygprovning

4400-maratonet fortsatte för ett tag sedan och vi passade på att smygprova S/V/H samtidigt.

Coronado Punk’in drublic Barrel aged    6 poäng
Ballast point Pumpkin down        2 poäng
Grado plato Strada s. felice '14    2 poäng
Palm Arthur’s legacy 10        2 poäng

Jättegott vinnaröl. Den italienska brygden minns jag som mycket hemsk när den var färsk, nu hade den utvecklats väldigt fint och smakade riktigt bra.
Bonusöl blev det visst också i form av Pale alen Öregrund ale 4,7%; bärnstensfärgad. Luktar ''real ale at its worst''. Kartong. Första jag dricker från denna producent. Smakar dock desto bättre än doften lovade. Betyg 55/100.
Wee heavyn Innis & gunn Hopped bourbon cask ale: rubinfärgad med en arom av lösningsmedel. Att ölet är alldeles för sött gör att betyget bara blir 52/100.
Naturfrisk Ginger beer från Ørbæk, Stigbergets West coast IPA och Amber lager källare no 9 från Krönleins.

lördag 20 maj 2017

Välförtjänta öl

Jag var ute och turfade för ett tag sedan och blev matsugen i Trollbäcken. Restaurang Silverado såg lagom fancy ut för en småsvettig cyklist.
Där fanns förutom mat då till min förvåning en oprovad mellanöl. Mariestads Continental från Spendrups. Glatt överraskad över hur pass bra den funkade till fisken som intogs till.

När jag kom hem fanns det ännu bättre och framför allt starkare öl där i form av barley winet Chtulhu från D’oude maalderij; grumlig, ser ut som nyponsoppa. Doftar bränt gummi. Amerikansk i ''underkategorin'', men ändå relativt välbalanserad. Brända toner och påtaglig ''alkoholvärme''. Inget man vräker i sig. Betyg 69/100.
Imperial portern Victory at sea från Ballast point; i det närmaste svart. Söt kaffedoft. Viss beska finns, men ölet är utomordentligt välbalanserat. Främst toner av choklad och mörk malt. Mycket bra. Betyg 91/100.

fredag 19 maj 2017

Blygsam provning

En betydligt mer blygsam provning än gången innan hade vi för ett par månader sedan.

Suröl

Liefmans Kriek Brut        6 poäng
Brekeriet lady in satin    4 poäng
Liefmans Goudenband    2 poäng
Funk estate Soulslap    0 poäng

En öl ''som finns överallt'' visar varför så är fallet. Gott!

ASA

Clown shoes The barista 8,5%        7 poäng
Brewdog Abstrakt 20        7 poäng
To øl Reparationsbajer Director’s cut    2 poäng
Finch Fascist pig            2 poäng
Eagle Big yank            2 poäng

Jag smakade den nya-zeeländska brygden på bryggeriet. Då smakade det väldigt bra. Det är konstigt vad lite sol, jetlag och sommar kan göra med smaklökarna.

torsdag 18 maj 2017

Öl i Sickla

Det var egentligen tänkt att jag bara skulle sitta hemma och ta det lungt denna fredag. Istället ringde frun och lurade ut mig till Sickla bryggeripub belägen i Sickla köpkvarter.
I själva verket är det Värmdö bryggeri som har sitt production brewery på Ingarö som startat denna utpost där man brygger mindre batcher.
Varsin burgare och några bärs fick vi i oss. För min del Grinda golden ale, Sandhamn ljus lager Ekologisk 4,2% och Ingarö ''pale ale''. Ingen av ölen föll mig på läppen. Frun var dock mer nöjd.
I den närbelägna hipstermatbutiken Paradiset hittades lite exotiska lågalkoholbrygder.

... vilket det inte var tal om när vi kom hem. Quadrupel Xxxx Reserva från De struise som vi delade på. Varsågod och god natt.

tisdag 16 maj 2017

Enorm provning

I spåren av resorna till Nya zeeland och Belgien anordnade jag min största provning hitills för ett par månader sedan.

Low alcohol

Teedawn Wheatcut        37 poäng
Teedawn Lagercut        31 poäng
Strömsholms En riktig Lättöl    22 poäng
Spendrups Bayerskt    2,1%    21 poäng
Spendrups Premium lager    11 poäng
Pripps            10 poäng

Danskt i topp och svenskt i botten.

APA

Toms Hembrygd    13 poäng
Leufsta        10 poäng
SMF Almighty    4  poäng

En synnerligen lyckad hembrygd.

Stout

Jester king/18th street Multifarious    36 poäng
’T pakhuis Den zwarte sinjoor        31 poäng
Two thumb Oatmeal        25 poäng
Flying monkeys The tribe        25 poäng
Young’s Double chocolate        23 poäng
Hedonis Excuse me while i kiss my 6,2%    22 poäng
Little valley Stoodley        16 poäng

Vinnarölet var en riktig höjdare.

Belgisk ale

Wolf 6                            22 poäng
Eskilstuna SMÖF                        21 poäng
De dochter van de korenaar Noblesse Extra-ordinaire Pure-oak    21 poäng
St ambrosius Blonde                    18 poäng
Buxton Anglo-belgique                    16 poäng
Monks Maria hoppy bruin                    14 poäng
Mikkeller Hva såå?                        13 poäng
Belgoo Magus 6,6%                        9  poäng

Jag gillade personligen Eskilstuna bättre, men vinnarölet var bra det med.

Fruktöl

Brooklyn The discreet charm of the framboise        28 poäng
Reninge Krieken Rood                24 poäng
Buxton/Omnipollo Original lemon meringue ice cream pie    22 poäng
Contreras Curieuzeneuske                18 poäng
To øl Fuck art lets dance on gooseberries            16 poäng

Är alla bra ölnamn tagna? Som tur är smakar det desto bättre.

Lambic

Boon Vat 79        30 poäng
St. louis Fond tradition kriek    27 poäng
Bzart '13            25 poäng
Geuze Boon '15        24 poäng
Owa Ume            2  poäng

Ojojoj, vilka godsaker. Boon ännu bättre än jag minns den.

BSA

Birra del borgo 25 Dodici '15        37 poäng
Ellezelloise Quintine blonde        13 poäng
Van steenberge Augustijn Grand cru    11 poäng
Leffe Royale Mapuche        9  poäng

Italien slår alla belgare i deras egen stil. Grym öl.

DIPA

Victory Hop ranch        37 poäng
Liberty/Hallertau Haterade    32 poäng
Clown shoes Spacecake    32 poäng
Coppersmith's        29 poäng
Speakeasy Blind tiger    29 poäng
Brygghus 19 Innovation    6  poäng

Väldigt bra vinnaröl. Speakeasy har gått i konkurs sedan denna provning hölls.

Imperial porter

Amager Game of arms    27 poäng
Nynäs Valsviken        14 poäng
Monks Black jack '14        13 poäng
Hornbeer Winterporter    8  poäng

Amager levererar i vanlig ordning.

Tripel

Monk's Blend 8        20 poäng
Slaapmutske        14 poäng
Beer here Forrest walker    13 poäng
Gentse graaf 8,1%        12 poäng
Designbrew Tres belle chic    1  poäng

Skulle tro att stockholmsbrygden hade något år på nacken, vilken gjorde den gott som det verkar.

Imperial stout

Stone Xocoveza                    30 poäng
De dochter van de korenaar Sans pardon Pure-oak        30 poäng
Sierra nevada Narwhal                25 poäng
Brooklyn Black chocolate                18 poäng
To øl Pineapple express                15 poäng
Mikkeller Polly 0                    4  poäng
Charlis Svart                    2  poäng

Väldigt bra öl i toppen.

måndag 15 maj 2017

Smygprovning

Tog några mer eller mindre goda öl i hemmets lugna vrå för ett par månader sedan, Dundulis Sutvaras från det för mig okända litauiska bryggeriet Panevėžio alus, Valsviken Vinterporter från Nynäs' och S:t eriks Julale ekologisk.
Skönt att bara luta sig tillbaka hemma i lugn och ro ibland.
Därefter kom brorsan förbi och vi hade en liten smygprovning av diverse ''IPor''

Three boys West coast red    6 poäng
Blondine Chinook        5 poäng
Baylands Woodrow’s veto    4 poäng
Finn            3 poäng
Two thumb red rye        3 poäng
Gigantic Pipe wrench    3 poäng
Sigtuna Winter        0 poäng
Two thumb Hop helmet    0 poäng

Hop helmet var infekterad.

söndag 14 maj 2017

Öl i Flandern

Majsan hade bokat sin resa långt efter mig och åkte med en massa byten hem. Jag låg och drog mig i den sköna sängen när hon pallrade sig iväg.
När det började bli dags för min del att röra på mig blev det först ett besök på ett nyöppnat hak på gatan vi bodde på med det glenniga namnet ''Pasta la vista''.
Väldigt god mat och en väldigt god öl till, Rebelse Strop från Roman, beläget några mil söder om stan.
Jag hade ~ ett knappt kilo upp till att väskan skulle väga 23 kilo och köpte med mig en flaska därifrån.
Promenerade ned till stationen i det lätta duggregnet för vidare färd till flygplatsen i Bryssel.

Väl framme hittade jag ett par ganska bra triplar från Du bocq (Corsendonk). Båda två för under hundringen på en flygplats är ju rena kapet. Ramée tripel Ambrée och Ramée Blonde hette de.

Även på ''luftsidan'' lokaliserades ett par exotiska öl från Inbevs varumärke Leffe. Royale Cascade IPA och Royale. De var inte så märkvärdiga.
Resten av resan hem gick utan större missöden eller skandalscener.

tisdag 9 maj 2017

Öl i Vichte

Liksom de tidigare dagarna startade vi i hotellbaren. Denna dag med Delirium tremens från Huyghe. Dagens viktigaste mål eller vad man brukar säga. Gott iallafall.

På samma gata som hotellet låg ett fancy korvhak. Varsin slang intogs. Det var ok, men lite väl avantgardistiskt för min smak. Vi delade på en Delvaux från De kroon som inte var så märkvärdig i sig, men funkade till korven.

Inte en jättelång promenad till stationen och tåget som tog oss till byn Vichte som var skådeplatsen för Alvinne craft beer festival. Denna hålls varje år i anslutning till Flanderns största ölbutik Bierhalle deconinck.
Ganska stor hall där utställarna/bryggerierna hade sina barer, många sittplatser, men dessa var upptagna så vi satte oss i ett stort partytält utanför som även det snart fylldes upp.
Vi passade även på att shoppa lite i den mäktiga butiken. Bra priser och väldigt stort urval. Inget låshäng+att vi var tvugna att ta sista tåget gjorde att bara dessa öl hanns med: Super yeah! från det för mig okända spanska Cervesa guineu, Random 88 från Laugar, Electric Funeral från Laugar/Napar, Lervig Tasty juice, Bird of prey Pineapple från Uiltje, Life of plants från Redchurch, Green machine, Oud bruin Raspberry harvest '16, Oud Bruin Cherry harvest '16, Oud Bruin Oak Leaf 6% '16. Alla de fyra sista från lokala Brouwerij ’T verzet. Vi var långt ifrån de enda svenskarna som besökte festivalen.
Resan tillbaka var inte mycket att orda om. Funderade på att gå ut igen, men det hade redan varit en lång dag så det fick räcka så.

lördag 6 maj 2017

Öl i Gent del II-Bonusbåt

Dagen inleddes med en Bush Blonde från Dubuisson i hotellbaren. Snacka om rivstart.

Blåsigt och allmänt ruggigt ute denna dag. Vi gick till en pizzeria där lunch och en Bavik Super pils intogs.

Nästa stopp var Bierhuis de brouwzaele där liksom stället vi besökte ett par dagar tidigare i Bryssel baren var inne i en stor kopparpanna.
Stället hemsöktes av härjande ungar och endast en öl mäktades med, Wild jo från De koninck.

Inte långt därifrån låg en båt i en kanal. Det stod något om hundratals ölsorter men såg stängt ut när vi skeptiskt gick ombord.
Det var inte stängt, massor av (billig) öl fanns att botanisera bland, maten var god, och bra service dessutom. Kaffee de planck var namnet.
Vi blev sittandes rätt länge där drickandes: Seef bier från det för mig okända Antwerpse brouw compagnie, Merci maman från De leite, Ma mère speciale från De leite, Vander ghinste Blauw, Saison Voisin från Géants (Gouyasse), Goedendag sterk blond från Toye, La corne du bois des pendus från D’ebly (34 riksdaler för en trippel!) och Jacobins Gueuze från Vander ghinste. Högt och lågt, men för de priserna kan man inte klaga.
Det står en gubbe på statysockeln till höger och ser visionär ut
Sista ölstoppet för dagen var Dulle griet vid ett stort torg. Stort ställe på minst två våningar. Väl insuttet och en massa krimskrams överallt som det brukar vara i det här landet.
Ett par välsmakande brygder avslutade denna tvåsamma dag, Dulle griet blond 5,8% från De proefbrouwerij och Red my lips från Brussels beer project.

fredag 5 maj 2017

Öl i Gent del I-Kärt återseende efter tretton år

Någolunda utvilade gick vi till närmaste tågstation och hoppade på ett tåg till Gent sex mil nordost om huvudstaden. Någon lättare form av frukost intogs vid stationen varpå planen var att gå till ölbutiken Bierwinkel de hopduvel... vilken visade sig vara stängd under vår vistelse.
Istället checkades det in på hotellet.
Hotellbaren visade sig ha några exotiska brygder. Ett par slank ned innan vi begav oss ut. För min del Gruut Blond och Belle-vue Extra kriek. Inte speciellt gott.

Det vackra staden badade i sol när butiken De bierwinkel lokaliserades. Ingen supershopping, men en del småflaskor fick vi med oss i alla fall.
Inte långt därifrån vid floden ligger Waterhuis aan de bierkant. En minst sagt väl insutten krog. Bar på nedervåningen och som ett stort vardagsrum utan TV på övervåningen. Ett väldigt belgiskt ställe med en massa krimskrams överallt. Det var fullsatt på nedervåningen så vi fick sitta uppe. Bara turister där.
Maten smakade mycket bra och till den god öl i form av: Mammelokker från Van steenberge, Paljas Saison från Henricus och Mongozo Premium pilsener från Huyghe.
Ett par timmars vila på rummet följde.

Mörkt och regnigt var det när vi begav oss ut till Het trappistenhuis som var lite svårt att hitta, men det gick till slut. Intim bar med sparsam belysning, typiskt belgiskt på alla sätt. Vi blev kvar där resten av kvällen.
Lättare middag plus diverse snacks gjorde följande öl sällskap: Ter dolen Blond, Roman Pils, Tongerlo Bruin, Kapittel Watou pater från Van eecke (Poperings hommelbier), Black hole från Roman. Lite hit 'n miss över ölen. Mysigt ställe.

torsdag 4 maj 2017

Öl i Brussel

Sju timmar hann jag vara hemma innan det var dags att bege sig ut till Arlanda igen. Någon sömn blev det inte, utan ölinventering och annat viktigt prioriterades istället.
Slumrade eventuellt till på nattbussen dit. På SAS extremt glest besatta flyg ned till Bryssel kunde man till och med ligga på några säten.
Vid ankomst tog jag tåg in till stan där frun mötte upp.
Efter att ha kastat av min väska gick vi och träffade brorsan på The beer factory. Baren ligger i en gammal stor kopparpanna. Trots namnet bryggs inget starkare än kaffe här. Jobbig personal här, men vi hade kul ändå. En del öl fick vi i oss, för min del: Speciale 1900 , Tongerlo Blond, Super 8 IPA, Mystic White och Mystic Peach. Alla från Haacht. Den ena värre än den andra.

Frun och jag gick tillbaka till rummet för lite vila innan kvällen. Det gick konstigt nog inte att få en blund.
Kvällen tillbringades på den lilla rustika resturangen Nüetnigenough. Hyfsad mat som vi delade på att par goda flaskor till, Cuvée Saint-gilloise från Cantillon och Oud bruin Vineyard 6% '15.
Det kom en vägg av jetlag efter maten och det gick inte att hålla sig vaken. Bara att ge upp och gå och lägga sig trots att kvällen bara var barnet.
Väldigt skönt att sova i en säng för första gången på tre dygn.

onsdag 3 maj 2017

Öl i Nya zeeland del XV-Shopping och mer öl

Morgonen randades och vi nådde ett väldigt soligt Auckland. Minns inte vart medresenärerna tog vägen, men för mig stod ölshopping på schemat.
Jag tog en buss mot sydöst där stans högst rankade ölbutik är belägen. Gick och åt en hyfsad soppa på ett asiatiskt ställe i närheten innan $179 spenderades på bärs som skulle med hem.
Väldigt varmt var det när bussen togs tillbaka till centrum. Pallade inte ens sitta på uteserveringen på Brew on quay. Tredje och sista besöket där.
En del goda öl intogs inne vid baren i form av: Moa Five hop, Hoppy little ''Wit'', Triple chocolate milk stout från Behemoth, Stingray Imperial IPA från Coronado, Mike’s Vanilla coffee porter, Pot kettle black från Yeastie boys och Death from above från Garage project som besöktes ett par dagar tidigare.

Det hade blivit dags att dra sig till flygplatsen och en flygbuss tog mig dit där de andra mötte upp.
Ett par exotiska brygder lyckades jag hitta även där, Hop rocker pilsener från Macs och Monteiths Black. De var ok.
Flygresan till Peking var det inga konstigheter med. Visserligen hade vi drygt nio timmars väntetid där, men vi orkade inte åka in till stan utan satt bara som muppar och glodde. Ingen öl.
Likaså hemresan var inga problem förutom att Air china inte tillåter ''flight mode'' på telefoner mm så det finns bara deras kinesiska filmer att se på. Yay!
Sammanfattningsvis var vi nog alla väldigt nöjda med resan, men två veckor i landet var som väntat alldeles för lite.
Överraskande mycket svag öl, men det var ju sommar, så det spelar säkert in.
Både jag och brorsan var imponerade över hur bra all svart öl var.

söndag 30 april 2017

Öl i Nya zeeland del XIV-Ännu en solig dag i huvudstaden

Ingen frukost ingick på boendet så jag begav mig ut i brunch/lunch-tid och hittade ett ställe vid namn Bethel woods som såg ok att käka på.
Döm av min förvåning när de hade en massa exotisk öl där. Maten var dock inte mycket att hurra över.
Blev av förklarliga skäl sittandes här ett tag förtärandes: 69 lager (ingen aning om vilket som är skyldiga) och Duncans Stout. Det var ok öl.

Bra depåstopp innan jag kom fram till Sprig & fern tavern på Tinakori road. En ombonad pub som ägs/drivs av bryggeriet Sprig and fern beläget på andra sidan sundet på Sydöl.
Inget wifi där så det fick räcka med en öl, Fern lager; ljus, ren och lättdrucken. En mellanöl som gjord för en varm sommardag som denna. Intogs i skuggan i deras beergarden på baksidan.
Parlaments- eller regerings-byggnad
På väg tillbaka till centrum blev det ytterligare ett depåstopp på Bethel woods för ytterligare en lageröl i form av Razzle dazzle pilsner från Te aro.

Ett fjärde och sista besök på D4 mäktades med där en hel bunt öl intogs i form av Halo pilsner från Liberty, Sawmill ''Imperial'' red ale, Sawmill Crystal wheat beer, Uprising west auckland pale ale, Chur! nz pale ale från Behemoth. Smakade bra alltihop, dessutom blev jag bjuden på en av dessa öl. Trevligt ställe.

Mina medresenärer var i antågande söderifrån och vi träffades på utmärkta och stora gastrobryggeripuben (inte så fancy som det låter) Fork & brewer. Tyvärr hade det blivit lite kyligare nu så det var inte läge att sitta på den stora uteserveringen. Stället ligger dessutom en trappa upp så man får lite utsikt.
Burgare med mac & cheese till följande jästa maltdrycker: Shadow majestic pacific stout 3,7%, D*r*a*f*t*, Saxual, Low blow 4,4%, Puns n’ goses, Sourbet raspberry & lemon berliner weisse och Charlie XPA. Helt ok öl.
Jag gick tillbaka till boendet och hämtade mitt bagage och vi sågs åter vid stationen varifrån vi skulle ta en nattbuss norrut. Vi hade alla beställt liggplatser vilket visade sig vara rena skämtet. Det var som ubåtskojer fast lite bredare.
Det kanske inte låter så illa, men med tanke på hur landets vägnät ser ut blev det knappt någon blund då man bara åkte omkring på sin brits. Hade Nya zeeland haft motorvägar istället för serpentinvägar hade det säkert varit ok.
Jag tyckte till och med det var värre än att flyga.

lördag 29 april 2017

Öl i Nya zeeland del XIII-Southern garage dog

Ännu en solig dag i huvudstaden då jag gick till bryggeriet Garage project. Det visade sig vara just bara ett bryggeri, man kunde inte ta en öl på plats utan det var bara att ta med.
Istället blev det ett besök på Southern cross tavern där även Johan från kvällen innan dök upp.
I skuggan på den stora innergårdens uteservering intogs: Monteiths RIPA, Royal wulff från Sparks och Special agent IPA från Black dog som besöktes kvällen innan. Inga höjdaröl.

Vi gick tillbaka till Aro street där Garage project huserar. De har förutom bryggeriet även ett litet taproom på andra sidan gatan där vi slog oss ned.
Ett helt gäng öl fick vi i oss. För min del: Bottoms up, Cat’s pajamas, Spezial k, Golden brown 4,8%, Cereal milk stout och Wlg. Bra grejor rakt igenom som väntat. Kan inte minnas att jag smakat något från dem ej fallit mig på läppen.

En Uber tog oss därifrån till centrum och D4 som besökts ett par gånger veckan innan.
Vi åt på balkongen och en god Blacktop oat stout till maten. Har för mig han satt kvar medan jag gick ''hem'' och vilade upp mig inför kvällen.

Meningen var att vi skulle ses på kvällen på Valhalla, men de hade band som skulle spela och tog inträde.
Istället ännu ett besök på bryggeripuben Black dog som besökts kvällen innan och följande öl intogs: Bad bad leroy brown 4,9%, Kaho pango, Indiana bones och Golden lab. Mindes ölen jag drack där kvällen innan som bättre än så här. Lite besviken.

Närbelägna Malthouse där vi träffades kvällen innan ligger i princip runt hörnet så även denna kväll avslutades där med ölen: Godzone beat från det lokala Fork & brewer samt Tuatara Bohemian pilsner. En god avslutning på en skön dag.

onsdag 26 april 2017

Öl i Nya zeeland del XII-Inget ont som inte för nå't gott med sig

''Klockan'' ringde och det var dags att gå upp... problemet var bara att jag ställt larmet en timme för sent. Detta gjorde att bussen till Picton och färjan tillbaka till Nordön hade gått.
Fick försöka boka ett flyg till Wellington. Lättare sagt än gjort då Air new zealands hemsida ej behagade fungera ordentligt trots försök med olika webbläsare. Man uppmanades ringa (som en grottmänniska) dem och boka viket jag gjorde. Då blev det naturligtvis ännu dyrare. Det var välkommet en dag innan löning.
Till slut var det iallafall bokat och klart och jag var ett par tusen fattigare (utöver de pengar jag redan betalat för buss och båt).
Detta sparade dock en väldig massa tid som kunde bedrivas med att bränna ännu mer pengar.
Jag gick ut i värmen till utmärkta Dux central som besökts kvällen innan och som öppnade tidigt.
Några öl hanns med innan det var dags att bege sig till flygplatsen: Nor'wester (oklart vilka som bryggt den), Hopwired new zealand IPA från 8 wired och Lahar från det för mig okända Lakeman på Nordön. Det var över lag goda öl.

Riktigt hett att stå ute i solgasset och vänta på bussen till Christchurch International airport.
Ett par goda öl på den luftkonditionerade flygplatsen satt fint, Captain cooker manuka beer från Mussel inn och Three boys Golden ale. Billigare öl på flygplatsen än i stan.

Trots att det var en löjligt kort flygresa skulle passagerarna tvingas i öl. Spring tide från Mac’s. Inte jättegott.

Varmt och skönt var det när vi landade i kvällsolen i Wellington.
Bussen tog mig till boendet i centrum. Jag lastade av mina grejor och begav mig ut till mysiga The hop garden.
Tog en öl här, dock oklart vad. Inget wifi så det var bara att dra vidare.

...till närbelägna bryggeripuben Black dog. De stängde tidigt, men ett par öl hanns med iallafall, Bite hopped pilsner och White island pale ale. De var ok.

Ett stenkast därifrån ligger baren Malthouse som påminner om Bar hop i Toronto, fast mindre trångt.
En snubbe i baren började snacka med mig och efter någon minut kom vi fram till att vi kunde prata svenska istället. Han var från Huddinge.
Världen är inte jättestor.
Vi hängde där i baren i några timmar och drack öl. För min del Iron sands från North end, Tuatara Indian Pale Ale, Coopers Premium lager och Darkest days från Liberty. Hit n' miss över ölen, men en kul kväll/natt.

tisdag 25 april 2017

Öl i Nya zeeland del XI-Post-apocalyptic city

Denna mulna onsdagmorgon skiljdes våra vägar jag tog en morgonbuss norrut tillbaka till Christchurch och gubbarna fortsatte söderut.
Var framme till lunch i Sydöns största stad... eller vad som finns kvar av den. För sex år sedan drabbades staden av (ännu) en jordbävning som krävde hundratals människoliv och raserade stora delar av centrum.
Underligt att det fortfarande ser helt för jävligt ut så pass lång tid efteråt.
Många byggen som pågick i centrum, men ändå massor av hus som bara fått stå/ligga sedan dess.
Min lunch fick bestå av en burgare innan jag gick och checkade in på boendet som låg lite nordost om centrum.
En reäl promenad genom en stor park följde till bryggeriet Eagle. I parken spelade i stort sätt alla som kunde stå upp rugby. Såg dock inte en enda tackling utdelas. Underligt.
Köpte en öl att ta med från bryggeriet och gick vidare till nästa bryggeri vid namn Two thumb brewing varifrån ytterligare några brygder fick följa med hem.
Riktigt varmt ute och jag passade på att ta en liten tupplur på rummet innan kvällen.
... som inleddes på mysiga bryggeripuben Pomeroy’s med en gästöl i form av Black stallion milk stout från det för mig okända Horse box brewery beläget i Nelson, 42 mil norr om Christchurch.
Ganska god öl, men deras brist på wifi gjorde att det bara blev en där.

Resten av kvällen tillbringades på guldhaket Dux central med sin långa bar och nästan lika långa öl-lista. Satt och snackade med ett par amerikaner och en australiensare.
Det var inte många inhemska personer man träffade på den här resan, ''bara'' utlänningar överallt.
Ölen denna afton var Delicious pale ale från nya zeeländska Ghost brewing; ljus med liten skumkrona i elegant glas. Någolunda välhumlad. Jag gissar på inhemsk humle. God session-IPA. Dux Lager; som ljus lager brukar vara, dock lite mer smakrik. Kryddig mat dödade smaklökarna lite. Dux Pils; torr och helt klart av tyskt snitt. Obalanserad. Slutligen Black shag stout; maltig, rökig och kraftfull med kaffetoner. Den var fin. Oklart vilka som bryggt de tre sista ölen, men inhemska var de i alla fall.
Roligare än så blev det inte denna dag.

söndag 23 april 2017

Öl i Nya zeeland del X-Dunedin

Vi fortsatte färden söder ut denna dag med strålande sol. Det var nästan i varmaste laget för min smak.
Efter 25 mil blev det ett fantastiskt trevligt lunchstopp tog vi på bryggeripuben Scotts i Oamaru där resans godaste pizza intogs på uteserveringen.
Där satt vi och njöt i fulla drag medan det turkosa Stilla havet bredde ut sig framför oss. Ölen smakade helt ok i solgasset vilka var: Boulder, Nineteen 05, B10 och Vienna lager. Svårt att avgöra hur bra ölen egentligen var då semestereffekten inte var att leka med här.

Färden fortsatte elva mil till längst östkusten till studentstaden Dunedin som är den stad i världen som är belägen längst från Sverige.
Efter att vi checkat in var första stoppet bryggeripuben New new new.
Lite för new skulle det visa sig. Öl hade börjat bryggas, men baren var inte klar, så ingen bira där.
Istället fick det bli en brygd i den lilla baren på haket Tonic. Hop federation (beläget 78 mil norrut) American brown ale; mörk med maltig arom. Perfekt kolsyrenivå. Maltig men ändå välbalanserad på något sätt. Bra brown ale.
Mysigt intimt ställe där jag gärna hade suttit kvar, men de hade inget wifi så det var uteslutet.

Istället mötte jag upp de andra på bryggeriet Speights där vi hade bokat in en visning.
Vi hade dock tid för ett par öl i restaurangen/baren innan. För min del Summit, och ''Porter''. Det satt fint med ett par kalla efter att varit utomhus i värmen.

Visningen hölls av en rolig skotte vars skämt nog gick över huvudet på många av de som var på visningen.
Efteråt gick vi tillbaka till baren. Medresenärerna åt och det så väldigt gott ut. Jag nöjde mig dock med ölen Triple hop pilsner, Distinction ''ale'', Summit Apple lager och Summit Lime lager.
Ingen av dessa smakade speciellt bra.
Gubbarna gick till boendet medan jag gick till Plato cafe som höll på att stänga så det blev bara någon snabbmat på hemvägen innan det var nedbäddning för mig med.