torsdag 24 juni 2010
Öl i Alaska del II-The german rant
Mooses tooth Hard apple ale; minst sagt en underlig öl som ser motbjudande ut. Någon vag äppeldoft kan man hitta. Smaken får nog liknas vid äppelmos, fast inte så söt.
Gold strike ''kolsch'' från Midnight sun; noll arom, brödig saom jag tycker att stilen för det mesta är. Fruktig, en trevlig/behaglig beska infinner sig efterhand som den värms upp.
De övriga resenärerna SMSade om att de satt på bryggeripuben Sleeping lady fyra kvarter bort, så jag betalade och gick dit för att sluta upp med dem.
Det var en mycket vacker dag och uteserveringen på taket var öppen. Utsikten var inte att klaga på Knik arm nedanför och snöklädda bergstoppar runt om i horizonten. Något som min ''kamera'' absolut inte ger en rättvis bild av.
Portage porter; en hel del humle i aromen. Söt, chokladmalt? En glad överraskning i solgasset årets bästa porter så här långt.
Fortyniner amber ale; doft av drav, väldigt mörk för att kallas amber ale. Söt, nästan fruktölsaktig. Fick jag rätt öl?
Liksom dagen innan blev det en öl på Humpys innan ''första halvleks'' slut.
Ayinger märzen; smakar som den mesta tysk (och annan från Europa importerad) flasköl i USA gammalt. Merchant du vin med flera bör ge upp/lägga ned/de över sitt transportled. Man kan tycka att bryggeriet borde vara mer rädda om sitt varumärke och skaffa en ny distrubutör i Nordamerika. Man kan även tycka att JAG borde veta bättre än att dricka tysk öl i USA. I Europa brukar Ayingers öl smaka bra, här... inte så mycket.
Amerikansk öl brukar klara sjöresan till Europa bättre. På grund av att de överlag är mer välhumlade? Är det den gamla IPA-effekten?
Lite välbehövlig sömn senare var det dags att bege sig österut med buss till puben/resturangen Kinley's där den trevliga bartendern serverade mig Old whiskers hefeweizen från Mignight sun; en snäll och ganska anonym H-W som inte sticker ut på något sätt.
Naughty Nellie från Seattlebryggeriet Pike; inte en wee heavy som man skulle kunna tro när man hör namnet. Gyllene färg, humlearom av amerikanskt snitt. Mycket tallbarr och tanniner i smaken, smakar absolut mer än de 24 IBU som anges på flaskan. Organisk.
Bara tvärs över gatan ligger bryggeripuben Moose's tooth som hade besökts dagen innan.
Där blev man sittandes tills de stängde.
Prince William porter; relativt ljus, luktar som en typisk porter, chokladmalt skulle jag tro har används. Ok faktiskt.
Moonflower ESB; svårt att känna någon egentlig arom när man sitter vid köket och ett konstant ostos är närvarande. En mycket bra ESB (det får kallas så utanför EU), roligare än Fullers. Antagligen för att man använt amerikansk humle antar jag. ASB? Känns mer som en APA. I like!
Midtown brown; en jävligt lättdrucken (själv är jag lätt drucken när denna anteckning görs) Brown ale. Smakar äpplen på något vis. Dricker hellre den här en skämtet Newcastle.
Spenard nite life; en lätt, men ok ljus lager.
Ponos porter; nästan ljusare än Coca-cola. Måste vara brygd med kokos som är närvarande både i smak och arom. Underlig beska.
Slutligen Pipeline stout; ingen märkbar arom (väldigt kall), smak av bränt kaffe, typ.
Taxi tillbaka hotellet.
tisdag 22 juni 2010
Öl i Alaska del I-Mirko
Nu hade slapparslet på hotellet masat sig till receptionen och vi kunde äntligen checka in. Det hade varit en lång dag och roligare än så blev det inte den dagen.
Hotellet låg ganska nära flygplatsen, så det var en bit in till centrum så det var bara att ta bussen till Downtown där vi slog oss ned på bryggeripuben Glacier brewhouse där jag har för mig att maten var ok.
Öl fanns det också i form av Blonde; inte speciellt kul, mer karaktär något massproducerad dylikt dock.
Raspberry wheat; rödaktig och grumlig, arom av nästan vildhallon. Ganska söt med en påtaglig efterbeska.
Hefeweizen; inte tillräckligt mycket skumbanan för min smak. Väldigt utjäst? H-W är en svår konst tydligen.
Oatmeal stout; arom av kaffesump, söt, smaker av choklad och kaffe, silkeslen.En glad överraskning.
Amber; metallisk arom, smaken är söt och metallisk. Ingen höjdare.
Pilsner; stor pilsner, nästan, dubbel, fyllig. I like.
Bussen tillbaka till hotellet skulle inte gå på ett tag så det fanns tid för en öl på det närbelägna Humpys, en Kodiak nut brown från Midnight sun närmare bestämt; att känna någon arom i stekoset var svårt. Ingen sötma som man skulle kunna tro, vad ligger deras brewhouse-efficiency på?
Här blev det halvtid, med välbehövlig sömn.
Eftersom det var söndag slutade bussen gå 17:30 (jävla land!) så det blev till att GÅ bort till bryggeripuben Mooses tooth. Som tröst fanns det god mat och över lag bra öl.
Först ut deras Hefeweizen; relativt torr med någon ton av diskmedel. Skumbanan i eftersmaken
Polar pale ale; En välbalancerad pinfärsk pale ale på fat, vad kan man mer begära?
Raspberry-wheat; luktar som jag föreställer mig att Hallonsoda light skulle dofta. Ganska tunn med tydlig hallonsmak. Lite väl mycket kolsyra men det kanske hör till stilen. Uppfriskande!
Klondike golden; en ljus mellanöl, hur kul kan det vara? Så här! Välhumlad men ändå lättdrucken. Det här är vad Pistonhead skulle ha varit... fast det är ju klart den här är ju överjäst.
Slutligen Northern light amber; amber som sagt, skulle jag druckit detta öl med ögonbindel skulle min gissning blivit att det var en porter. Galet maltig!
Taxi ''hem''.
måndag 21 juni 2010
Öl i Illinois
På flygplatsen O'Hare i närheten av Chicago blev det en mellanlandning under vilken det hanns med ett par nya öl.
St. pauli girl från Becks; Tråkig arom och likaledes tråkig ''smak'', metallisk. Svalkar dock bra. Tror den bryggs enbart för den amerikanska marknaden.
Honkers ale från det lokala Goose island; Ljuvlig humlearom, ganska lik bryggeriets IPA. Färsk och underbar.
Precis vad man behövde innan nästa flight.
onsdag 2 juni 2010
Öl i Eskilstuna del II-Pojken med guldbyxorna
Vi skulle inte åka hem (med all Eskilstunaöl i bagaget) förrän
på kvällen. Vad skulle man då roa sig med hela dagen?
Royal oak som vi hade besökt tidigare hade redan öppnat så det var bara att slå sig ned. Bälgviken Pale ale från Eskilstuna ölkultur fick inleda läkningsprocessen. Det blev nästan inga anteckningar denna dag. Jag snackade en del med den trevlige och kunnige bartendern om ''all things beer'' tills herrskapet kom tillbaka. Ingen Krille denna dag dock.
Mer lokal öl i form av Nyfors, en ESB. 5A.M. Saint från Brewdog som nog var strået vassare än den lokala varianten. Joker IPA från Williams intogs till maten på uteserveringen.
Härefter körde vi en paralellprovning med de sju Mikkeller single hop de hade, plus Oppigårds Single hop som slängdes in som en joker.
Simcoe 13 poäng
Nelson sauvin 10 poäng
Centennial 10 poäng
East Kent golding 9 poäng
Amarillo 8 poäng
Cascade 4 poäng
Tomahawk 2 poäng
Oppigårds (Styrian Goldings) 0 poäng
Inte rättvist mot stackars Oppigårds som ju inte är en IPA, men ändå kul (och dyrt) att känna vilken stor skillnad det var dels mellan den och danskarna, men framför allt att få lära känna de olika humlesorterna på tu man hand.
Sammanfattningsvis kan jag absolut rekomendera en resa till Eskilstuna, det är nära,det finns en bryggeripub, det är överraskande vackert, Royal oak med dess egensinniga och intressanta ölsortiment (hemsidan behöver dock uppdateras).
Slutligen en flaska Efes Dark innan vi tog farväl.
Till skillnad från dagen innan kom vi denna dag hem tidigare än beräknat.Tack till alla inblandade för en kul, men hård helg. Man är inte 20 längre...
Öl i Eskilstuna del I-Disrespecting beer
Efter lite antastande av personalen lyckades de skaka fram ytterligare två sorter utöver den som stod ute i butiken.
Efter mycket om och men kunde jag och Matti (vars fru var chaufför för helgen) slå oss ned på den lokala Biskopen för ett glas Hällby hefe från ovan nämnda bryggeri, mycket skumbanan, men det kan göras så mycket bättre. Lite mat som var helt ok rafsade jag även i mig här.
Vi styrde stegen mot Ölkulturen och på vägen var det en scen med liveband som spelade på en ö mitt i stan. Det fanns nog inte tid att stanna att titta närmare, men det lokala bandet Alone in 2 lät väldigt bra live i förbifarten och ska absolut lyssnas närmare på när tid finnes.
Väl framme på bryggeripuben (som är en medlemspub, men vi fanns på gästlistan dagen till ära) blev det en Munktell export som var ganska tråkig. Undertiden vi satt och sippade kom Krille och gjorde oss sällskap
och förde ned oss till Sveriges schysstaste uteservering(?) alldeles nere vid vattnet med lång kvällssol.Annas red ale, bryggeriets bästa av de brygder jag har avverkat hitills, kopparfärgad med intressant humleprofil, luktar lite svett (på ett bra sätt), tappar i karaktär när den värms upp, eller är det smaklökarna som domnade av kanske? Tydligen bara 30 IBU!
Tumbo; minst sagt väl utjäst som sig bör med en tysk pilsner. Kanske just därför föredrar jag tjeckisk?
Det fanns även en del gästkranar, alltid ett plus i kanten. Till exempel Stallpojken från Strömsholm, luktar sött, kalaspuffar möter ännu mer honung, den belgiska jästen gör sig påminnd. Syrlig eftersmak.
En IPA i den engelska skolan; Skogstorp IPA dracks också. Och i och med sista beställningen intogs en ''Vår egen GLP''. En porter specifict bryggd för Bishop arms. Tydligen tyckde jag att den smakade ädelost.
Alla tre återvände till Biskopen där en Ola Dubh 40 mer eller mindre delades på. Jag tyckte den ''trettioåriga'' var väldigt bra, men den här... wow! Ännu mer liksom.
Även Paradox smokehead, och St Bernardus 12 ska väl också nämnas som hastigast...
Hade vi fått nog? Nej!
Nästa stopp blev det relativt nyöppnade och utmärkta Royal oak (men redan hade de en öllista som stämde dåligt överens med verkligheten... på ett bra sätt!) där följande öl tydligen intogs; Leo från Boon rawd, Fröslunda från ''Kulturen''. Sedan blev vi hämtade och kunde åka hem och se på hockeyn... Krille hade nu åkt hem till sitt (antar jag) och vi lyckades med konststycket att båda två hålla oss vakna hela matchen.
onsdag 19 maj 2010
Klang&jubel
Combined harvest från Batemans; ser gravt tråkskadad ut, fruktig, hyfsat lång eftersmak, mindre brittisk än vad man väntat sig.
Slutligen Xxxb från samma bryggeri; sträv typiskt engelsk, väl tilltagen beska. Mycket mer karaktär än CH, inte illa.
Konstigt nog blev det ingen segeröl efter matchen, men man skulle ju upp i svinottan och jobba så det får väl bli nästa gång (ha!).
torsdag 13 maj 2010
Undvik övervikt
Eftersom undertecknad reser en del och tar med mig en massa mer eller mindre konstig öl hem vägde jag bira i olika storlekar.
Alla flaskor av samma mått ser ju inte alltid lika ut. I dessa fall har olika flaskor vägts och ett medelvärde har fåtts fram.
cl emballage gram
33 burk 358
33 flaska 585
35,5 flaska 620
37,5 flaska 850
50 burk 556
50 flaska 850
65 flaska 1000
75 flaska 1500
Anmärkningsvärt är att 37,5-flaska med kork och grimma väger lika mycket som en halvlitersflaska.
Tyvärr hade jag ingen 35,5-burk hemma, men hoppas kunna råda bot på detta inom en inte alltför avlägsen framtid...
söndag 9 maj 2010
Kaas bloody kaas
Målet för dagens/månadens främjarträff var ostbutiken Gamla Amsterdam där en ost-och-öl-provning skulle äga rum i källaren. Vanligtvis brukar de tydligen sitta och dricka härsken druvjuice till osten där nere av någon anledning. Butiksägaren (?) började med att hålla ett oerhört intressant och underhållande litet föredrag/presentation/grundläggande ostskola. Den alltid lika trevlige Gunnar H hade valt ut fem öl ur bolagets ordinarie sortiment till provningen. Fem öl och fem ostar, Ölen var Grolsch, Oppigårds Golden ale, Nils-Oscar Barley wine'07, La trappe Tripel och Witte. Man fick ingefär en deciliter av varje öl. Hela kalaset gick lös på 240:-, värt varenda krona. Helt galet gott och trevligt. Dessutom fick alla deltagare 10% rabatt i butiken dagen till ära. Något som Majsan nappade på. Jag kan verkligen rekomendera ett besök.
Mina Öl-ost-rekomendationer: La trappe Tripel-Rouge pittoresque
Witte-Purmer stark. I brist på annat. Jag tyckte inte veteölet passade till någon av de relativt smakrika ostarna.
Oppigårds Golden ale-Purner stark. Ölets efterbeska skar sig med flera av ostarna, men den femåriga Purmer stark hade tillräckligt med karaktär för att hantera densamma.
Grolsch-Kummin stark, 60 veckors-lagrad. Tänk imperial kryddost. Ännu godare än det låter...
Nils oscar Barley wine-Purmer stark. Ölet var tre år gammalt, ingen ålder för ett BW så klart, men jag har mina dubier om hur den hade lagrats. För länge i rumstemperatur antagligen. Smakade gammalt på ett obehagligt unket sätt.
I övrigt kan jag rekomendera följande kombinationen från förr:
IPA-Cheddar
DubbelIPA-Edamer
English strong ale-Brie
Vanan trogen gick vi så klart till Akkurat efterår där vi åt ännu mer godsaker.
Till dessa; Skebo Amber ale;överraskande tunn, inte så välhumlad som man har vant sig vid att deras öl brukar vara. Brödig behaglig eftersmak.
Spa från Bath ales; Oerhört mild, men vad kan man begära vid 3,7%?
Wagner Weisse; trodde jag hade fördruckit mig på en tysklandsturnee för ett antal år sedan. Men nu av det bisarrt länge sedan en hefeweizen intogs. Den verkar ha gått över. Rätt mycket skumbanan. Gut!
Bells Best brown; relativt ljus, som ett mörkt wieneröl i färgen. Ganska syrlig, Bells kan mycket bättre än så här. Drick hellre en Ellies från Avery.
Southern tier Pale ale; underbar arom av färsk humle, äpple, tanniner, fisk och maskrosor på tungan. 95:- för 40 cl 5,5%ig icke spontanjäst öl. Galenskap.
Vi avslutade den vansinnigt trevliga dagen med en fem år gammal Cantillon Saint Lamvinus.
måndag 3 maj 2010
Öl i Västerort
Sierra nevada Dark lager; luktar ''gott'' dock med någon sur ton. Smak av mörk malt och lite rök, ganska sparsam beska.
AVBC från Anderson valley på burk; luktar spya/galla men smakar piggelin och jord, känns humletrött, inget datum stod på burken. En pale ale skulle det föreställa. Hemsk.
Slutligen något gott, Left Hand Imperial Stout; choklad i både arom ock smak, fyllig med brända toner.
Det verkar ha gått utför med Sorbon sedan mitt förra besök. En öllista som stämmer väldigt dåligt med verkligheten samt en massa öl som inte finns med i densamma (som står och blir gamla då gästerna ej vet att de finns att beställa). Maten var dock väldigt god och priserna fortfarande bra. Värt ett besök om man ej varit där tidigare.
tisdag 20 april 2010
Gnagare på södermalm
Sedan blev det till att promenera ned till ovan nämnda Biskop där TV-stjärnan och Marie skulle dyka upp. Många av stadens ölnördar fanns samlade då det var något Brewdog-jippo som pågick i lokalen. Jag nöjde mig med en Paradox isle of Arran. Svamp och mörk malt i aromen. Salt,bränt,kol och någon enstaka söt ton.
Galet varmt och ganska dyrt var det så vi fick nog och drog till fräcka halvpannan inte långt därifrån. Ingen av oss hade faktiskt besökt detta hak tidigare. Prisläget var som hämtat från någon helt annan stad, tex en flaska Mikkeller Cream-ale som kostade 86:- på Blues i Sumpan kostade här 68:-.
Sortimentet var ganska intressant, tyvärr var nästa all öl ganska stark (om än god) något som så småning om skulle sätta sina spår på herr Sandberg. Vi fick helt enkelt dela broderligt på allt vi beställde in.
Hopfix från Beer here,''bryggeriets'' sedvanliga underbara humlearom. Smakar ungefär likadant, mycket humle, mycket gott.
Mikkeller Chinook; arom av Yes och godis. Övarraskande söt, trevlig eftersmak.
Mikkeller Green gold; (För) mycket tanniner i både doft och smak. Inget för mig.
Curmudgeon old ale från Founders; Doftar nyplockade hallon. Smakar jord och vildhallon. Väldigt annorlunda, mer som ett fruktöl än en old ale. Trevligt!
East Kent golding från Mikkellers single hop series; inte så brittisk som man skulle kunna tro. Överraskande ''frisk''. Vad fan?!
Drikkeriget GIPA från Mikkeller; fan vet, beskt?
Sedan blev det inga fler anteckningar dock kommer jag ihåg att vi drack Traquair 900 och en Draft bear som var fantastiskt god.
Annika och Styrelseledamoten dök upp och sällskapade lite när vi satt där.
Vi drog via Mc Donalds vidare till OT där vi mötte upp Majsan och avslutade den trevliga, men blöta aftonen. Angel’s Share #1 ale och BXEKG från Skebo blev sängfösare, även om någon enstaka i sällskapet såg ut att ha fått det redan.
torsdag 15 april 2010
Ett fall framåt
Detta var ett av dessa ''inga fotbollsfärger/tröjor-ställen'', så det var bara att behålla jackan på. ''Skönt'' att slippa frysa. Ölutbudet överträffade mina vildaste förväntningar. Det gjorde även tyvärr priserna. Tre olika 33cl-flaskor Mikkeller intogs, 86kr styck! Alla var härligt välhumlade och släckte min svåra törst på ett föredömligt vis.
Cream ale var det sista jag hade gissat på, men gott var det.
Följt av en Stateside samt American dream. Till dessa humlestinna brygder åt jag en tonfiskmacka, dvs ett berg av tonfiskröra och under detta kanske en liten brödskiva. Tror det kostade 135:-, inte prisvärt det heller, men deras ölutbud och läge gör att jag gärna återkommer.
onsdag 7 april 2010
Trashtalk med Johan&Jonas
Dugges Lager No.1, wow, tänk om all ljus lager smakade så här...
Hans hembrygda stout samt ett välhumlat öl bryggt med kokosmjölk (även det hembrygd).
Efter ''matchen'' hade jag precis missat tåget hem så det blev gravöl på Biskopen i Sumpan med Johan. Hans hemskt trevliga fästmö/sambo dök också upp och svingade en ''bägare''.
Sigtuna Easter på fat, Nils oscar Kalaspåsk på fat som tydligen var bryggt efter nytt recept, tyckte nog bättre om den gamla...
Poperings Hommelbier från Van Eecke (Watou).
Slutligen en humlekäftsmäll i form av Flying dogs IPA Raging bitch.
Det är en (för) lång säsong så det kan nog hända att följande scenario upprepas under det kommande halvåret.
söndag 4 april 2010
Påsköl
Ljus lager:
Dugges Spring beer 12 poäng
Pittinger ''Märzen'' 9 poäng
Köbanyai (Dreher) 5 poäng
Adambräu (Soprony/Heineken Hungary 2 poäng
Nimrod (Dreher) 0 poäng
Inte helt oväntat full pott för Dugges.
''Påsköl''
Dugges Påsköl 4 poäng
Fuglsang Easter beer 3 poäng
Sigtuna Röd påsk 2 poäng
Trots att det var på pappret tre olika öltyper var de förvånansvärt lika varandra. Alla stabila brygder. Tyvärr hade vi ingen påskmat utan fick som vanligt nöja oss med pizza.
torsdag 1 april 2010
Det sista inlägget-يوم كذبة أبريل
tisdag 16 mars 2010
Brutal provning
Ljus lager
Pittinger ''Märzen'' 44 poäng
Spendrups Pistonhead 36 poäng
Pittinger Schankbier 32 poäng
Lech Premium 27 poäng
Dreher Köbanyai 25 poäng
Carling Black label 23 poäng
Adambräu Premium 20 poäng
Dreher Nimrod 17 poäng
Du har antagligen druckit Pistonhead, betänk då att sex öl var sämre än den...
Rök
Ölvisholt Lava 13 poäng
Flying dog Schwarz 7 poäng
Prykmestar Savu 4 poäng
Möjligen var Flying dog lite korkskadad, men det räckte ändå för att köra över den stackars finnen.
Diverse bockar
Weihenstephaner Vitus 18 poäng
Weihenstephaner Korbinian 13 poäng
Namibia Urbock 12 poäng
Einbecker Urbock Hell 6 poäng
Weihenstephaner dominerar totalt
Belgian strong ale
Chimay Blå 43 poäng
Goose island Demolition 16 poäng
Deus brut des flandres'08(el.'07) 14 poäng
Hy Cuvée 13 poäng
Malmgård Belge 12 poäng
Gammal är äldst!
Efter denna flight blev det lite manfall.
American strong ale
BrewDog/Stone Bashah 9 poäng
Left hand Chainsaw '08 9 poäng
Port Older viscosity 6 poäng
Stone Double bastard 6 poäng
Wow, vilka öl!
Strong ale
Stone Double bastard 9 poäng
Hy Cuvée 6 poäng
Innis and Gunn Highland 0 poäng
En ''bra'' ursäkt för att bli av med denna totala skotska dynga.
A garbage-man
Men vad får man se i färgat-glas-behållaren?
Jo, en oöppnad flaska jordgubbslambic från Hanssens! Man tackar. Bäst-före-datumet är 2018. Vad är det då för årgång?
En eftermiddag på Monks
The poet från New Holland; härlig arom, skön blandning an humle och malt. Tung maltighet (för att bara vara på 5,5%), eftersmaken känns tunn i jämförelse.
T ’Ooievaartje från De molen; Röd. Syrlig arom, smakar inte så mycket. Som sur saft, Antagligen det sämsta hittills från detta annars så bra bryggeri.
Dragoons dry irish stout från Moylans; kolsvart, sot, kol och någon ton av must. Betydligt godare äv vad det låter.
Nytt var på Monks att man kunde köpa med sig deras folköl. En av varje blev det. Ska bli intressant att prova.
fredag 12 mars 2010
Öl i Budapest del III-Bara belgiskt
En solig, men blåsig dag med långpromenad på schemat. Första stoppet blev den belgiska resturangen Mosselen. Vilket skit. Vi skulle beställa varsin öl i deras meny, ja ni vet hur de brukar se ut. De sju (7) första ölen vi försökte med fanns ej. Under protest blev det en Hoegaarden. Dyrt var det också (med ungerska mått mätt).
Vi hade hittills bara hållt oss i Pest, men nu gick vi över bron till Buda-sidan av staden där ännu en belgobar fanns; Brasserie Henry vid Donaus västra strand, inte lika polerat som Mosselen, men här fanns istället för en falsk öllista själ, bra service och en ölmeny som stämde ganska bra med verkligheten. Mitt favoritställe i detta land får jag nog säga. Bärs då?
Blanche d' ardenne från Du bocq (Corsendonk); ingen Hoegaardenknäckare direkt, långt ifrån.
Mongozo Mango från Huyghe; lika illa som man skulle kunna tänka sig. En vag arom av mango, överdrivet söt, föredrar att äta frukten framför att dricka detta monstrum av sötma.
Liefmans Fruitbeer, Körsbärsgodis i aromen, smaken är bättre men tunn. Enligt etiketten jordgubbar, hallon och körsbär. Söt, men ok.
Floris Chocolat; en obehaglig lukt där chokladpudding möter soprum, lika hemsk som man skulle kunna tro, någon fruktig ton, billig, illa tillagad chokladpudding utan grädde kommer jag att tänka på.
Stegen styrdes vidare till nästa belgiska restaurang i närheten som var lite svår att hitta, Pater Markus där vi även åt.
Egen pilsner bryggd i Belgien hade de också. En sån där öl som man bara dricker utan att man märker det.
Ett till av deras egna öl var Pater Marcus Gold, även det från Van Steenberge (Piraat). Smakar ''belgiskt'' vilket inte är fel, men i övrigt inte speciellt god. Jag föredrar Maredsous 6.
Sedan gick vi ''hem'' och nästa dag flög vi hem. Man kan sammanfatta den här resan som ett fotbollsresultat: Krakow-Ungern 4-0.
torsdag 11 mars 2010
Öl i Budapest del II-Introducing,The hungarian growler!
Det blev helt enkelt till att köpa ny biljett samt vänta en timme.
Väl tillbaka i Budapest hade vi hyrt en mysig etagelägenhet på den centralt belägna Iranyi ucta.
Vi begav oss ut för att försöka hitta någon slags finöl att köpa med hem. Något som misslyckades och tog nästan hela dagen, men man fick se stan i alla fall.
Under denna vandring åt vi god, sen och billig lunch på ett rökigt turistfritt ställe. Till detta en flaska Dreher Bak (bock?); mörk, söt, 7,3 väl dolda procent. Lite brödig eftersmak. Antagligen Ungerns bästa kommersiellt brygda öl.
Inte jättelångt därifrån hittades ett ställe med ännu en inhemsk ljus lager; Hunters Gold från Mister Sörház (enligt Rate beer i alla fall). Söt snäll och brödig.
Finölsjakten fortsatte och en annan lokal fyllpub uppenbarades där ölen kostade under den magiska sjukronorsgränsen. En varsin Arany aszok Félbarna (någonstans i gränslandet mellan dunkel och wieneröl. Smakar konstgjort på något sätt. Ingen höjdare direkt.) blev det innan vi drog vidare.
För att understryka klassen på detta ställe kom folk in med tomma PETflaskor och fick dem fyllda med vitt vin (antar jag) som de hällde i med en slev och en tratt.
Inte så långt ''hemifrån'' hittades ännu ett (in-) hemskt fulöl vid namn Szalon.
Otroligt neutralt.
Majsan betalade men jag tror inte det var allt för blodigt med tanke på hur det såg ut och luktade på detta utskänkningsställe. Även här kunde man köpa lösviktsvin.
I förväg hade jag beställt extra vikt på mitt incheckade bagage på hemvägen, något som ju var tvunget att utnyttjas. På samma gata vi bodde fanns en livsmedelsaffär vars utbud vi fick nöja oss med. En massa ungersk mellanöl på burk kan jag nu skryta med att ha i alla fall. En del mat köpte vi också med till lägenheten.
Inte så långt bort låg det ''halvbelgiska'' stället Silenus som stoltserade med ''100 sorters öl''. Ni vet hur det brukar se ut i verkligheten, när man väl ser något interessant i listan av öl som finns ''överallt'' så är just den ölen slut.
Så även på detta ställe. Några belgare slank dock ned.
Dendermonde tripel från De block (Satan); aromen är typisk belgisk, nästan åt withållet, smaken liknar vad men skulle kunna kalla imperial wit.
Kasteel Rouge från Van honsebrouck (St. Louis) skulle visa sig vara resans riktiga höjdare; ser ut som rödvin i färgen, men aromen är som Rodenbach med extra fruktsocker. Väldigt lik vissa sötade belgiska fruktöl, men på 8% är det den slutgiltiga date-rape-ölen... hittills. Godaste fruktölet jag druckit i alla fall.
Barbar Bok; Mörk, söt och underbart mycket bättre än all ungersk öl (tillsammans?).
Kozel Svetly 4% fick avrunda kvällen.
söndag 7 mars 2010
Öl i Györ
Stegen styrdes ned mot Budapest-keleti(Östra station) där tåget skulle ta oss till Györ i nordvästra delen av Ungern. Det var ett tag till vårt tåg skulle avgå så det hanns med en mörk (!) öl på en av stationens serveringar, Fekete démon från Soproni drack vi direkt ur burken som djur då det inte fanns glas/plast tillhands. Tåget som var österrikiskt kändes väldigt lyxigt jämfört med allting utanför detsamma.
Den lilla staden Györ var mysig, men ölmässigt lämnade den mycket att önska.
Vi checkade in på ett väldigt gammalt men samtidigt väldigt fint stort hotell vid en flod.
Efter lite vila hade vi blivit hungriga och begav oss till den mysiga källarpuben Kazamata vilken mest påminnde om ''Tunnan'' med sitt medeltida tema. En varsin utsökt tvårätters dagens för ungefär en tjuga kändes väldigt överkommligt. Till detta en flaska Gösser bock 7%; Mörkbrun maltbomb med bränd arom, söt rostad smak. Maltig, lång eftersmak.
Inte långt därifrån låg en engelsk pub vid namn John Bull (jag har även besökt pubar med samma namn i Ålborg och Riga). På fat serverades mig ett glas John Bull Classic lager från Youngs & Wells. Jag förstår inte vad som var så klassiskt med denna öl. Ljusare än piss, smakar nästan ingenting, någon citruston kan dock upptäckas.
På ett närbeläget sunkhak intogs även ett glas av fulölet Borsodi.
Vi gick runt lite och kollade på stan, åt ett par goda langos gick och handlade frukost till nästa dag och när vi ändå var inne i affären köpte vi öl för att ha en improviserad provning på hotellrummet. Tyvärr hittade jag inga bockar så det fick bli ljus lager istället med Simpsons dubbat på tyska till.
Ksiaz från Carlsberg Polska 5 poäng
Sárkány från Soprony 5 poäng
Soproni Szőke Ciklon 2 poäng
Lech Premium 0 poäng
lördag 6 mars 2010
Öl i Budapest del I-Yes sör
Efter lite bonussömn på rummet begav vi oss ut till närmsta tunnelbanestation där det inhandlades t-banebiljetter som bara var giltiga för att åka tre stationer tydligen, vi åkte kanske fem eller liknande. Självklart torskade vi. 6000:-forinter (drygt 180:-) fattigare/skalle blev vi av detta. Men jag lät mig inte nedslås utav detta, istället blev det ett besök på en dyr turistfälla (Gerbeaud) som skulle ha sin egen öl. ICKE!
Endast den internationella lagern Dreher fanns att tillgå. Maten var dock väldigt god.
Källarbaren Crazy cafe låg på gångavstånd, där fanns en lång öllista där det var intet nytt under solen trots att jag aldrig hade varit i Ungern förut... Det som såg intessant var som så många gånger förr slut. En oprovad öl fanns i alla fall, Gösser Ice, lika gott som det låter.
Nästa ställe låg även det i närheten, Kaledonia. Jag kan faktiskt ej säga något dåligt om detta ställe. En del oprovade skotska flasköl fanns att ta för sig av, alla från Belhaven. Först Belhaven 80/-; luktar och ser ut som en bitter, känns inte särskllt välbryggd, mer fabrikstillverkad. Var är kärleken?
En något trevligare öl var Scottish ale; fruktig och ganska söt för att vara en bitter.
Slutligen en Scottish lager innan vi drog vidare och åt.
En lång stund senare avslutades kvällen på ett lokalt sunkhak på Thököly ut.
Arany Ászok; minst sagt lättdrucken , men det ''smakar'' inte illa,bättre än de flesta ungerska öl hittills.
Soproni; galet hemsk, skunkig arom, metallisk med obefintlig eftersmak.
Efter dessa klassöl gick vi ''hem'' och såg en film i minst lika hög klass, Frostbiten. God natt!
fredag 5 mars 2010
Öl i Krakow
Vi fick gå tillbaka till mer centrala delar av staden och på vägen åt vi på något snabbmatställe. Bitburger Drive ’’avnjöts’’ till maten.
Till slut kom vi fram till bryggeripuben C.K. browar där en Jasne och en Weizen intogs innan vi gick vidare till den erotiska puben Katedra med sitt stora sortiment av inhemsk flasköl där alla öl gick på 8 zloty (cirka 17kr). Ett extra plus i kanten för att man själv fick botanisera i krogens kylskåp och välja vad man ville ha. Tillfälligt var fatölsanläggningen ur funktion, men vad gjorde det?
Ölen som avverkades var:
Ciechan Stout och Chiehan Pszeniczne,Lomza Export, Perla Export från Lubelskie, Zlote lwy från Amber och Durand Extra.
Väl tillbaka på stationen hanns en Redds Apple med innan natttåget skulle ta oss vidare. Första gången jag åkte liggvagn, hemskt exotiskt.
onsdag 3 mars 2010
Öl i Warzsawa
Engelska ligacupfinalen var i full gång när vi slog oss ned och började beta av sortimentet. Tyvärr verkar det som att jag ''supit bort'' två dagars anteckningar och en telefonladdare så här kommer lite namedropping: Bierhalle Weizen, Pils och Alt.
Inte så långt därifrån låg en annan bryggeripub vid namn Browarmia här åt vi också underlig, men ganska god mat. Ölen till var Pszeniczne, Pils och Klasztorne.
barn
Efteråt gick vi upp till ’’Ur-ghettot’’ och tände ett par ljus vid ett monument. Har inte känt mig så politiskt korrekt sedan jag var med i Unga örnar som .
En lång promenad senare var vi ’’hemma’’ igen. Förvånande hur få pubar som fanns i Warzsawa. Kanske är det en katolsk grej.
måndag 15 februari 2010
Myth-busting?
Jag tog således två nya glas (Uppsala belgofest) där det ena diskades för hand utan diskmedel och det andra i diskmaskin med maskindiskmedel.
Ölet i testet var det minst sagt lättdruckna österrikiska fruktölet Zipfer Lemon.
Trots att glasen är väldigt små märktes en ganska stor skillnad på skumkronorna. Ungefär en tredjedel större var skummet i det handdiskade glaset.
Myth not busted!
onsdag 10 februari 2010
Öl i Österrike del III-Lagermania
Kapsreiter Landbier hell; köpte med mig en flaska från Berlin för ett par år sedan som ej överlevde transporten hem. Världens blask, snäppet bättre än bud. eller dylikt. Blir dock något mer komplex ju längre ned i glaset man kommer.
Jag gick vidare in mot centrum och konstaterade ännu en gång hur förbannat vackert Wien är. Målet för promenaden var Rabenstieg där ett par pubar av intresse var belägna. Först Bermudabräu där jag åt ett fantastisk god variant av österrikisk pytt-i-panna, dessutom var det ingen barnportion, trevligt. Öl fanns ju att ’’få’’ också, närmare bestämt: Goldfassl wiener spezial från Ottakringer; luktar nästan som om den skulle vara infekterad, smaken är dock mer neutral. Något brödig eftersmak. Ingen höjdare.
Mer från samma jättebryggeri; Goldfassl Wiener Pils; som vanligt med massproducerad skit luktar det ej särskilt mycket eller intressant. Smakar som vilken tråkpilsner som helst.
Ottakringer UO; Cool flaska är väl det snällaste man kan säga om denna öl. Immig/genomskinlig flaska. Biran i sig är ljusskadad som sig bör och smakar obehagligt träigt.
Grieskirchner Pils; arom av spyor, har faktiskt något man kan kalla för humlekaraktär, skulle kunna mäta sig med vilken ’’modern svensk lager’’ som helst.
Jag tackade för mig och gick in på krogen vägg-i-vägg, Krah-krah. Sista ölen för dagskiftet blev Weitrabräu Das helle, som lik gärna kunde varit Löwenbräu.
Åkte hem och som i några timmar, otroligt skönt och man kände sig för första gången på ganska länge utvilad och i toppform inför kvällen.
Laudongasse/U.S.W. hade inte riktigt klarats av kvällen innan så det fick bli en insats där först. Zwettler Original 1890; ännu en axelryckning. Det bästa var väl den vackra skumkronan.
Schremser Roggen biobier; Hade kunnat svurit på att det var Paulaner Roggen om jag inte sett flaskan. Smakar väldigt mycket som en hefeweizen, är lite mörkare dock.
Stegen styrdes nu mot Wasagasse och ett ställe som vi skulle in på sist vi var i stan. Tyvärr var det samma historia den här gången. De stänger tydligen väldigt tidigt.
Istället gick jag tillbaka till Krah-krah. Man fick sig en reäl promenad i alla fall. De hade en egen fatöl Krah bier, ingen aning om vilka som brygger den. Som på de flesta ställen i det där landet är det svårt att känna någon arom annan en cigarettrök. Minst sagt lättdrucken, men ändå helt ok utan att sticka ut det minsta. Hade gärna intagit denna brygd på vår uteplats/någon uteservering om något halvår.
Raschhofer Zwicklbier; luktar lite som en hefeweizen. Ganska söt och anonym i övrigt.
Hadmar Bio från Weitra; menyn hävdar att den skall vara bärnstensfärgad, ljusaste bärnsten jag sett i så fall. Ganska alldaglig ’’märzen’’. Murauer Pils;… ja… tickar man så gör man.
Murauer Doppelmalz; luktar som en för söt/väldigt outjäst dunkel och smakar även så. Men beställer man en ’’doppelmalz’’ ber man faktiskt om det. Varför bryggs/finns sådant här öl? (kanske för diebetiker som behöver en sockerkick?) Sliskig minst sagt. Visst är det trevligt med sötma i en dunkel, men det här är ju löjligt. Dagen fick avslutas med en Thurn und Taxis Pilsener; något skunkig arom trots den bruna flaskan. Smakar dock helt ok. Tunnelbanan gick inte så sent tydligen så det fick bli en bulle ’’hem’’.
Hemresedagen bjöd på en överraskning, på flygplatsen fanns en irländsk pub
(dvs en pub som har Kilkenny och Guinness på fat)
som hade Reininghaus Jahrgangs pils från Gösser; tvättäkta pilsener överraskande frisk. Bättre än genomsnittspilsnern.
Gösser Zwickl naturtrüb; tjock vacker skumkrona, smaken var dock rätt tunn och blaskig.
tisdag 9 februari 2010
Öl i Österrike del II-Det finns ett litet trix
Zwettler Zwickl kellerbier inleder dagen; härligt grumlig, fruktig, tydliga apelsintoner, behaglig efterbeska. Kanske resans bästa öl.
Zwettler Pils; metallisk smak med brödig eftersmak. Finns ordet aromhumle i det tyska språkët tro?
Vi gick vïdarë bort till det till en början trevliga bierhof som ligger undangömt i en gränd. Mysig lokal med för Österrike/Tyskland, ett brett ölsortiment. Till den goda maten dracks en brödig Ottakringer Zwickl följt av Innstadt Hefeweizen; riktigt bra, med skumbanan ock allt det där som hör till men dessutom en trevlig brödig ton. Ottakringer Schnitt; metallisk, karamell, någon ton av päron.
På deras öllista stod det dessutom ''Ottakringer Schwarzes''. Bryggeriet i fråga gör inte ens någon schwarz (inte enligt RB i alla fall ), det var i själva verket bryggeriets dunkles. När vi fick notan tyckte de asen att vi skulle betala för (det goda) brödet vi inte hade beställt, som vi antog ingick. Ingen stor summa att tjafsa om, men jävligt dålig stil.
Gamlingarna gick iväg åt något annat håll medan jag besökte Bieradies en gammal favoritpub sedan sist vi var i stan, här hälldes ett glas av pubens egna landbier (bryggt av Villacher) upp. Ganska schysst, brödig behaglig maltighet.
För att orka med ''kvällskiftet'' åkte jag ''hem'' till rummet där de andra väntade. Lite vila fick man väl, men dock ingen välbehövlig sömn.
Jag åkte tillbaka med spårvagnen samma sträcka som tidigare på dagen till Laudongasse och nu hade gatans båda intressanta pubar öppnat först blev det Kolar vars öl bryggs av något litet bryggeri enligt den ena bartendern. Kolar Pils; Alldaglig pilsner, varken bra eller dålig.
Kolar Zwickl; grumlig som sig bör, överraskande frisk humlekaraktär. ''Otysk''. Lite som att tugga på granbarr. Lite väl mycket kolsyra.
Slutligen slank även ett glas Kolar Dunkles ner.
På puben/rökrutan USW vägg i vägg intogs deras båda husöl en ljus och en mörk, båda från tyska Traunstein .
Sedan var det bara att åka hem och försöka tränga sig förbi alla horder av prostituerade för att ta sig ''hem''.
måndag 8 februari 2010
På allmän begäran:Öl i Österrike del I
Själv tog jag tunnelbanan till Drestnerstrasse där bryggeripuben Brigitta-bräu är belägen. De hade bara två olika öl.
Helles, uppenbarligen ofiltrerad vilket höjde förväntningarna. Mer karaktär än i en ''fabrikshelles'', men något mer mindre beska.
Hanf; ''storbubbligt'', långvarit skum. Den för alla dessa Centraleuropeiska hampaöl så typiska söta aromen återfinns samt tydliga toner av naturell yoghurt. Obalancerat söt, men sötman kommer antagligen ej från malten utan från hampan. Obehagligt söt.
Ganska långt därifrån låg puben Hansy dit det blev en kvällspromenad. Deras egen öl Hansy Helles/Zwickl var helt ok. Misstänker att det var tjeckiska Bud med ett annat namn.
Ett annat mer fancy hak i närheten som jag tror hette ''Ferdinand!'' hade ett par exotiska föröl som tvunget skulle drickas.
Egger Zwickl 1868; Ser fantastiskt inbjudande ut och får mig att undra varför jag ej beträdde ''tysktalande mark'' förra året. Obalancerad, skulle gärna fått haft mer malt. Sedan blev det till att ta U-bahn ''hem'' till Westbahnhof. En förvandling hade nu skett av Mariahilferstraße som nu var Whore city skulle det visa sig. Man blev antastad till höger och vänster av den ena anorektiska sexarbetaren mer motbjudande än den andra. Något som dock var bra med denna gata var alla nattöppna snabbmatsställen som även verkade fungera som lunch/fika-rum för flickorna. Gäsp.
tisdag 2 februari 2010
Maison de pont
Bla Gjölen ''tävlade'' med sin första brygd någonsin. Personligen hann jag inte ens smaka hälften av ölen innan det var dags att lämna in rösterna. Av de få ölen som hanns med föll mina röster på följande:
Guld: Ulrik Strandberg, American fall season
Silver: Kjell&Helena Eriksson, Bubbeldubbel
Brons: Ulrik Strandberg&Ulf Henryson, Spelivink saison
Av de öl som tog medaljer hann inte jag smaka någon. Hög klass var det dock över lag på vad man hann med. Även HÄR, HÄR & HÄR kan man läsa om detta spektakel.
Ett jättetack till alla funktionärer och arrangörer som hade ordnat detta på ett utmärkt sätt!
De flesta av oss drog traditionsenligt vidare till O'Connors där mat intogs med det fylliga lokala fatölet B*RP från Slottskällan. Avslutningsvis ''varvade jag ned'' med ett glas Samuel Adams Noble pils innan det var dags för hemfärd.
Öl i Åbo
Nästa stopp var det närbelägna pampiga Old bank där vi blev sittande en bra stund. En bartender som var väldigt duktig på svenska var inget minus. ''Koff 3'' och Aura från Hartwall var två lättförglömliga ljusa lagers. Sedan var det dags för tjeckiskt igen Klášter Tmavé Ležák 11°. Jag har ju alltid inbillat mig att ''lezak'' någonstans betydde typ ljus (svetly), men i själva verket är mer i stil med ''mellanöl''. Vi kom i alla fall fram till att denna flasköl nog inte var samma som fatet jag intagit på ''Apoteket''. Den här smakade mer som dillchips, eller dilldip. Marginellt godare än det låter...
Ett steg upp från detta var Oxfordshire blue från Ridgeway. Betydligt trevligare än de flesta av deras ''tomte/ren-öl''. Lite överraskande fanns även en liten flaska Struiselensis som bara låg och väntade på att bli uppdrucken av oss. Antagligen mer av en sommarsvalkare än en vintervärmare. Riktigt bra, bara snäppet sämre än Rodenbach.
Det var fortfarande några timmar kvar till vi skulle bli insläppta på hotellet så stegen styrdes till bryggeripuben Koulu (skolan) som var inrymd i en gammal ståtlig skolbyggnad. Ett glas Lehtori fick göra den bisarra maträtten sällskap. En ok ljus lager till en ok portion mat.
Hotellet skulle snart öppna och på väg från skolan gled vi in på alko där det storhandlades sahti mm. Underbart att slippa tänka på flygets viktgränser och bara plocka med sig en stört tung väska.
Efter att släpat med sig densamma något kvarter till hotellet var det bara att lasta in sahtin i kylskåpet (då det är en kylvara). Någon timmes skönhetssömn gjorde oss gott och nu var vi redo för kvälls/nattskiftet. Kvicksilvret hade nu krupit ned till uppfriskande -15 grader. Lite pengar togs ut och vi var på väg till bryggeripuben Herman. Vi kom dock ej så långt, Teerenpeli hade en pub i stan så det blev en sväng in dit för ett öl jag en smakat eller hört talas om förr, Pakkaspaavo en för söt mellanöl av något slag.
Vi förtsatte färden ned mot Herman, men även den här gången blev det ett misslyckande. Sunkhaket som hette något i stil med Rokkikluubi hade ett kylskåp som visade sig innehålla några exotiska brygder, Brooklyn Summer ale till exempel. Ingen höjdare i svinkylan. Mer sommaröl i kylan i form av Koff Surfer, ännu en lättdrucken ljus lager. Slutligen den alkoholfria Nikolai Tumma från Sinebrychoff. Ett liveband fanns på plats och förgyllde tillvaron. Jag köpte deras demo och snackade en del med trumslagarpojken.
Planerna om Herman hade nu definitivt avskrivits och vi gick istället tillbaka till Koulu där Maisteri och Ope fick avsluta en lång dags ölande. Inga höjdare, men porr för en tickande dåre som undertecknad. Lite asiatisk sjukt stark mat på rummet fick avsluta finlandsvistelsen för denna gång.
Båten hem gick tidigt nästa morgon. Lyxhytt (de har kylskåp) hade bokats för att få hem Sahtin välbehållen. Tungt att dra ''skiten'' i all snö, men det var antagligen värt det.
måndag 25 januari 2010
En kväll i Uppland
Kosan styrdes sedan till ovennämnda TV-profils hemstad Sumpan där vi handlade förhoppningsvis bra öl på bolaget samt åt pizza på Cara mia, ackompanjerat av mindre god bira. Medan vi sitter där i godan ro dyker Marjut upp och är med oss resten av kvällen.
Nästa stopp blir den lokala biskopen på samma väg där bla 1/2 Idjit! från Dugges samt humlebomben Hercules från Great divide intogs. Ett öl som skulle visa sig vara kvällens överlägset bästa.
Sedan blev det stadsvandring då vi anförda av TV-stjärnan tog oss till ett ställe som enligt honom enahanda indirekt befolkade Norrort. Lorrys. Där fanns som det sig bör på dylika köttmarknader alkoläsk samt närbesläktade ungdomsdrycker så som Franks alcoholic ginger beer från Kopparbergs. Inte alls så fasansfullt som man skulle kunna tro. Lite nynostalgi. Slutligen San miguel 0,0%. Godaste alkoholfria ölet jag druckit, inte så sött som de brukar vara.
tisdag 12 januari 2010
After work
Jag inledde med Kerberos tripel från Flying dog; typriktig färg, frukitg och lite träig arom, smakar beskare än de 27 IBU som anges på etiketten, men mindre än 8,5%. Smakar lite som okokt pasta.
Augustijn grand cru från Van steenberge; diskmedel och citrus i aromen, ser ljus och beskedlig ut, men är mest spritig. Några ''belgotoner'' känns dock av.
Slutligen Oerbier från De dolle; som en väldigt utjäst dubbel fast starkare.
söndag 3 januari 2010
Stackars Dennis
Nyårsaftonen var nästan pinsamt lugn så blev det utgång på nyårsdagen som kompensation.
Efter att ha hälsat på Spindelmannen på sjukan där han nu legat typ några månader fick jag skjuts ned till medis, och som bekant ligger ju inte OT allt för långt därifrån... Där slöt Pütte, Björne, Carina och Majsan upp för att inmundiga lite jästa drycker. Spektaklet började med en Lap prancer från Moorhouses, kopperfärgad bitter med ganska blygsam arom, brödig, distinkt men snäll efterbeska.
Scolars brown ale från Oxfordshire, vackert stort, gräddigt skum, fruktig arom, ganska otypisk och snäll, mer som en bitter. Okej ändå.
Rudolfs ruin från Rudgate slank också ned.
Fishermans ale från Cape ann, katastrof, luktar och smakar gammalt. Inget B-F-datum som vanligt när det gäller amerikansk mikroöl. Årets värsta öl så här långt.
Mot bättre vetande beställde jag genast en till öl från samma bryggeri, Fishermans bavarian wheat som stått emot tidens tand betydligt bättre, ser ut som, luktar, ser ut som och smakar som en H-W. OK. Sen delade vi på några goda öl som jag inte orkade skriva något om, Double bag
från Long trail. RastafaRye Ale från Blue point. Och Double dread från Mad river.
torsdag 24 december 2009
Finns det några snälla ölnördar här?
söndag 20 december 2009
Öl i Kungsängen
Black friday
Lappmicke, McBrus, Tom, samt undertecknad hade samlats i mitt enkla hem för att ta reda på vilken som var den bästa I.S. vi hade att tillgå.
Följande kom vi fram till:
Mikkeller Black hole 13 poäng
Victory Stormking 11 poäng
Avery The czar '09 11 poäng
Left hand Oak-aged Imperial stout '09 5 poäng
Mikkeller Black'07 0 poäng
Mikkeller blandar sannerligen och ger. Black kändes fortfarande spritig, man kanske skulle väntat tio år istället. Black hole däremot var en höjdare, antagligen den mest komplexa av brygderna som kanske skulle tjänat på att vara någon procent svagare. Stort tack till Tv-stjärnan som trots att han ej hade möjlighet att närvara donerade en flaska Stormking för den goda sakens skull.
torsdag 17 december 2009
Mmm,beer
Rudolf från Dugge's; ett vackert öl i sitt lilla ynkliga glas, någon chokladton i aromen, tycker mig känna något som påminner om Öland's (don't Rest In Peace, rise again!) hussmak, ganska lång eftersmak. Årets bästa porter?
Stone Ruination; humlebomb med mycket tanniner, känns nästan som en amerikansk barley wine.
Slutligen Double dog från Flying dog. Kvällens höjdare. Mest humle i aromen, en hel del humle som väntat även i smaken, men vilken kropp! Fyllig som fan, som en BBW. Relativt välbalancerad. I like!
Jag skulle ju trots allt börja jobba klockan 6 i går så det blev till att dra sig hemåt.
Vinteröl
Okryddade klassen
1. Sjölejonets vinteröl Per Olof Edlund
2. VinterHops Anders Hagelström och Roland Erlandsson
3. Morkullans vinteröl Lars Mohlin och Per Olof Edlund
Kryddade klassen
1. Jackpot Oskar Andersson
2. Wuzz Peter Högström
3 ADK Christmas 09 Kalle Andersson
Mina favoriter:
Okryddat
1. VinterHops Anders Hagelström och Roland Erlandsson
2. Lettporter Patrik Lekberg
3. Trickbrewers dunkla Peter Högström
Kryddat
1. ADK Christmas 09 Kalle Andersson
2. Hökmossens julöl Håkan Liljegren
3. Staffans glöggöl Staffan?
ADK: Ganska grumlig (köldgrumling antar jag), bärnstensfärgad,''belgisk arom'',potent (OG 1086) och fyllig. Något metallisk smak, men inte på något obehagligt sätt. Inte speciellt söt, de 42 ''IBUna'' känns. Lång metallisk eftersmak.
För en gångs skull gick vi INTE ut efteråt utan åkte bara hem.
lördag 28 november 2009
Man får vad man betalar för
En del återbud under dagen/veckan gjorde att det vara var min fästmö och jag som fick dela på ölen. Tur att det inte var fler klasser då.
även om inte Majsan var lika övertygad som mig om dess förträfflighet vann ändå Bush de nuits från Dubuisson på fyra poäng före Saxo Bio från Caracole och Inferno ale från Lost abbey som skrapade ihop varsin poäng. Personligen tyckte jag Saxo var lite väl snäll, nästan witaktig.
''Nattbusken'' med dess tretton extremt väl dolda procent var mer komplex och mer maltigbetonad än Inferno (som även den hade sina kvaliteer). Minst sagt fyllig och överraskande söt.
Inferno ale var bra, men fick dagen till ära stå åt sidan för bryggmästaren på Dubuisson som visade var skåpet skulle stå.
Drink-writer of the year?
Jag får trösta mig med att det blir en liten provning i eftermiddag, med förhoppnings välsmakande öl.
tisdag 24 november 2009
Ölbok#60(&59)
Good Bottled BeerGuide av Jeff Evans. Sjunde upplagan. Jag som har tre av de tidigare kan intyga att här har det hänt grejor sedan förra boken kom för några år sedan. Numera är det paperback och färgbilder. Ölen är numera listade efter stil, men även en ganska utförlig bryggeriförteckning finns med. En glad överraskning.
World's best beers av Ben McFarland (of GBG West coast-fame) ett liknande upplägg som boken i förra veckans ''recension'', men detta är riktigt bra, här får de stora bryggerierna i stor mån stå åt sidan när BRA öl/bryggerier avhandlas. Rekommenderas även om det påstås att Carlsberg håller till i Stockholm och att Oppigårds är hemmahörande i ''Darlana''.Känns modern.
Hade denna bok varit ett öl hade bryggaren inte sparat på aromhumlen(jag förstår vad jag menar i alla fall ).
Jag skulle ju stressa till Regeringsgatan och försöka få mig med någon julöl hem innan det var dags att börja jobba igen. Det gick åt helvete, ingen julöl, men väl sex andra öl för 827:-, som hittat med andra ord.
Sen var det bara att skynda sig tillbaka till jobbet. Till ingen nytta skulle det visa sig. Jaja, vad ska man göra? Skål och god natt!
fredag 13 november 2009
Inget nobelpris för den anonyme tysken
Förutom att ännu en Lonely planet-bok fanns på Bokskotten även en ölbok för blygsamma 59:-. Beer from all over the world. Någon författare finns ej angiven. Orginalspråket är tyska vilket märks då boken är mycket germanocentrisk. Som i så många andra ölböcker går man igenom olika länders öl med ett antal öl som exempel. Sverige fick bara med ett, Spendrups Original. Av etiketten på bilden att döma är denna bok från tidigt 90-tal (det står inget utgivningsår någonstans). USA får lika mycket utrymme som Spanien... SPANIEN! Jag kan ej rekomendera denna bok, då detta har gjorts så många gånger förr, och så mycket bättre...
En massa öl fick jag med mig hem också.
lördag 7 november 2009
Kåtgubben på besök
Jag fick nog av detta och gled ned till Akkurat istället.
Forbury lion IPA från Loddon, inte speciellt ''IPig'', men smakar bra ändå. Typisk bitterarom och en relativt fyllig maltighet med en ton av galla.
Bink Bruin från Kerkom, bruin indeed, diskret ton av sträv beska i aromen,mycket kolsyra, väldigt söt och karamellig smak.
Jag drog vidare mot konsertlokalen och hamnade på OT hör och häpna, där en Kennet valley från Ramsbury serverades. Inte så mycket arom, smakar hembryggt på något sätt, och rökmalt, men det är nog bara inbillning.
Sen var det dags att dra sig till Debaser medis, sist en gammal stofil som jag var där hette det Mondo...
Konserten var helt ok med tanke på att jag ej hört dem sedan 1995.
Efteråt blev det en sängfösare på OT, Fishermans Pumpkin-stout från Cape Ann. En hel del pumpa i både arom och eftersmak med lite beska i övrigt. Anomym, men absolut inte illa på något sätt.
måndag 2 november 2009
Öl i Södermanland
Öl i Stockholms val
1.Glada humlan Vete.IPA Bo Ström & Lars Sundberg
2.Puttizkaner weizen Patrik Lekberg
3.R.W.B. Patrik Lekberg
Folkets val
1.Gävles vete Fredrik A, Johan A, Annika J, Staffan U
2.Skuru Veranda Thomas Rykatkin, Lisbeth Sjöberg
3.Magic Buzz Anders Hagelström
Puttizkaner weizen; Vid första smakningen när brygden i fråga var kall var ölet väldigt sött, nästan lite alkoläskvarning, men på ett väldigt behagligt sätt.
Vid den andra när det hade värmts upp en del, kändes ölet betydligt mer välbalancerat.
Riktig h-w arom, mängder av skumbanan. Bästa h-w jag druckit på länge.
Efteråt hade vi trots korvgrillningen blivit lite hungriga, så det blev tunnelbanan tillbaka till stan för lite mat på OT. Fyra fatöl intogs till densamma: Nils Oscar God ale, från bryggeriet Ramsbury; Gold, Bitter och Deer hunter.
fredag 30 oktober 2009
Best year ever!
Stad, Bättre eller sämre än väntat, Skulle jag åka tillbaka?
Paris Mycket sämre Ha!
Toulouse Bättre Nej
Birmingham Något bättre När?!
Cheltenham Något sämre Nope
Helsingfors Som väntat Ja
Göteborg Man vet vad man får Jappski
Helsingborg Ganska mycket bättre Absolut
Köpenhamn Damn you söndagsstängt! Ja...
Portland Guld som alltid Så klart
King of prussia Mycket bättre Faktiskt
Columbus Jättemycket bättre Jajamensan
Indianapolis Marginellt sämre Antagligen
New York Ungefär som väntat Jo
Årets resmål: Portland
Årets rövhål: Hagerstown,Maryland. Motivation: Det skulle finnas ett par schyssta krogar, den ena var i själva verket en spritbutik, den andra hade slut på de få exotiska öl som skulle finnas där.
Det fanns väl öl i någon spritbutik att roa sig med? Det enda som fanns som ej var underjäst och ljust var Heineken dark...
Årets öl: Proper job från St. Austell, Wye valley HPA, Three floyds Dark lord, Rogue-Jorgen ale, Flying dog Wild dog barrel-aged gonzo, Herslev Pale ale, Beer here Fat cat, Southern Tier Hoppe, Goose Island Bourbon County Stout '08, Alesmith Yulesmith, Bush de nuits. Antagligen har jag glömt någon.
Årets värsta öl: Leinenkugels Honey weiss
Årets pub: Bobs bar, Columbus
torsdag 29 oktober 2009
Öl i Sundbyberg
Först något mer törstsläckande än värmande; Tokens biljardbira från Ölands. Mig veterligen första gången Morgan kommersiellt har bryggt lager. Tom och undertecknad gissade på special bitter eller liknande, men enligt Rate beer alltså en dunkel. Bryggeriets karaktäristiska hussmak finns där (trots att man antagligen använt en annan jäst än vanligt), lite väl kolsyrad för min smak. Något tunn. Gårdsbryggeriet kan mycket bättre än så här. Man skall nog hålla sig till att brygga ale. En god hamburgertallrik gjorde den sällskap.
Mer tyskinspirerat i form av Eggenberg Doppelbock. Bryggeriet som är mest känt för att man (numera) brygger Samichlaus. Djupt rubinfärgad, arom av alkohol och malt, fyllig, toner av choklad, ganska lik oven nämnda Samichlaus, något spritig i eftersmaken. Ett öl att avnjuta framför en öppen brasa i en läderfotölj en kall vinterkväll!
Slutligen en humlebomb på burk, Gordon ale från Oskar blues (så klart); ljuvlig humlearom, väldigt besk, lite väl myket tanniner för at leva upp till doften, men absolut en bra DIPA.
Mer ölande än så hanns inte med innan matchen (som slutade på ett tillfredställande sätt).
Efteråt åkte Stefan, jag och Knutte till Vega där förutom torr revbensspjäll även en flaska Sofiero Lättöl intogs. Smakade som vilken massproducerad lättöl som helst.
Månaden's bolag oktober'09
lördag 10 oktober 2009
Provning
Sex herrar i sina värsta år hade i går samlats hemma hos mig för att prova en del öl, bla Johan och Fajanen.
Vi inledde med en högst ovetenskaplig ''stout-''provning.
Amager Fru Frederiksen 11 poäng
Left hand Oakaged imperial stout 7 poäng
Murphys stout 3.5% 0 poäng
En överraskande seger för ''frun'' inte så brutal som Left hand. Fyllig, relativt lättdrucken, bra balans, mycket rostat. Synd att man missade''herrn''.
IPA var nästa öltyp att plöja igenom.
Lagunitas Maximus 25 poäng
Sierra Nevada Torpedo extra IPA 18 poäng
Goose island IPA 17 poäng
Victory Hopdevil 11 poäng
Abita Jockamo IPA 10 poäng
Blue point Hoptical illusion 9 poäng
En hel del humlebomber. Goose island tyckte jag personligen smakade lite gammalt. Pinfärsk hade den garanterat fått fler poäng.
Slutligen belgian strong ale:
Urthel Hop-it 27 poäng
Baladin Elixir 22 poäng
Baladin Super 16 poäng
Dogfish head Raison d etre 16 poäng
St Landelin Mythique 9 poäng
Ultrabrune 0 poäng
Åter igen en infekterad (antar jag) flaska Ultrabrune! I övrigt har Elixiren utvecklats bra på det knappa året jag haft den i min ägo. Urthel var fantastiskt bra i mitt tycke. Ska se om man kan få tag på de andra Urthelölen som kom på bolaget för ett tag sedan.
Eftersom det var ganska mycket stark öl var det vissa besökare som blev väldigt ''glada i hatten''. Antar att samma hatt kändes ganska tung i dag...
För övrigt var jag och inhandlade ett par flaskor Zeitgeist i tisdags på bolaget i byn där jag bor.
På butikens skyltfönster finns texten ''ÅRETS BUTIK
I SYSYEMBOLAGET''. Jag är väldigt nyfiken på kriterierna. Inte kan det ha något med ölsortiment att göra i alla fall...
söndag 4 oktober 2009
Helkväll på Monk's
Eftermiddagen inleddes med en Kalamazoo stout från Bells, kolsvart, inte mycket arom, huvudsakligen bränd smak med en ton av lösningsmedel, lång eftersmak av välrostad malt.
Mer från samma bryggeri; Third coast beer och Pale ale. De flesta av mina anteckningar tycks dock ha försvunnit. Vidare dracks Breckenridge Oatmeal stout, Ska True blonde dubbel; knappast en dubbel smakade mer vetebock än någonting annat. 100:- för 65 cl 8%:ig öl var ett rätt bra pris, men å andra sidan var det inte särskilt gott. Mer Ska i form av Pinstripe red ale; underlig arom och en sötaktig smak. Ingen höjdare.
Efter Buster nut brown fick jag nog av det bryggeriet, mer röd än brun med en träig arom, mycket kolsyra, någon enstaka grön kotte kanske har ramlat ned i brygden. Alldeles för snäll.
Capital island Wheat; Luktar och smakar fulöl,någon ton av vete. Wheat ale in all it's glory...
Crooked tree IPA från Dark horse,
Orange blossom cream ale från Buffalo Bill; en riktig apelsinbomb, inte så gott som det låter.
Slutligen Capital Bavarian lager.
Monk's ska ju öppna ännu ett cafe, denna gång på Bryggargatan,bara ett kvarter från Hörnan. Varför ännu en i City? Varför inte till exempel Gärdet som så vitt jag vet är ett svart hål när det gäller öl.
Så på ett par Weedsavsnitt i dag. Andy hade en riktigt cool stonetröja på sig.