tisdag 1 december 2020

Öl i Öst-tyskland del IV-Party like it's 1517

Jag och Pütte drog vidare och lämnade Tom åt sitt öde i storstaden. Uber till hbf där tågluffen fortsatte till Wittenberg där vi i regnet gick till bryggeripuben Brauhaus Wittenberg för lunch och några kalla. Stort väl insuttet ställe på flera våningar. Många gäster skulle också få plats på innergården, men det regnade så det var fullt inomhus istället. Vi fick plats iallafall. Ölen här var: Dunkel, Original och Pale ale.

Vi gick vidare till stationen i regnet. Det var ett tag kvar till tåget skulle gå så vi tog varsin Radeberger Pilsner, direkt ut burken som djur. Det var faktiskt ok. Nästa stopp var Erfurt 29 mil sydväst om Berlin. Det var en bra bit att gå från stationen till boendet som tidigare var en bryggeripub. Vi vilade en stund på rummet innan det var dags att bege sig ut igen för kvälls-skiftet som inleddes på bryggeripuben Zum Goldenen schwan. Ett stort värdshus med två våningar och god traditionell mat. Inte så mycket folk för att vara en lördagkväll. Hör och häpna så fick vi även i oss några öl här. Pilsener, Schwarzbier och Mehrkornbier som inte lämnade bestående men eller minnesbilder.

Det fanns även en annan bryggeripub i närheten men de visade vara abbonerat. Vår tanke var då bara att gå ''hem'' igen, men Der bier-rufer som enligt eras hemsida skulle ha stängt redan 19 hade fortfarande öppet fast klockan var över 22 när vi rumlade in där. Det var en bar och ölbutik i ett. De flesta sittplatser fanns på nedervåningen men vi höll oss på gatuplanet. Gillade verkligen det här stället. Ett par öl fick vi i oss innan de stängde, Marx städter Pils från det för mig okända Marx chemnitzer bier gmbh och det hyfsat lokala Jäcklein Jubiläums bier från Bürgerliches brauhaus saalfeld. Inte fantastisk brygder. Här hade man kunnat sitta länge, men till slut stängde de.

På rummet blev jag bjuden på ett glas True roots alcoholic ginger beer från Hawkes som sängfösare.

måndag 30 november 2020

Öl i Öst-tyskland del III-Skyttegravsfötter i Potsdam

 Det ösregnade när jag gick ut och turfade på morgonen. Sammanstrålade sedan med medresenärerna på hbf. På programmet denna dag var en utflykt till den löjligt vackra staden Potsdam. S-bahn tog oss dit och det slutade regna lagom till vi kom fram. Tanken var att luncha på en bryggeripub men det var typ stängt och personalen verkade förvirrad. Tom och Pütte gick ned till centrum medan jag fortsatte till Gasthausbrauerei Meierei im neuen garten. Tror det blev sallad till lunch med Weisse schankbier till, en kanonfin berlinerweisse. Deras Hell slank också ned av bara farten. Helt ok öl.


Väldig långt att gå både dit och sedan därifrån till centrum. Jag kom förbi en rysk restaurant, men de tog inte kort och mina cash var slut så det var bara att vandra vidare. Jag kom till slut fram till en fiskrestaurant där någon form av sjöodjur intogs med stort välbehag. Zwickln Potsdamer Stange från det för mig okända lokala Braumanufaktur Forsthaus templin gjorde den goda maten sällskap. Solen gassade på rätt ordentligt när tåget tillbaka till Berlin bordades.

Mötte upp medresenärerna på fantastiska Muted horn som varken undertecknad eller Pütte besökt på några år. Trevliga bartenders från Kanada och Solna här. En hel drös öl fick vi i oss, för min del; stouten Déesse nocturne från Dieu du ciel, stouten La Truffe från oregonbryggeriet Wolves & people, surölet Midas från denverbryggeriet Black project, APAn Steady rolling man från Deya, surölet Jelly king Raspberry 5,6% från Bellwoods, berlinerweissen Flora från Schneeeule, surölet Voór från Tommie sjef, surölet (?) DDH Small acts 3,9%från Rare barrel, surölet Cuvée de coussergues och Ping pong wizard. Båda från Dunham. Uber tillbaka till hotellet. Det var en lång dag och mina fötter var helt förstörda efter allt gående, haltade i flera dagar efteråt.

tisdag 24 november 2020

Öl i Öst-tyskland del II-Haha du mit Honecker

Det var soligt men blåsigt och lite ruggigt när jag begav mig ut för att turfa lite. Mötte upp Pütte på Unter den linden för ett besök på Madame tussauds. Det var i vanlig ordning kul, men i likhet med den i Amsterdam så var det många lokala kändisar som vi inte hade koll på. Därefter skiljdes våra vägar. Oklart vad han hade för sig, men jag turfade lite till och tog ett matstopp men en Stier bier Pilsener från Darguner. Godare mat än öl. Halvtidsvila på hotellrummet följde.




Allihop samlades på rummet innan vi drog ut igen och det var fortfarande ljust ute. Det var en liten bit att gå och målet för vår vandring var en Stone bar. Vi slog oss ned på uteserveringen och det visade sig att det numera heter Manifest. Stone hade stängt bara någon dag innan och deras skylt stod till och med fortfarande lutad mot väggen. Här blev vi sittandes i åtskilliga timmar och tog in mat från olika ställen på samma gata. Ölen för min del var: Waldhaus Diplom pils, Pyraser Kellerbier och gosen Idle times från Zagovor. Ok öl över lag.

Nästa stopp var Mikkeller bar. Åttonde stället i kedjan jag besöker. Berliner berg Berliner frucht weisse Rhabarber Himbeer vanille, APAn Mow frå Fuerst wiacek och It's been a while IPA. Även den från Berliner berg. Hungrig hade man blivit igen. Gick och köpte något med till hotellrummet där medresenärerna snart anslöt. Kul dag även om vädret inte var på topp.

söndag 22 november 2020

Öl i Öst-tyskland del I-Zug und sparen

Kyrka i Schwerin.

Eftersom det inte blev så sent kvällen innan var jag uppe innan både som tuppen och solen och turfade runt i Lübeck. Det blev åtskilliga timmar innan vårt tåg skulle gå. Efter lite stress hann vi iallafall med tåget som (efter ett byte) tog oss de sju milen sydost till Schwerin där vi i solskenet tog oss till bryggeripuben Altstadtbrauhaus zum stadtkrug. På uteserveringen/gården serverades som (nästan) alltid i detta land väldigt god mat. Servicen var dock klart sämre än genomsnittet. Hell och Dunkel var ölen som de bryggde och dessa var helt ok. När vi kom tillbaka till stationen var det ganska lång tid till tåget skulle gå. Till slut kom ett tjeckiskt tåg som var knökfullt så det var ståplats som gällde. Det kändes väldigt bra att ha antikroppar i det läget annars hade man varit väldigt nervös. 23 mil sydost åkte vi i alla fall och hamnade då i Berlin.

Efter lite irrande hittade vi en buss som tog oss till stadsdelen Wedding där Tom mötte upp på bryggeripuben Eschenbräu. Vi slog oss ned på den fulla uteserveringen där följande brygder beställdes in: Dunkel, Panke gold, Schwarze molle och Pils. Goda traditionella öl och en skön stund i skuggan.

Foto: Tom Vilenius.

Anledningen till vårt besök i den här delen av stan var en ölbutik i närheten. Där fanns det mycket att botanisera bland, men det var bara cash som gällde och jag hade inte hur mycket som helst på mig. Tror Tom handlade lite iallafall. En Uber tog oss till hotellet där vi kunde dumpa väskorna innan vi begav oss ut i den mörka berlinkvällen. Monterey bar var målet och där blev vi sittandes resten av kvällen. En liten mörk bar med trevlig personal. Det var riktigt behagligt i luften så vi satt på ''uteserveringen'' på trottoaren. För min del intogs: Pump up the jam från Tiny rebel, Berliner frucht weisse Rhabarber, Pils och Pale ale alla tre från det för mig okända Berliner berg. Ok öl över lag och en mycket trevlig kväll. Skön promenad hem i behaglig temperatur.

tisdag 17 november 2020

Öl i Lübeck

Vår episka tågresa fortsatte i nordostlig riktning i solskenet och efter sju mil hamnade vi hamnade i Lübeck. Första stoppet var cafeet Neue rösterei där varsin Ratsherrn Dry hopped pilsener avnjöts på innergården/uteserveringen i vad som kändes som ett väldigt gammalt hus. Inte långt därifrån hittade vi världens minsta foodcourt (med två ''restauranter''). Tror inte det var maten som beställdes vi blev serverade men gott var det.

Det var ett tag kvar till att incheckningen öppnade så efter lite improviserande hamnade vi på Craft beer rockstars. En välsorterad ölbutik med ett fåtal bord och stolar utanför. Det var ingen jätterusning denna tisdageftermiddag så vi fick plats. På denna gårdsgata som jag uppfattade det blev det åtskilliga trevliga timmar med en massa öl. För min del: Oceanflower pils från Brauberger, Faith hazy pale ale 5,4% från Northern monk, fantastiska Fränk maracuja sauer från det för mig okända frankfurtbryggeriet Flügge, Pils brosnan från Sudden death, Drunkin pumpkin från Hertl, Hopacabana DDH session IPA från Bre whe art, Buenaveza salt & lime lager från Stone, 04321 helles stadtbier från Wittorfer. Mycket trevligt och god öl. På vägen till boendet åt vi på en lite fancy panasiatisk restaurant maten var god men portionerna små som jag minns det.

Inte långt att gå till boendet och efter incheckning följde en väldans skön halvtidspaus. Kvällen (eller ett par timmar iallafall) tillbringades på bryggeripuben Brauberger. Svårt att säga hur stort det var då våra platser var precis vid ytterdörren, men det fanns nog en övervåning också. Det var i princip fullt, men vi fick plats i baren där väldigt god traditionell mat intogs med stort välbehag tillsammans med Zwickelbier: bärnstensfärgad och något disig. Som väntat obefintlig arom. Välbalanserad. IPAn Revenge: nästan rubinfärgad. Luktar som IRA och smakar även åt det hållet fast värre. Sträv och hemsk, smakar gammalt. Witen Baltic dutchman: ganska ljus och disig, luktar diskmedel. Vanilj i smaken, lite väl söt. Det blev en väldigt tidig kväll den här dagen.

onsdag 11 november 2020

Öl i St.georg

Jag var ute och turfade i vanlig ordning på morgonen. Mötte upp Pütte vid en sovjetisk ubåt som ligger förtöjd vid en kaj som museifartyg. Riktigt mäktigt att få gå ombord och kolla. Efteråt gick vi upp till Reeperbahn och åt lunch på en turkisk restaurant som låg mittemot ett stort horhus. God mat och ett par inte så upphetsande pilsner, Jever och Flensburger.

På samma gata ligger Brewdog bar och där blev det lite shopping. Det kostade på. Vi tog varsin öl på uteserveringen i blåsten med. Quench quake grapefruit & tangerine sour för min del. Därefter blev det buss ''hem'' där en tidig halvtidsvila följde.

Senare på eftermiddagen gick vi i den nedgående solen upp till det lilla baren Kyti voo i stadsdelen St. georg. Som tur var var uteserveringen desto större där det fanns plats för oss. Ganska mycket folk ute denna måndag. Ingen mat för oss då vi fortfarande var ganska stinna från förra måltiden. Huvudleverantör på detta ställe var det lokala bryggeriet Ratsherrn och vi drack bara öl från dem nämligen: Pilsener: Ser ut som vilken pilsner som helst, minimal arom. Gammaldags, men inte dålig. Ganska mycket kolsyra och en lagom beska för en pilsner. Zwickl: Bärnstensfärgad och lite grumlig. Hyfsat balanserad, gillade pilsen bättre. Rotbier: Maltig arom, kopparfärgad. Smakar gammalt även om det var långt kvar innan BF-datumet. Obalanserad och allmänt nasty. Det finns så mycket bättre wieneröl än så här. Pale ale: Blygsam arom och smak av billig gammal glass. Beskan blir mer påtaglig när ölen värms upp, men ändå ingen höjdare. Organic wheat ale: Arom av dieselolja, grumlig med mycket ''sediment''. Ganska frisk och uppfriskande annars. Jag var glatt överraskad av den här och det var antagligen dagens bästa öl (om man nu ska jämföra äpplen och päron).

På hemvägen stannade vi till på en uteservering och tog varsin Veltins Pilsener som väl inte var så märkvärdig. Tydligen var det en gaybar, men det var inget som märktes om man inte visste det.

Vägg-i-vägg med det haket fanns ett snabbköp där en avslutningspilsner inhandlades till rummet, Rothaus Pils tannen zäpfle. En ok pilsner att avsluta en ganska lugn dag med.

söndag 8 november 2020

Öl i St.pauli

Vi fortsatte vårt tågluffande med en resa på 13 mil i nordostlig riktning till Hamburg där iallafall jag inte varit på 13 år. Vi inledde med enklare förtäring på hbf med ett par bärs till. För min del Holsten Premium och altbieren Duckstein.

En buss tog oss till Reeperbahn där vi tog varsin Krombacher Pils i solskenet på en uteservering.

Vårt egentliga ärende här var Brewdog bar som tydligen nyligen ändrat sina öppettider så istället slog vi oss ned på vad som närmast kan beskrivas som sunkhakens Rolls-royce. Stämningen var dock uppsluppen och hjärtlig och vi bjöds på varsin öl. Astra Urtyp, Diebels Alt och Holsten Edel fick vi i oss där. Det kostade inte många kronor och smakade därefter... Tvärs över gatan fanns en buffe som vi högg in på, ingen öl till maten för mig.



Nästa stopp var bryggeripuben Überquell belägen tvärs över gatan från Elbe. Solen gassade på ordentligt och de var verkligen grisvarmt så det blev till att sitta inomhus istället för på den stora uteserveringen. En fröjd att sitta ned med ett par kalla i form av Original helles och Palim palim pale ale och avnjuta matchen. Man var således glad som en speleman när en buss bordades till boendet.

Efter en liten halvtidsvila på rummet blev det innan vi tog samma buss tillbaka till Reeperbahn där Brewdog bar nu äntligen hade öppnat. Åttonde stället i kedjan jag besöker. Det var som dessa barer brukar vara, stort, många gästöl och modernt inrett. Vi blev sittande där resten av kvällen inmundigandes IPLen Samoa från Kehrwieder, Zwickel helles, Deluxe helles, hellesen Kiez keule och Tschüss ich bin dann mal weg, Trimtab Blood orange margarita gose och surIPAn Air craft. Fina brygder denna kväll. Jag hade tänkt köpa med mig bärs härifrån, men det var förbjudet efter något visst klockslag på hela Reeperbahn. Bussen tog oss ''hem''.

fredag 6 november 2020

Öl i Bremen

Vi gick ned till stationen där jag parkerade Pütte på ett cafe. Medan han fick lite frukost i sig blev det för min del en turfpromenad i Hannover. Efter någon timme var jag tillbaka och tog en Ratskeller premium från Gilde innan vi tog tåget 13 mil nordväst till överaskande vackra Bremen. Solen strålade även här och vi gick till bryggeripuben Schüttinger där god mat och deras egna öl Red och Hell intogs.

Degenererad konst?


Nästa stopp var vårt boende som även hade en bar. Varsin Hemelinger Spezial schankbier intogs medan incheckningen pågick. En ok ljus lager.

En halvtidsvila uppe på rummet innan det var dags för kvälls-skiftet som inleddes på Craft bier bar, samma kedja som hade besökts kvällen innan. Ett stort rum med högt till tak med en lång bar och som en läktare där man kunde sitta. Väldigt lite folk denna lördagkväll. Vi tog dock plats på uteserveringen där följande fina brygder intogs: surölet Dream catcher från Brewdog, APAn Keep the faith från Northern monk, IPAn Hoppy christmas 6% från Brewdog, And union Unfiltered lager, Gänstaller Kellerbier, ''IPorna'' Hazy sister och Lone wolf samt Single blondie, alla tre från från Reservoir dogs.

På vägen hem blev det en vätskekontroll på en restaurant där vi fick i oss Hemelinger Dunkel och Hemelinger Pils som väl inte var så märkvärdiga. Det fick räcka för denna dag.

onsdag 4 november 2020

Öl i Hannover

Det var dags för våra vägar att skiljas åt. Christian åkte tillbaka till flygplatsen/hem medan jag och Pütte fortsatte vår tågluff 29 mil åt nordost till Hannover. Ett par bärs hade inhandlats på stationen och intogs på tåget. Tyvärr hade vi inget glas eller liknande. Ölen var iallafall Hellers Kölsch och Dat schwatte från det för mig okända Liebharts. Där skulle vi bo på ett hotell utan personal. Jag har gjort det tidigare i Åbo (av alla ställen) och där var det inga problem. Här var det konstant problem när vi skulle in med koder och nyckelkort som inte fungerade.

Till slut kunde vi iallafall slå oss ned på den stora och centralt belägna bryggeripuben Brauhaus Ernst august. Monsterportioner med väldigt god mat och några öl till, värre kan man ha det. Ölen var: Pilsener naturtrüb, Bernstein och Pale ale. Inga direkt märkvärdiga brygder. Det var inte särskillt mycket folk där denna fredag, men hela tiden kom det in människor och köpte med sig stora mängder öl.

Nästa stopp var ytterligare en traditionell bryggeripub med det underliga namnet Meiers lebenslust. Ett mindre ställe än det förra, men ändå inte litet. Visserligen var det sol, men lite för blåsigt för att sitta ute. Vi var fortfarande mätta så det blev bara öl som intogs. För min del: Festbier 5,8%, Helles, Dunkles och IPLn Sorachi ace. Jag gillade nog ölen på detta ställe lite bättre än på Ernst august.

Craft beer Kontor var nästa ställe. Egentligen mer en ölbutik än en pub, men det fanns gott om stolar att sitta på om man ville öla på plats vilket vi ville. Ett riktigt höjdarställe skulle det visa sig, antagligen hela resans bästa (nya) hak. Egentligen stängde de redan 20, men det var ett ganska stort födelsedagsgäng där som fick hållas så det var öppet ett par timmar extra. Där fick vi i oss: Neapolitan milk stout från Saugatuck, Eden pale ale från Yankee & kraut, Double bass drum från det för mig okända Heavy brewtal, Berliner helles från Brewer's tribute och Moonshine midnight brew från Buddelship. Bra öl över lag. Pütte blev lite väl förfriskad och fick sättas i en taxi till hotellet.

Kul typer.

Jag hängde med ett glatt gäng till Craft bier bar där den roliga kvällen fortsatte. Tror jag blev bjuden på all öl på det stället av diverse fruntimmer. Dessa eminenta brygder var: Vielleichtathlet från Mashsee, Beverly pils från det lokala Mashsee, APAn 300 laps of your garden från Verdant, saisonen Incubo från slovenska Reservoir dogs och sessionIPAn Insurmountable waves från Garage (E)/Stigbergets. En riktigt kul kväll blev det till slut.

onsdag 28 oktober 2020

Öl i Saarland

Det var dags för en ny dagsutflykt. Denna gång 25 mil söderut till gräns-staden Saarbrücken som nästan ligger i Frankrike. I vanlig ordning hade vi vädrets makter på vår sida så det var bara att slå sig ned på Old murphy’s irish pubs uteservering på ett torg. Varsin öl intogs. I mitt fall Vulkan Pale ale som inte var så märkvärdig.

Är det tåget som kommer därborta?

I grannfastigheten huserar bryggeripuben Zum stiefel som ägs av det ''stora'' bryggeriet i stan Bruch. När vi var där hade de för tillfälligt ingen egen öl så vi fick hålla till godo med ägarens öl. God mat på innergården med några öl till som inte var så bra, men det kändes ändå rätt ok då det här var det 500:e bryggeriet jag besökte. ''Jubileumsölen'' var iallafall: No. 1 pilsener, Landbier och Zwickel.

Vi gick tillbaka till Old murphys för en varsin öl till där. Jag tog en Elevation pale ale från det för mig okända irländska bryggeriet Wicklow wolf.

Nästa stopp var en uteservering vid samma torg som nu hade hamnat i solskenet. Karlsberg Urpils och Mooser liesl helles från Arcobräu intogs där. Den här utflykten var längre än den ett par dagar innan så vi drog oss ''hemåt'' rätt tidigt då det var en bit att åka.

Väl tillbaka i Köln gick medresenärerna till lägenheten medan jag återvände till höjdarstället Craftbeer corner där jag träffade på en lokal förmåga som pratade ganska bra svenska. Ölen denna afton var: Easy pale ale från nürnbergbryggeriet Orca brau, kölschen Veedels wiess från Freigeist, berliner weissen Dietrich från Schneeeule i Berlin, hellesen Social drink från Bereta och slutligen surölet Fraugruberlicious Himbeere/Brombeere från Frau gruber. Ok öl överlag. En skön promenad ''hem'' i den behagliga kvällsluften avslutade dagen.

söndag 25 oktober 2020

Öl i Köln del II-Hot in the city

''Som vanligt'' var det inte ett moln på himlen när jag denna morgon gick ut på en långpromenad i staden och gick över Rhen ett par gånger. När jag kom tillbaka till lägenheten tog vi en uber till Mühlenbar som visade sig ha ändrat sina öppettider så istället fortsatte vi med U-bahn (som var svår att hitta) till den mycket traditionella bryggeripuben Päffgen som bara har en sorts öl, deras kölsch förstås. Både den och maten smakade bra.

Därifrån gick vi till Biermuseum som verkade vara en ölbutik, men vi skulle till en bar. Tydligen finns det både och men baren ligger i en helt annan del av stan så det fick bli uber dit. Skönt att sitta i skuggan på uteserveringen där vi var de enda gästerna. Dock dök det upp fler efter ett tag. Tror inte de servarar mat. Ett par timmar blev vi sittandes där. Då inmundigandes deras Hausbier vars exakta ursprung var hemligt. Det var dock en kölsch som var bryggd någonstans i stan. I övrigt Hövels Original (alt i Köln!) och Krönes Eifeler Landbier från Gemünder brauerei. Åtminståne en av öl-ledningarna här hade nog inte rengjorts på ett tag...


God snabbmat köptes till rummet och till den Schreckenskammer kölsch. Ok brygd.

Vi vilade lite i lägenheten innan det var dags att bege sig ut för kvälls-skiftet. Vi tog en uber till Craftbeer corner som i mitt tycke var det bästa stället vi besökte i Köln. Trevlig personal och bra service. Tror inte de hade mat. Hyfsat med folk en onsdagkväll. Vad blev det för bärs då? För min del: Pyraser Rotbier, Keesmann Hell, Lindenbräu Gräfenberg Pilsner, K från det för mig okända polska Łańcut browar beläget inte långt från ukrainska gränsen, surölen Deli store #5 från Pinta, Can’t stop celebrating och Can’t wait to eat you (kändes underligt att beställa den), båda två suröl från polska Maltgarden. Fina grejor. Det känns som att det var alldeles för länge sedan man var i det sjukt underskattade Polen...

I civiliserade länder kan man köpa med sig öl från krogen vilket vi (?), eller iallafall jag gjorde. Antagligen den första rumänska öl jag druckit. Antiwax Yellow från Bereta. Även första gången jag sett en vaxad burk (!). En väldigt fin pale ale skulle jag klassificera det som. Bra slut på en kul men varm dag.

söndag 18 oktober 2020

Öl i Oggersheim

Min vana trogen var jag ute och drog en turfrepa på morgonen och mötte upp medresenärerna på stationen.

På schemat för dagen var en dagsutflykt 24 mil sydost om Köln. Vi tog tåget från Hbf i ungefär 90 minuter till Mannheim där vi bytte till S-bahn som tog oss till världsmetropolen Oggersheim. Det var mycket varmt även denna dag och vi gick i solskenet till bryggeripuben Privatbrauerei Gebr. mayer som grundades för 174 år sedan. Där slog vi oss ned i skuggan för god mat och ett helt gäng öl. Det kanske inte var så märkvärdiga brygder, det var väldigt trevligt. Ölen i fråga var: Carl daniel mayer keller bier, Pilsener 4,7% , 150er black & dry, zwickeln Schiller, den ljusa lagern Sommerbier, pilsnern Pfalz stoff och hellesen Stammhaus-bier.




Därefter skildes våra vägar i ett par timmar då jag skulle turfa även i den här delstaten.

Vi strålade samman på Boland‘s uteservering i Mannheim. Mer öl skulle det bli där i form av Welde Pale ale, Welde Citra helles och Badisch gose. Även den från Welde. Slutligen Killer cucumber ale från Steamworks. Precis som stället innan var det mer kul att ölen var fantastisk.

På väg till stationen hittades ytterligare en krog där vi slog oss ned på deras stolar på trottoaren och intog varsin Ureich Premium Pils från lokala Eichbaum.

Ytterligare ett liknande stopp gjordes på ett snabbmats-ställe. Eichbaum Export blev det där.

Det var långt ''hem'' till Köln, men tåget var snabbt och snart satt vi i lägenheten och åt vädigt god snabbmat. Det fick räcka för den dagen. En mycket lyckad utflykt.

fredag 2 oktober 2020

Öl i Köln del I-Gnäll

Antikroppar hade konstaterats och jag begav mig till Arlanda där Christian och Pütte anslöt. En
Double bulldog DIPA hann jag med innan planet skulle gå. Den var faktiskt ok.
SAS tog oss ned till Frankfurt men lyckades inte få med allt bagage. Christians väska kom först efter tre dagar, bra jobbat SAS! Pga detta stod vi och väntade vid bagagebandet länge helt i onödan. Jag tog en Beck's under väntan. Verkligen inte gott.

Hela fick inte plats på bild.

Till slut kom vi äntligen ned till tågstationen och bordade tåget till Köln där vi skulle bo. Solen strålade och det var iallafall över 30 grader. När vi gått och checkat in blev det en promenad till Gaffel haus för mig och Pütte, Christian åkte elscooter men kom ändå fram senare än oss till vår förtjusning. Han var inte nöjd. Vad jag tror alla var nöjda med var maten på det här stället. Riktigt skönt att få sätta sig i skuggan och ta några kalla och äta gott. Ölen var: Kölsch, Wieß och Sonnen hopfen. Alla tre var ''kölschar'' från Gaffel. Bra service på detta ställe.

Nästa stopp var Hard rock cafe där en Sion Kölsch intogs. Ingen favoritstil för mig, men nu när det var varmt och man var på plats kanske det skulle smaka bättre? Nej, jag var inte imponerad. Christian hade medicin i sin väska som inte hade kommit och vi hade bara en nyckel så han drog ut för att fixa ny medicin medan vi andra höll ställningarna i lägenheten vi hyrt. Bärs inhandlades nere på gatan i någon slags kiosk/snabbköp.


Fel fokus under resan.

Kvällens rumsöl var: Gilden kölsch från Kölner verbund brauereien, Strammer max double IPA från Freigeist och Maisel & friends IPA. Jag gillade inte de heller, men det var kul att dricka något annat än kölsch.

torsdag 1 oktober 2020

En kväll på Bishops arms

 Dagen inleddes med en reäl turfrunda till fots med ett matstopp på ''Årets korvkiosk''. Knallade väl på i~ 4 timmar innan jag var tillbaka på boendet.

Därifrån var det inte långt till ''Biskopen'' som hade besökts kvällen innan. Där mötte frun upp och vi blev sittandes där resten av kvällen. Det var meningen att vi skulle bli fler, men till slut blev det bara vi två. Maten smakade bra och till den: Fenix Blonde, Fenix Pale ale, Brewdog Pale ale west coast classic, Bergsfolk 3,5% från det för mig oprovade Svartbergets fjällbryggeri i Åre, Dugges Cherry, Benchwarmers Huslager, Kerasus '16 från Alvinne, Curricolo, Howdy '18 och Zaharra. De tre sista från Brekeriet. Bra öl över lag.

onsdag 30 september 2020

Knäpp runda i''Peking''

Jag hade/har långledigt och passade på att göra en utflykt söderut till ''Peking'' där besöket i vanlig ordning började med inhandling av lokala brygder på bolaget. När dessa dumpats på boendet var siktet inställt på bryggeripuben Knäppingen som alltid har stängt när jag är i stan. Den mysiga byggnaden där man huserar har ett par hundra år på nacken. Ganska många egna sorter finns att välja på, men även några gästöl finns till hands. En hel drös öl fick jag i mig i form av: Citrus session IPA, ljusa lagern Borracho, APAn Mono loco, IPAn (?) War of hops #16, Fango mango 5,5%, Blablabla, Fruit train och Tropical whiff. De tre sista från Fermenterarna. Ok öl över lag och bra service.

Saliga munken (som tyvärr inte längre har lunch) låg på ''hemvägen'' så det blev även ett stopp där. Inte mycket folk där en torsdagkväll. Den trevlige, hjälpsamme och unge bartendern serverade: gosen Licks licks licks från Stockholm brewing, Cigar city Oatmeal raisin cookie brown ale, To øl 45 days organic pilsner, House of pale 5,5% och Atomic dog. De två sista även de från To øl. Bra grejor.

Av någon underlig anledning hamnade jag även på ''Biskopen'' som även det var på vägen ''hem''. Lokala Fenix Lager avslutade kvällen där.

onsdag 9 september 2020

Amager vinner som vanligt

Igår drog vi ihop en liten smygprovning av IPA och kom fram till:

Amager Long before you were born 8 poäng

Proof Lala land 6 poäng

Destihl Extended jam 5 poäng

Göteborgs nya Harvest 5 poäng

Vi var fyra i panelen och alla hade olika favoritöl. Det mesta smakade bra tyckte jag.

Bonusöl blev det också i form av:Cisk Export, Balder från Remmarlöv, Oude geuze Tilquin a l'ancienne 19-20 och Redemption pale ale från Adelsö. Ok öl över lag.

tisdag 8 september 2020

En kväll i Spendrups tecken

Jag var i stan och hade knappt ätit något och var således hungrig. Hade aldrig varit på kedjan Phils burgers och visste att de hade sin egen öl vid namn Philsner från Odd island. Helt ok utan att vara något extra. Detsamma kan sägas om burgaren. Det skulle bli långt från dagens enda pilsner skulle det visa sig.

Spendrups bryggeripub Omaka öppnade i tisdags. Då jobbade jag så det fick bli ett besök i fredags istället.

Emil och frun mötte upp. En väldigt stor lokal på Uggleviksgatan som var svår att få någon överblick över då det var ganska mycket folk där.

Vi slog oss ned nära baren med utsikt över jästankarna. Jag hade väntat mig att det skulle finnas gästöl från andra delar av Spendrups-imperiet, så var det inte utan allt var deras egna brygder.

Servicen var bra och personalen väldigt trevlig. Maten var konstig, dyr, god och som väntat var portionerna väldigt små. Något annat som var litet var storleken på ölglasen. Skulle gissa på att det var 20 cl. Humanare priser på ölen än maten.

Man har från bryggeriets sida sagt att de inte bryr sig om stilar så man får ta det för var det är. Jag har aldrig varit på en bryggeripub som brygger så många olika pilsner (enligt min bedömning var det vad ölen i fråga låg närmast).

Ölen som intogs var för min del: Mamma, Mamma ofiltrerad, Venice, Kotten, Pils=k och Peppar pepper.

Burk från ett relativt nytt värmländskt bryggeri.


Vi drog vidare till Tullen på Sveavägen som ingen av oss hade besökt tidigare. Elmik mötte även upp här. Där var det mycket folk och framför allt var medelåldern väldigt låg, antagligen för att discon och dylikt inte är öppna. Jag har alltid uppfattat Tullen som"free houses", men det här är Spendrups så det skriker om det.

Musiken, var lite för hög för oss sjuttiotalister, med det var inte så att det inte gick att prata. Konstigt nog lyckades vi hitta sittplatser med en gång. Det var verkligen i sista stund vi kom för strax efteråt var kön ute på trottoaren väldigt lång. Varför ställer man sig ens i en så lång kö? Ja, ja dagens ungdom kommer jag nog aldrig förstå mig på.

Ölen här var för min del: Juicy mchopface från Uppsala, St hans peachy från Gotlands, Triple berry pie 4% från Brewski, Dream snack från det för mig okända karlstadsbryggeriet Ten hands och Studio session IPA från Stigbergets. Bra öl över lag.

Jag och frun tog en uber hem medan gubbarna drog vidare. Kul kväll/eftermiddag.

fredag 4 september 2020

A-lagare del I-Centralthai

Det tog ~35 minuter att få bingo.


Förra veckan inledde vi ett A-team-maraton. En diger uppgift på~ 81 timmar inklusive filmen och dokumentären. Första helgen satt vi nere hos Dykus i Nynäs och plöjde.

Öl hör ju till och ett (ganska blygsamt) antal exotiska brygder slank ned i form av Tack o bock 3,5% från Geflebocken, Emdbräu Ljus lager 3,5%, Anosteké Blonde från det för mig okända franska Brasserie du Pays Flamand. Jag var glatt överaskad över dessa brygder.

Vi satt inte bara inne och glodde utan var även ute och käkade på ett thaihak på Hamnviksvägen som hade inte mindre än tre egna öl och sinnessjukt stark soppa. Alla från Centralbryggeriet. De var iallafall: Lager, Pale ale och (en väldigt mörk) IPA.




Dagen därpå stack vi återigen ut för att käka. Denna gång på Bar and burgers som har flyttat några kvarter. The White night owl från Spendrups, Ankarudden aussie pale ale som bryggs ett par kvarter därifrån på Ångbryggeriet.


De andra drog vidare medan jag tog en lite turftur.

Anslöt till herrarna för söndagsmiddag på The iron där en alldeles för snäll Guinness ''IPA'' gjorde den goda maten sällskap.


Väl hemma varvade jag ned med Carlsberg Unfiltered ''pilsner'' 3.5%. Kul helg. Får se när vi har tid att fortsätta.

onsdag 26 augusti 2020

Sur-Orville

En liten smygprovning av suröl mäktade vi med häromdagen när vårt Orville-maraton avslutades och kom fram till följande:

Dugges Doux 11 poäng

Jackdaw Blåbär '18 7  poäng

Finn Berry crush 7  poäng

Ducato La luna rossa 3  poäng

Stockholm Dry hopped mosaic farmhouse ale 2  poäng

Jag älskar suröl, men det här var ingen höjdarflight. Vinnarölet var dock helt ok.

En del bonusöl fick vi i oss också, för min del: Sigtuna Organic ale 3.5%, Never lose a feather från Stigbergets/Modern times, 200w DIPA 7,5% från Nya carnegiebryggeriet och Midsummer dream från Mikkeller. Jag var inte så imponerad av dessa brygder.

måndag 24 augusti 2020

Öl i Humlan

En bekant drog ihop ett gäng bekanta till picknick i Humlegården en solig eftermiddag för ett tag sedan. Det var kul och kan absolut upprepas.

Ett par flighter med smygprovning tog vi med oss, men det var inte en så ''beery crowd'' så alla var inte med eller rynkade på näsorna åt godsakerna (nåja).

Berliner weisse

S:t eriks Rabarber sur 6 poäng

Tempel Cluster 5 poäng

Destihl Lemon 2 poäng

Riktigt fin öl från Uppland (där vi ju befann oss) i topp.

Imperial stout

Stigbergets Trouble sleep 8 poäng

Södra Stout 9% 6 poäng

Pangpang Respect wood 4 poäng

Meningarna gick verkligen isär och min favorit kom sist.


I övrigt: Signum pilsner 3,5%. Oklart vem som bryggt den. Sundried saison från Mikkeller och Basement bitter från Adelsö.

söndag 23 augusti 2020

En ledig torsdag

Majsan och jag åkte till Uppsala i olika ärenden, men med samma tåg. Undertecknad turfade till fots och kom till slut hem till Hedin som följde med ut på stan.

Första stoppet var Ångkvarn där vi slog oss ned på uteserveringen. Några öl slank ned i form av Bärs o musik, Dunkel och Upsala bayerska helles.

Nästa stopp var Taps där även Hedins särbo anslöt. Där fick jag i mig: Pacific pils Mosaic & simcoe från O/o och Metroland från londonbryggeriet Two tribes.

Det fick räcka så då det var en bit hem och jobb dagen därpå.

måndag 17 augusti 2020

Untappd@home

Det var lördag och varmt, vi var båda två lediga och tog några bärs i hemmets lugna vrå.

The mad canary session IPA från Spendrups, Soft and juicy 6% från Cloudwater och Mikkeller Kölsch. Ok öl över lag.

söndag 16 augusti 2020

Semesteröl del VIII-Alkoholisthelgen

Det hade blivit dags för årets upplaga av alkoholisthelgen och Majsan och jag hade smygstartat lite i Bryssel. Marie kom och hämtade oss på Bromma och körde hem oss till henne och Tom och vi satte genast igång att dricka bärs i kvälls-solen på deras uteplats.



Frun plockade fram alla Rodenbach hon hade så paralellprovade vi dem och kom fram till följande:

Caractère rouge 12 poäng

Vintage '17 6  poäng

Alexander 5  poäng

Classic 1 poäng

Det var en ren fröjd att få gotta i sig några liter suröl. Full pott för Caractère rouge.


I övrigt fick jag under denna helg som var exotiskt i mig: Gang gang från Pangpang, Mikkeller Grapefruit, Snöfall från Charlis Brygghus, Kvarnstranden kvadrupel från Nynäs', Blonde Bie, Arcade City stout från Brewdog och Thomas Hardy's Ale från Meantime (nuförtiden?).

När vi kom hem på söndagen fick vi besök och hade smygprovning där vi kom fram till detta:


Mild


Friday Morgan 3-wheeler 4 poäng

Ocean 3 poäng

Tappers Ruby 2 poäng


Ett för mig okänt engelskt bryggeri drog längsta strået i den första mildprovningen jag varit med om.


Belgisk ale


Maenhout Blinde mol 4 poäng

Tongerlo Christmas 4 poäng

Bertinchamps Blonde 1 poäng


En svajig flight med ett riktigt bottennapp i botten.


Suröl


Oud beersel Bersalis Kadet OA 5,5% 6 poäng

Bacchus Kriekenbier 5 poäng

De ranke Vieille provision 4 poäng

Het nest Wild card 3 poäng


Aldrig fel med suröl på sommaren.


Belgisk stark ale


Het anker Gouden carolus cuvée van de keizer Whisky 10 poäng

Chimay Grande réserve Fermentée en barriques 7  poäng

Abbaye des rocs Brune 7  poäng

Rince cochon Whisky 4  poäng

Kustbrouwerij Dune keun 2  poäng


Här var det verkligen högt och lågt. Abbaye des rocs var min personliga favorit, men det räcker inte alltid.


Bonusöl blev det också i form av Deep roots Amber ale från det för mig okända kalifornienbryggeriet Three weavers och Finn Summer wheat. De var ok.

lördag 15 augusti 2020

Semesteröl del VII-Sista rycket i Bryssel

 Majsan låg kvar och sov medan jag gick upp ganska tidigt och tog tunnelbanan till Togos ambassad (som man gör) där en avlägsen turfzon var belägen. Promenerade tillbaka till centralare delar av Bryssel och precis som där började regna fanns det en bar som var öppen. Sökte skydd där undan elementen. En croque monsieur, Keizer karel Goudblond och Tongerlo Prior tripel alltsammans för 130:-. Det är väl vad en av de där ölen skulle kostat hemma... Gott var det också och en rivstart på dagen.

Kom tillbaka till hotellet och vi checkade ut och tog en buss söderut till den vegetariska restauranten Het warm water. Ett par goda bärs hanns med i form av Jambe-de-Bois från De la Senne som ha besökts dagen innan och Pater lieven Bruin från Van Den Bossche.

Vägg-i-vägg låg en pub där en sista varsin öl intogs. Det hade slutat regna så gick bra att sitta på uteserveringen. För min del Tripel karmeliet från Brouwerij Bosteels. Väldigt gott och antagligen billigt med.

Vi drog ned våra ölstinna väskor till Gare du midi varifrån tåget tog oss till flygplatsen där väldigt mycket var stängt så det var färdigölat för den här resan. Kanske lika bra det.

Väl framme på Bromma blev vi hämtade av Marie som körde oss hem till sig och där blev vi kvar ett par dagar, men mer om det i nästa inlägg.

Sammanfattningsvis var det en trevlig vistelse, även om vädret lämnade en del att önska. Väldigt billig och ofta god öl dessutom.

fredag 14 augusti 2020

Semesteröl del VI-Brewdog de la Senne

Boendet var beläget en bra bit från stationen och även om min väska hade blivit lättare hade frun köpt på sig öl och annat så en buss tog oss tillbaka till stationen i regnet.

Med tåget anlände vi så småningom till Gare centrale i Bryssel. Mellan stationen och vårt hotell var De bier tempel beläget. Vi shoppade loss ordentligt och jag fick €15 i rabatt för att min nota blev så stor som man ofta får utomlands.

Därefter var det bara att checka in på hotellet, dumpa de tunga väskorna och bege sig ut i regnet.

Burgare till lunch på ett ställe var depåstopp på väg till Brasserie de La Senne. Tyvärr hade vi bara ett paraply...

Till slut kom vi fram och kunde slå oss ned. Obehandllat trägolv i bardelen med utsikt över bryggeriet och europas största ''filmduk'' på andra sidan gatan. Det var inget ljud, men den (nyaste star wars-filmen) var textad på både franska och holländska samtidigt så om man koncentrerade sig kunde man hänga med hyfsat i filmen.

Inget kök, men en foodtruck fanns ute i regnet. Trevlig bartender och bra service... kanske för att det typ bara var vi där.

Öl då? Jo för min del: Schieve Колос, Zenne pils och Zinnebir. Tyvärr fanns inga gästöl, men de jag drack smakade bra.

Även om det slutat regna hade vi fått nog av det lynniga vädret och tog en buss till stadens centralare delar och hamnade på Brewdog bar. Det var egentligen inte meningen men det kom i vår väg.

Där inne var man tvungen att ha mask på så fort man inte satt vid sitt bord. Det verkade dock inte gälla barpersonalen...

Tror det var åttonde baren i kedjan jag besökte. Stort och med tanke på omständigheterna ganska mycket folk en vanlig torsdag. Vad intogs då? Jo: Lost lager, Funk x punk, Sour power #2 från det för mig okända franska bryggeriet Hoppy road, Rhubarb schmubarb från Rogue och The politician 5,5% från Hof Ten Dormaal. Fina grejor det där.

En ganska lugn dag trots bristen på halvtidsvila. Det tog väl drygt tio minuter till hotellet och väl framme delade vi på en St. sebastiaan Dark. En god dubbel. God natt!

torsdag 13 augusti 2020

Semesteröl del V-Oväntad ''guldgruva''

Vi började dagen med en promenad till Café vlissinghe där deras stora ''ölträdgård'' på baksidan intogs. Soppa och ett par bärs i skuggan var en fin lunch att börja dagen med. Ölen för min del var: Vieux temps från Ab inbev och från samma fabrik Belle-vue Gueuze. Inga höjdaröl det där.

Efter lite irrande med bla fika på ett cafe (som skydd undan regnet) dök butiken/museet/baren Bierpaleis upp. Ett underligt, men mycket bra ställe där man kunde sitta många timmar. Vilket vi gjorde. Öl som intog där var: Cannahopper från Vliegende paard, The i pit's a från det för mig okända Bossuwé, St-feuillien Five, Belgian coast IPA 5,2% från St-feuillien , Baptist blond från Van steenberge, Ename Pater och Ename Rouge 6%. Båda från Brouwerij roman, Dust zesty zelda dry hop saison från Brouwerij hof Ten Dormaal, Passchendaele Ginger white från Van Honsebrouck och King mule IPA från Brouwerij Cornelissen. Kul att de hade ett så pass stort ölsortiment med många udda öl, men i ärlighetens namn var de flesta brygder inte så märkvärdiga.

... men det skulle det bli ändring på på Cafe rose red som vi besökte ett par dagar tidigare. En storflaska 3 fonteinen Framboos Oogst '18 beställdes in för €70 vilken var resans absolut bästa öl. Kostar det så smakar det.

Det fanns lite att välja på och det mesta fanns även kallt.

Sista stoppet för dagen var något av alla de turistiga restauranterna vid Markt. Bourgogne des flandres från Timmermans och Martin's Pale ale på uteserveringen avslutade dagen då de helt plötsligt stängde. Jag gillade inte dessa brygder.

Från golv till tak. Mycket ''skåpmat'' såklart, men även mycket man aldrig hört talas om. Bara inhemskt.

Därefter var det bara att vandra ''hem''.

fredag 7 augusti 2020

Semesteröl del IV-Då var det stängt där det skulle va'så bra

Det var meningen att vi skulle gå på en bryggeripub men det var stängt trots att det uttryckligen stod på deras hemsida att det skulle vara öppet. Istället sökte vi skydd undan regnet på ett cafe där någon slags brunch intogs och en plan b utformades.

Ölbutiken De bierboom var öppen iallafall och som sig bör i civiliserade länder kan man även avnjuta brygderna på plats vilket vi gjorde. Stället drivs av ett trevligt par där herrn är bryggare för De vier monniken som bland annat har bryggt där så jag räknar det som ett bryggeri. En av hans/deras öl intogs med stort välbehag; Monachus Blond. I övrigt: Fort lapin Chocolate stout, Maisha 5,8% från det för mig okända spanska Cerveza castreña, Monday Morning Mocha från skottska Seagate och från samma bryggeri Beastie blond 5,5%, Bessy från Warmenbol, Bar belge från bryggeriet med samma namn. En belgisk (pale) ale. De hade ingen mat, men ett stenkast bort fanns en slaktare som gjorde fantastiska mackor som man kunde ta med in.

Efter en välförtjänt halvtidsvila inledde vi kvällen på Le Trappiste. En källarbar med gamla tegelvalv och lite för hög musik (ja vi är gamla). 13 artisanale pils Black label från The ministry of belgian beer, Abbaye du cateau Sour ale och Belle-vue Kriek var ölen som intogs där. Gillade inte de ölen något vidare.

Nästa stopp var baren De kelk som antagligen var ganska gammal med, men stället kändes inte medeltida iallafall. Vi delade på någon form av plocktallrik som var god. Till den: Duck diving från Brewski/Commonwealth, Brugs tarwebier från Brouwerijen alken-maes, Wild west Kriek framboos från Alvinne, och Timmermans Oude gueuze 6,7%. Väldigt goda öl.

Sista stället var källarpuben 'T poatersgat. Det var tio år sedan sist och det kändes inte igen. Större än minnesbilden, rökning inomhus verkar ha förbjudits sedan dess. Mest studenter där kändes det som. Ett par öl blev det iallafall. För min del: Bel pils från Duvel och Hoplapin från Fort lapin. Jag var inte imponerad av dessa men det fick räcka så för denna dag och vi kunde vandra ''hem'' genom gränderna.