lördag 16 april 2016

En runda på söder

Richard, Tom, jag och Majsan samlades på Icabaren och tog några öl där. För min del: Stockholm €uro P.A, Gamma ray från Beavertown och Stockholm Södermalm Sour.

Så vidare till Omnipollos hatt där även Christian mötte upp. Några goda pizzor beställdes in och till dem några ännu godare öl i form av: Ellis mango pils, Ben simcoe single hop pale och Bianca mango lassi gose.

Nästa stopp var Akkurat som hade ett öresundsevent. Vi blev sittandes där ett tag sippandes på Passionate beating från Brewski, Christian bale ale Dry & bitter och Hophead Dry från Dark star.

Ostsugna hade vi blivit och stack till ostbutiken Gamla amsterdam. Lite överraskande fanns det öl där, så jag fick i mig en Poppels Belgisk Wit medan vi provade ost.

Hundratals kronor fattigare lämnades butiken och stegen styrdes till Babajan dit Tom och Richard redan satt.
Swheat från de för mig okända värmlandsbaserade Good guys, EKG sour från Brekeriet och Grand-am från Bear republic fick jag i mig. Bra grejor och kul sällskap, vad kan man mer begära?

... en bonusöl på Icabaren tydligen i form av Bohemian rhapsody från CAP.

fredag 15 april 2016

Öl i Gästrikland

Jag mötte upp Dykus och Peter på centralen denna mulna dag och vi begav oss norrut med tåg till Gävle.
På tåget tog vi varsin öl, för min del Brooklyn Black Chocolate stout.

Väl framme i Gästrikland blev det ett bolagsbesök för att inhandla lite lokala specialiteter för senare förtäring, främst från Jädraöl har jag för mig.
Efter incheckning intogs god mat och dryck på närbelägna ''Biskopen''. För min del: Jädraöl Tourne sorbet, Isotonic från Tempel, Mum's the word från Siren, Achtung! imperial porter inside från Yria cervezas/Hanscraft, Primals cream från To øl, Hanscraft Saison julie, All other pales pale 1056 (är det OGt?) från Mikkeller och Lervig/To øl Kentucky uncommon sour.

Sedan var det tänkt att vi skulle på Södra mat bar kaffe. Det visde sig att de hade stängt veckan innan vi var där. Snopet.
Istället var det ånyo matdags och en mongolisk buffe intogs i närheten. Jag tog en Guinness Extra stout 5.0% till maten. Inte jättegod, men fungerade överraskande bra till käket.
Vi blev totalt sänkta av den följande ''buffekoman''.

Ett totalt okänt ställe uppenbarade sig när vi var nära att lägga ned för kvällen, Terrassen. Lyckades få ett bord fast det var lördagkväll. Galet varmt var det där, annars helt ok. Två öl var allt som mäktades med efter den tunga buffen, Brontide från Stillwater och Cirrus the cloudy lager från Spendrups. Jag har för mig att det var helt ok.
Inga sömnsvårigheter den natten.

onsdag 13 april 2016

Öl i Västerås del II-Sakta ner

Vi vaknade upp till en riktigt gråmulen dag som bara en vinterdag i Nordeuropa kan vara.
Frukostbuffen var mycket bra och fick liv i mig.
Jag gick ut på en reäl turfrunda när de andra begav sig hemåt.
Pustade ut lite och vilade fötterna på hotellet innan det var dags för en ny promenad ned till Slow down. En lunchrestaurang med vad som måste vara ett av Sveriges största ölutbud. En god lasagne fick sällskap av Crucified barbara från Heavy Metale, Guinness West indies porter, Moo-Hoo 6% från Terrapin, 2tone london lager från By the horns, Platan Granát från Protivín, Shepherd neame Brilliant ale och slutligen nya zeeländska Epic Lager. Det mesta smakade bra.

Jag drog mig till centralare delar av stan och World of beer. Ett betydligt klenare sortiment här och en Texas state of mind austin amber från Spendrups fick räcka. Sannerligen ingen höjdare.

Ett sista ölstopp fanns det tid för på Pitchers som hade besökts kvällen innan. Ett par suröl från To øl avslutade vistelsen i Sveriges femte största stad. Sur simcoe och Yeastus christ supersour. Det var gott.

fredag 8 april 2016

Öl i Västerås del I-En kväll på ''Biskopen''

Morsan fyllde jämt och det skulle firas i Västerås av alla ställen. Jag tog tåget dit och smygstartade firandet med en Deliverance från Lost abbey med några år på nacken.
Även om det smakade bra var det en för kort tågresa för en sån brutal öl. Fick nästan hetsa i mig den lilla flaskan.

Jag gick till hotellet där vi skulle bo och checkade in/betalade.
Därefter gick sällskapet till närbelägna ''Biskopen'' för en slags ''välkomstdrink'' i form av Dark alliance 4,5% från Moor. Inte illa.
Nästa stopp var en indisk restaurang där ölutbutet som väntat var så skralt att det fick bli ett alkoholfritt alternativ. Hade ingen lust att slösa pengar och lever på oexotisk fulöl.

Gamlingarna gick till sängs medan jag fortsatte tillbaka till Bishops arms för ett gäng öl till i form av Coppersmith’s Bière blanche, Alkemisten från Hantverksbryggeriet, Brekeriet Wild pale ale, Brekeriet Sour Blond, Närke Mörker, Pale trail från danska Gypsy Inc och Guinness Dublin porter. Över lag helt ok öl.
Många kul typer att snacka med på detta ställe, bla ett par tjejer som drog med mig till närbelägna Pitchers när ''Biskopen'' stängde.

...dock var en av dem för full för att få komma in... Det var inte jag tydligen.
Hade pga jetlag och jobb varit uppe ett dygn. Firade detta med en The big pitcher från Siren. Efter den ganska goda IPAn var man riktigt mör och hotellsängen kändes väldigt skön. zzz...

torsdag 7 april 2016

Öl i''the windy city''del XI-All the way in to the tiles

Sista dagen och det fanns tid för en slutspurt. Precis som veckan innan tog jag bussen ned till Ovie och hängde på låset där. Hade redan ätit så det dracks bara öl i form av Fistmas ale från Revolution, Eliot ness från ohiobryggeriet Great lakes, Goneaway från Half acre, Satin solitude Imperial stout från Central waters, Global warmer från Sixpoint och Blueberry maple stout från det för mig okända Michiganbryggeriet Saugatuck. Över lag bra och trevlig personal (även om de inte verkade ha så mycket till övers för varandra).


Ett sista stopp hanns med. Public house på  State street. Så god mat att jag åt två gånger. Och till det några öl (hör och häpna), Furious från Surly, Robert the bruce scottish style ale från Three floyds Apex predator från Off color och slutligen Moody tongue Sliced nectarine IPA. Bra grejor. Smidigt att bara kunna ta tunnelbanan hela vägen till flygplatsen utan byten eller bågavgifter även om det är en bra bit att åka. Tung, men kul resa och nio vita dagar följde.

söndag 27 mars 2016

Öl i''the windy city''del X-Ett par bryggeripubar till

Tanken var att ta bussen ned till bryggeripuben Vice city på Michigan avenue. Kom fram, men de uppgifter jag hade om deras öppettider verkade ha lite att gör med verkligheten.
Fortsatte istället nedför gatan till bryggeripuben Motor row som låg en trappa upp i en ganska sliten del av stan. Det mest underliga med det här stället var att de inte hade någon IPA. Ölen som intogs var Reclamation lager, New phenix lager, Dry humor belgian honey, Frozen pond black lager blonde och slutligen Out of the loop IPL. På det hela bra öl. De hade inget kök så bartendern och jag beställde in senegalesiskt. Underligt, men väldigt gott.

Jag drog mig tillbaka till rummet för några timmars vila.
Därefter ett nytt försök på den mycket etniskt blandade och ganska lilla bryggeripuben Vice district.
Ölen som intogs var Liquid gold, Far from ordinary, Pleasure trip, South town small och Everleigh. Kul gäster och bra öl.

Jag tog en buss till området Pilsen och restauranten Dusek’s. Tyvärr åt jag kinamat på vägen. Maten där såg nämligen väldigt god ut, men antagligen tjänade man åtskilliga dollar på det. Öl blev det dock, Devoir från Penrose, Wahoo white-Thai chili från Ballast point, Ruri från japanska Coedo och  Thalia hall white från Moody tongue innan det var dags att ta bussen ''hem'' och lägga sig.

onsdag 23 mars 2016

Öl i''The windy city''del IX-Ett par bryggeripubar

En form av festival denna soliga och relativt varma dag på bryggeripuben Haymarket i stadsdelen West loop. Sausagefest var festivalens namn och en väldans massa olika korvar fanns att ta för sig av, men även ostar och annat konstigt. Det låter ju väldigt bra, men det var bara ett fåtal av alla tilltugg jag gillade. Det mesta var bara underligt, och en hel det direkt äckligt. En trubadur eler liknande underhöll också, inte så att det direkt störde.
En hel massa öl också ''bjöds'' det på. Jag nöjde mig med Chocolate Camaro från Half acre, Applewood gold från Moody tongue, Axis amarillo session sour från Penrose, Chocofrut guayaba från 5 Rabbit, Imperial Pajamas kaffestout från Begyle som vi var på dagen innan, Perennial Sump imperial stout with coffee. Slutligen fyra från Haymarket själva: White chapel wit, Speakerswagon pilsner, Citra extra pale ale och Pocket full of dreams. Ingen höjdarfestival, men jag går gärna tillbaka när det är en vanlig dag. Gillade deras egna öl.
En buss tog mig lite närmare hotellet, men det var ändå en bit att gå.

Efter lite vila tog jag tunnelbanan till stadsdelen Irving park och den stora bryggeripuben Breakroom. Ett par öl var allt som mäktades med här, Montrose pils; gyllene och klar. Honung i aromen. Ganska söt med relativt lång efterbeska. Sydtysk i stilen skulle jag vilja påstå. Pinomena IPA; brun/orange. Inte mycket till arom. Ganska snäll. Smakar inte så mycket. Gommen blev skadad av maten vars smak satt kvar länge.Ölen var ok, maten inte alls bra (antagligen de värsta musslor undertecknad ätit) också var det oproportionerligt många fulla högljudda människor där även om det var lördagkväll.

Skönt att komma ut i den sköna kvällsluften efter det.
Jag gick till restauranten Bistro campagne elva kvarter därifrån, men det var knökfullt, så det var bara att vända i dörren. Inte så långt därifrån på samma gata blev det ett besök på Bad apple. Mycket folk här med. Ingen sittplats eller wifi gjorde att jag bara tog en öl, Destihl Abbey’s single. Helt ok och snygg burk.

Tvärs över gatan ligger Wild goose väg ivägg med Half acre. Det här stället gillade jag. En heroisk insats av den ensamma stackars bartendern som lyckade hålla ställningarna denna lördagkväll. Trevliga/kul gäster. Ölen då? Jo, dessa:  Odranoel från det för mig okända chicagobryggeriet Hopothesis; en nästan svart porter. Välbalanserad och allmännt behaglig. Meriwether från Perennial; fruktig belgisk arom. Smakar typiskt belgiskt. Inte illa, men samtidigt inte så spännande heller. Tough guy från Begyle; mörkt rubinfärgad, vaga kaffetoner och bra balans. Sidekick från Two brothers; halmgul,inte jättefärsk. Smakar mest gammalt även om datumet inte gått ut.
Det fick räcka så.

...trodde jag. Men på väg till tunnelbanan kom Fountainhead som vi hade så trevligt på dagen innan i min väg. Ett depåstopp i form av Hard wired nitro coffee porter från Left hand; nästan kolsvart med gräddigt härligt, ett nästan överdrivet skum. Vag choklad i aromen. Man känner av kaffe, men smaken är fortfarande ganska balanserad. Eftersmak av cappuchino. Läldigt len.
Sen fick det verkligen räcka.

tisdag 22 mars 2016

Öl i''The windy city''del VIII-DUI

Detta var antagligen den varmaste dagen på dena resa. +15grader. En vecka tidigare var det 33 grader kallare... Galet. Det blåste dock ganska reält.
Jag tog mig med tunnelbana till Paddy longs beer and bacon pub i stadsdelen Lake view. En lång bar med god mat och avslappnad atmosfär.
Ett gäng öl gjorde maten sällskap. Dessa: husölet Palmyra från Illuminated brew works, Stammtisch från Urban chestnut, The lizard king från Pipeworks och Magnetron från Metropolitan.

Nästa stopp var Norse bar i stadsdelen Edgewater. Baren var helt öde bara jag och en kompis som mötte upp var där. Ölen som intogs var Freedive från Temperance. En helt ok svartIPA.

Vi drog oss vidare till bryggeripuben Begyle. Ganska mycket folk i det spartanska taproomet. Jag nöjde mig med en Flannel pajamas och Dicey riley. Bra grejor.

Hungriga hade vi blivit och stannade till på Fountainhead. Ett lite finare ställe med god mat och öl. För min del Citra sunshine slacker session IPA från Evil twin. Det satt fint.

Ett sista stopp på Empirical brewery för ytterligare ett par öl. Jag tog Rye pale ale och Milk stout. Det var inga jättehöjdare. Vi köpte med oss en growler Infinity IPA som avsmakades senare under kvällen. Den var ok. Bra dag.

måndag 21 mars 2016

Öl i''The windy city''delVII-Bottleshare@skyscraper

Ytterligare en dag randades och jag gick tillbaka dit kvällen innan hade avslutats, Farmhouse tavern för en Generator från lokala bryggeriet Metropolitan; mörkt bärnstensfärgad, så ganska mörk för stilen (dubbelbock). Luktar som dubbelbockar brukar. Relativt välbalanserad, dock finns en viss spritighet, men ändå en helt ok öl.

Jag gick vidare Pizanos för att köpa hem en pizza att äta på rummet. Den trevlige bartendern upplyste mig om att det skulle ta en halvtimme. Lagunitas IPA fick underhålla mig under väntan.
Pizzan smakade utmärkt och bidrog säkerligen till de tre kilo man la' på sig under denna tripp.

Efter lite vila tog jag en buss i värsta rusningstrafiken. Som tur var gick man på tidigt och fick sittplats, men det var verkligen knökfullt.
Till slut anlände bussen i alla fall Ogilvie transportation center där man förutom att åka pendeltåg även kan ta en öl på Ovie bar & grill. En snabb öl hann jag med, Shony scottish ale från Church street.

Kvällens evenemang var mitt livs första bottle share som hölls på ett stort kontor i en skyskrapa. Temat var chicagoöl, men det var inget måste. Folk hade med sig allt möjligt. Nämligen, Class of ’88 Belgian style ale från Goose island, Might meets right: Coconut från Temperance, Warm fuzzies från Cahoots, Nasal cavity från Marz, Serendipity från New glarus, Salty scot från Parallel 49, Lyrical gangsta från det för mig okända Mikerphone, Artis dream från Breakroom, Downtown with the mob från Marz, Mint truffle abduction från Pipeworks, Guinness Blonde american lager, Guinness Nitro IPA, Hardcore chimera från Finch’s, Finch’s Pale ale och Northwind imperial stout från Two brothers. Det ''bjöds'' på pizza och snacks här med, men jag var fortfarande mätt från pizzan tidigare på dagen så inga sådana onyttigheter för mig.

Ett sista ölstopp skulle det bli på Blue frog's local 22 där jag träffade några trevliga mexikaner som följande brygder intogs med: Kidnapped by vikings från Solemn oath, Begyle Blonde och Cast iron oatmeal brown från 4 hands. Buss ''hem''.

söndag 20 mars 2016

Öl i''The windy city''del VI-Possibly the best gose in the world

Solen strålade denna förmiddag men det var ändå kyligt när jag tog bussen mot ''centrum''.
Visning på Eataly stod på schemat. Hela stället är som en enda stor hyllning till det italienska köket. Och stort var det, två våningar med gelato, pizza, pasta, små kaffekoppar, vin, ost, skinka osv. Det finns även öl så klart och ett bryggverk med en bar i anslutning till det.
Mycket godsaker fick man smaka på under rundvandringen, dock ingen öl.
Självklart tog jag hand om det efteråt och slog mig i baren och drack Marrone som var en sammarbetsbrygd med Revolution som vi besökte veckan innan. Kopparfärgad med benvitt skum maltig arom. En hyfsat balanserad väldigt ren brown ale.
Choc lobster från Dogfish head; svart. Luktar basilika och färsk lakrits. Mycket kolsyra. Vet inte om jag hittar någon hummer, men chokladsmaken är väldigt tydlig.

Inte långt därifrån ligger restauranten Howells & hood som vi hade besökt veckan innan. Denna gång blev det dock ingen mat, bara några goda öl i baren. Bells Milchkaffee; kolsvart, luktar chokladmalt. Kaffe mer i aromen än smaken. Mycket choklad med toner av grädde. Inte illa.
4 Hands Chocolate milk stout; svart med arom som en alladinask. Smakar mest söt mjölkchoklad. Om Ferrero skulle brygga ett öl skulle det smaka så här. Ett riktigt (gott) barnöl.
Pinner throwback IPA från Oskar blues; halmgul. Inte mycket till arom, men det lilla man känner luktar gott. Ganska frisk och välhumlad med mycket kolsyra.
Jag tog bussen tillbaka hem och vilade upp mig lite inför kvällen.

Precis som kvällen innan bllev det ett besök på stället med den osannolika öl-listan, Jerk modern jamaican grill där det just den här kvällen pågick ett pubquiz så det bar betydligt livligare än kvällen innan. Denna kväll intogs Forbidden root Sublime ginger, Söt och ganska mycket ingefära, men inte sliskig som ingefärsdricka kan vara. ''Sublime''? I think not.
Grunion Pale ale från Ballast point; mycket fin humlearom. Känns väldigt färsk med sina grapefrukt-toner. Mycket bra APA.
Atlas Farmhouse Wheat; fulölslook, luktar inte så mycket men smakar desto värre. Väldigt mycket kolsyra. Toner av äpplen och päron. Fenolisk och allmänt hemsk. Snygg burk är det bästa man kan säga.

Liksom dagen innan följde ett besök på Farmhouse tavern där jag blev kvar till de stängde inmundigandes följande brygder;  Here gose nothin’ från Destihl; mmm gose. Precis vad jag behövde trots kylan. Rensar gommen med all sin syra. Luktar citronsaft. Antagligen den suraste (och bästa) gosen undertecknad druckit. Lambicvarning, men det absolut en gose. Nyplockade röda vinbär och rabarber. Otroligt bra. Pucker up!
Tocayo 5,5%; gyllene med vitt skum. Något dimmig. Trä och fenoler i aromen. I gränslandet mellan wit och hefeweizen. Toner av saffran.
Blue nose Saison 7.5; bärnstensfärgad med diffus belgisk arom. Frisk, men saknar den karakteristiska kryddigheten man brukar hitta hos öl i stilen.

torsdag 17 mars 2016

Öl i''The windy city''del V-Dryhopped jamaican

Någolunda väder denna dag när jag tog en buss norrut till bryggeripuben Dryhop. Ett ganska litet ställe med brygghuset mittemot baren och det bryggdes för fullt där. Lunch och ett gäng öl av mycket skiftande standard intogs. Ingen vidare mat. Kitty empire; rökig arom, en djupt rubinfärgad mycket välbalanserad schwarzbier.
Colder than the moon; halmgul med obehaglig, odefinerbar arom. Brödig och ganska torr. Mer som ett mellanting mellan en tysk pils och en helles än en golden ale som jag tror det ska föreställa.
Smack that! från det för mig okända illinoisbryggeriet Noon whistle; mörkorange. Luktar tvätt-eller diskmedel. Suröl med citron, påminner om citronsaft. Inte illa.
Johnny quest thinks we’re sellouts som var en sammarbetsbrygd med Begyle (och något band); svart och torr med mycket mörk malt i smaken.
Prizefighter; mörkt halmgul, luktar diskvatten. Bara konstig. Inte gott.
Shield maiden från Miskatonic; korrekt färg för en APA, i övrigt ostiltypisk, fenolisk och allmänt hemsk.
Free bird från det relativt närbelägna bryggeriet Begyle; klassiskt bärnstensfärgad APA med ljuv arom. Välhumlad och allmänt trevlig.
Det hade återigen börjat snöa när jag tog bussen tillbaka ''hem'' för att vila upp mig inför kvällen.

Aftonen randades och en drygt halvtimmes promenad (+ matpaus) tog mig till Jerk modern jamaican grill. Ett ställe man absolut inte väntar sig hitta exotisk öl. Jag blev kvar till de stängde sippandes på: Shiner Wicked ram IPA från Spoetzl; gyllene, luktar lite trött, man känner att det är en IPA, dock alltför beskedlig.
Summit Pilsener; halmgul, luktar och smakar som ljus lager gör mest. Tråkig bara.
Rosetta från Ommegang; svartbrun, fruktig och ganska söt, men inte på något sett obalanserad. En fruktöl för vuxna, dock finns vissa toner av saft. Gott!
Slutligen Grains of truth, även den från Ommegang; bärnstensfärgad. Citrus typ lime, frisk, kryddig med någon form av chili. Någon fenolisk ton finns där, men det är inte så farligt.
Happy hour gjorde att smällen av den ganska dåliga dollarkursen inte kändes så farlig denna kväll.

Ett depåstop(p) tog på hemvägen på minst sagt rustika Farmhouse tavern. Angry mob från Miskatonic fick det bli. Enligt menyn skulle det vara en mild. På Rate beer står det pale ale. Ljusare än vad milds brukar vara i alla fall. Välbalanserad och behaglig. En glad överraskning med tanke på hur illa jag tyckte om ölet som tidigare under dagen druckis från samma bryggeri var.
Det fick räcka så för denna dag/natt.

onsdag 16 mars 2016

Öl i''The windy city''del IV-Museum

Jag tog mig ganska tidigt med buss väldigt långt söderut till The museum of science and industry. Nedlusat med ungar denna presidents day då tydligen skolorna var stängda.
Anledningen till detta museibesök var att en ubåt finns att gå ombord på. Något jag är barnsligt förtjust i.
Väldigt slaskigt ute på gatorna denna dag efter snöstormen dagen innan.
Jag tog bussen till centrum och intog god lunch på Miller’s pub. Till den en Peeper från Maine beer och 5 lizard från det för mig okända illinoisbryggeriet 5 rabbit. Ytterligare en buss togs ''hem'' till Streeterville och halvtidsvila följde därpå.
Däckskanon

...tänkte inte på det...

Kvällen inleddes på Nico osteria. En promenad på tio minuter i den mulna skymningen.
Ett par små fatöl fick räcka på detta lite finare ställe. Plus för jättetrevlig personal, minus för bristen på wifi. Ölen var Off color Trabucco och Lead feather från Half acre; brunsvart med stabilt skum, luktar bryggeri. Sträv och maltig.

Ytterligare en dryg kvarts promenad därifrån ligger Old town pour house. Ett helt gäng öl fick man i sig där, nämligen Night cat från Two brothers, Hopvale organic från Summit, Oarsman ale från Bells, Cinder cone red ale från Deschutes, Dynamo copper lager från det lokala bryggeriet Metropolitan, husölet Bottlenectar från Two brothers och Rocky’s revenge Bourbon brown från Tyranena i Wisconsin. Överlag goda öl. Promenerade ''hem''. Gäsp.

söndag 13 mars 2016

Öl i Evanston

Denna alla hjärtans dag tillbringades i förstaden Evanston strax norr om Chicago.
Vi inledde på bryggeripuben Temperance som ligger bredvid ett köpcentrum. De har inget eget kök, men det stog en kille (antagligen från någon food truck) och gjorde kanongoda crepes. Till det ett par goda öl i form av Root down och Smittytown.
Nästa stopp var ett annorlunda bryggeri i en spartansk lokal, Sketchbook. De hade tydligen inte tillstånd att servera, så vad de gjorde var (förutom att brygga öl) att dela ut smakprov, sälja sovenirer och fylla growlers.

Vi stack vidare till bryggeripuben Peckish pig där ölen Stupid cupid dagen till ära passande serverades. Tror det var någon slags stout.

Dagens sista ölstopp var den ganska stora bryggeripuben Smylie brothers där vi blev sittandes ett tag förtärandes helt ok pizza och öl (Cali common, Gin barrel Farmhouse och Stein beer).

Vi köpte även med oss en growler Pale ale som delades senare under kvällen.
En skitkul dag.

fredag 11 mars 2016

Öl i''The windy city''del III-Fuld

Solen strålade när Tom och jag hoppade i en taxi till en riktig ölinstuition i stan, Map room som inte besöktes vid mitt förra besök i Chicago. Tyvärr hade de ingen mat, men några goda öl i alla fall: #006 Porter joe från Wisconsin brewing company, Sláinte scottish style ale från Central waters och The search från det för mig okända chicagobryggeriet Aquanaut.

Jag lämnade Tom och begav mig i mot nordväst. Åt något lättare på vägen och till det Henry weinhard's Root beer.

Återigen var det bryggerivisning på gång, nu på det väldigt lilla Lake effect. De var bara ett rum där all bryggutrustning och tankar stod, ändå en underhållande visning.
Deras öl fick vi dock ledsagade av en annan guide gå och dricka på baren Phoenix bar ett par kvarter därifrån.
Han berättade om bärsen medan vi intog dem. Kuhler see, Unholy mole och Snow. De var ok.

Precis som dagen innan mötte jag upp medresenärerna på en bryggeripub. Denna gång Revolution vars öl vid flera tillfällen intagits på O'hare.
En stor lokal med träinredning där vi åt och intog flera goda öl. För min del Cross of gold, Baphomet bock, Two brothers Wobble IPA och Urban chestnut Zwickel.
De andra drog vidare till en annan bryggeripub, men jag skulle ändå dit på evenemang veckan efter så det fick bli en Pony från Half acre istället.

Trevliga typerna James och Karen

Inte ont anandes gick jag ut för att åka hem och lägga mig när Emporium uppenbarar sig. Ett ställe med en massa flipperspel. Det kanske inte låter så farligt. Men de har också en bar med en massa exotisk öl och andra trevliga gäster som gör att vistelsen där blev alltför lång. Ölen var enligt min kameratelefon Single speed från 4 hands, Surly Hell, Against the grain Sho’nuff och Ballast point Victory at sea - Peppermint. Kul var det, men man vart redigt fuller som de säger i Götaland.

torsdag 10 mars 2016

Öl i''The windy city''del II-Kallare

...och det blev natt och det blev dag den första (riktiga) dagen.
Först på schemat stod shopping på Binnys. Vi tog en taxi dit. Jag har tidigare besökt en butik i denna kedja. Det är verkligen mycket att ta in och svårt att få en överblick då de har så stort sortiment.
En väldans massa öl och mjöd inhandlades iallafall.
Tvärs över gatan ligger det ursprungliga Goose islandbryggeriet där mina medresenärer intog lunch. Jag hade bara tid med en snabb öl, nämligen Kilgubbin red ale.

Jag hade en tid att passa. Det var visning på Goose island beer co's nyaste bryggeri i en helt annan del av stan. Först skulle den tunga väskan fraktas tillbaka till hotellet och sedan iväg till stadsdelen Near west side.
Väl framme avnjöts en god APA vid namn Klages innan själva visningen.
Visningen ja, inte mycket att orda om. Inte dålig, men inget extra heller som det kan vara ibland.
Efteråt hann jag med en Four star pils.

På väg därifrån kom en bryggeripub i min väg.
Jag var tvungen (ja, under pistolhot... i princip) att gå in och ticka den. Namnet på ställer var Cobra lounge/All rise och ölet Wonder beer. En helt ok APA.

Blyg järfällabo
Jag skulle möta upp grabbarna men de satt en bra bit ifrån min position och på vägen dit blev det ett besök på en Barnes and noble för att köpa ett gäng öltidningar.
Till slut kom jag i alla fall fram till dagens fjärde bryggeri som var Local option. Tack vare teknikens under signerade Samsung + att de inte hade wifi finns inga anteckningar därifrån. Har ingen aning om vad som intogs, men kul var det!

onsdag 9 mars 2016

Öl i''The windy city'' del I-Kallt

Jag mötte upp Tom i baren som ligger vid gate 1 på terminal 5 på Arlanda. Där brukar man nu för tiden hitta något exotiskt.
Så även denna gång. Pripps Grön från Carlsberg Sverige, Smithwick’s Pale ale från St. james’s gate (AKA Guinness) och Jacobsen Extra pilsner 5,5%. Inga höjdare, men fort gick det!

Närmare gaten vi skulle åka ifrån lokaliserades ytterligare en exotisk öl i form av Peroni Gran riserva doppio malto. Lika gott som det låter.

På planet smakade ölet bättre. Det var nämligen den efterlängtade The cloud hopper från Mikkeller. I övrigt sov jag mest igenom den långa flygturen och vi landade i ett väldigt kylslaget Chicago.
Förutom Tom och jag var även Jonas och Markus med.
Eftersom vi var fyra kostade vi på oss en ''taxi'' och blev superblåsta, men kom fram i alla fall.
Incheckade och klara gick vi till närmaste Wholefoods för att inhandla lite öl och mat.
Första krogen vi gick till var det närbelägna och stora stället Howells & hood där mat och ett gäng öl intogs med stort välbehag. För min del Smitten golden rye ale från Bells, Madtown nutbrown från Ale asylum, Cacao bender från Surly och Heliostat från lokala Metropolitan. Alltsammans ''satt som en smäck'' efter den långa resan.

Jonas och Markus gick till sängs medan Tom och jag fortsatte av bara farten/glädjen av att äntligen vara ute på turne igen in på närbelägna Timothy O’Toole’s där vi hann med ytterligare brygder. För min del Revolution Fist city, Illusive traveler Grapefruit Shandy från The traveler beer company, Vanilla bitch slap från Pig minds, Not your fathers root beer 5,9% från Small Town, Decadent dark chocolate ale från Atwater och slutligen Three floyds Yum yum. Yumyum var ordet. God natt!

tisdag 8 mars 2016

En liten provning

Jag och frun provade lite svarta godsaker i all stillhet för ett tag sedan.

Imperial stout

Monks Blend #9'13 7 poäng
Sierra nevada Narwhal 4 poäng
Eclipse High west rye'14 4 poäng
Sundbybergs köksbryggeri Lasse i gatan 4 poäng
Södra''Stout'' 1 poäng

Ibland får man vad man betalar för. 389:-/liter för vinnarölet som var riktigt gott.

måndag 7 mars 2016

Dinosaurieöl

Ett godzillamaraton pågår och ett inleddes för ett par månader sedan hemma hos McBrus och som vanligt avnjöts ''några'' öl.
För min del baltic portern Carnegie porter från Carlsberg Sverige; inte kolsvart, men ganska mörk. Doftar metalliskt och sötaktigt. Någolunda maltig. Ganska söt, men ändå välbalanserad på något sätt. Len. Betyg: 83/100.
Imperial stouten Lasse i gatan från Sundbybergs köksbryggeri; svart, luktar malt och plast. Alkoholvärme finns absolut, men balanseras av de övriga ingredienserna. Toner av läder och tobak. Inte illa. Betyg: 89/100.
Brown alen S:t eriks & mathias dahlgren Dark ale; mörkt rubinfärgad. Arom av smör och malt. Diacetyl och viss maltighet. För söt, årets värsta starköl så här långt? Betyg: 27/100.
Alkoholfria Warsteiner Fresh; ljus, ser ut som vilket fulöl som helst. Sötma och majs i aromen. Smakar som alkoholfri öl gör mest. Söt och hemsk. Betyg: 26/100.
Slutligen lite Agnus dei från Corsendonk som smakade bra.
Jag är ingen öldomare men har ändå försökt ta viss hänsyn till ölens stil. Tex. har jag lite högre krav på en SvartIPA än en schwartzbier.

lördag 5 mars 2016

Glenn Andersson

En mulen lördag begav jag mig till NKbaren. Dock bara för en snabb öl, Blue sky blue sea från Siren/Surly. En god gose eller vad det skulle föreställa.

Den egentliga anledningen till besöket i stan var att min frus svägerska skulle flytta till Göteborg och hade någon sorts avskedsfest på Monks på Wallingatan.
Till allas överaskning (och min glädje) var det ett evenemang där. Bröderna Andersson hade tap take over.
En väldans massa öl att välja på. För min del Kombucha ale, Gose marrakech, Hello darkness dark lager, Familjen anderssons sour ale, Familjen andersson Grand cru, Ginger binger. Över lag bra, det var bara Kombuchan jag inte gillade. I övrigt Noctus 100 från Riegele, Robustus 6. Även den från Riegele, MacQueens Nessie 5% från Eggenberg och Nivard från Engelszell. Väldigt trevligt att träffa dessa intressanta människor man inte träffat förut.
Enligt en av bröderna öppnar de under året ett kommersiellt bryggeri på södra Gotland. Lycka till!

På hemvägen gick vi in i depå Flying dog för en Pumpkin down från Ballast point.

... och lite längre ned på gatan ligger ju ''Biskopen'' så det fick bli en vätskekontroll till. So’Hop från Moor avslutade således denna roliga kväll.

fredag 4 mars 2016

Ännu ett meningslöst inlägg

Tickade några inte så goda öl för ett tag sedan, nämligen Carlsberg Non-alcoholic, Spendrups Julebrygd 2,1% och Ardwen Blanche. Den ena värre än den andra.

torsdag 3 mars 2016

Öl i Spånga

Jag och frun gick på bio. För min del första gången på sex år. Detta i Mall of scandinavia i Solna dit Printz har flyttat. Det var sig nästan likt. Vi åt korv hör och häpna (de har faktiskt annan mat också). Fisk-korv lät så bisarrt att det tvunget måste testas. Det var dock bland det värsta jag ätit. De andra korvarna var dock helt ok. Till detta Coco jambo från Pangpang och Mazarin från Omnipollo som enligt rykte ska ha nytt recept. Ölen smakade betydligt bättre än maten i alla fall.

Frun åkte hem medan jag till fots tog mig till Spånga, en nätt promenad på cirka 9 km. Mötte där upp the R.A.T.-pack på Caledonian inn där ett ölbesök kan rekommenderas. Bärsen här var Shady jade från NKB som väl inte var så minnesvärd.

Vi drog vidare till Johan som hade fest. Väldigt kul var det. Spelade beerpong för första gången vid 38 års ålder. Riktigt roligt.
Ett gäng öl bjöds också. Jag intog med välbehag dessa någolunda exotiska brygder: Double black tide från Lervig/Boneyard, Caledonia Best 3,5%, Boon Framboise'08. En mycket kul kväll. Tack till alla inblandade.

onsdag 2 mars 2016

50:-för fyra år gammal imperial stout på krogen.

Dags för ännu ett besök i Nynäs. Åkte ned i förväg och turfade lite innan jag mötte upp Dykus, Majsan, Elmik och Peter på Eight friends inn. Ett ställe vid Nynäshamns station som inte är öppet så många timmar per vecka. Ett ganska mysigt litet krypin med prisvärd öl. För min del intogs Alter ego från Rådanäs, Bernard Unpasturized lager 4,9%, Meesterstuk 2012 från Jopen, Division by zero från Flying monkeys,
Baja oatmeal stout från österrikiska Bevog och från samma bryggeri Ond. Övervägande välsmakande brygder denna roliga/trevliga afton.

tisdag 1 mars 2016

Öl i TVrummet

Återigen samlades panelen för att denna gång gå igenom de 21 öl som stod på tur att provas.

Tmavy

Cernovar Cerné 8 poäng
Postrižinské 4 poäng
Opat 13° special 3 poäng

Jag var väldigt positivt överraskad att vinnarölet var så pass gott. Samtliga brygder från det HÄR mixpacket som finns att beställa på bolaget.

IPA

Gigantic 7 poäng
Dugges SÖ 30 5 poäng
Mikkeller Xmas wish 3 poäng

Inte fel med ett humlefix efter den mörka lagern.

Pumpaöl

Nøgne ø Pumpkin ale 6,5% 5 poäng
Samuel adams Fat jack 5 poäng
Dogfish head Punkin ale 2 poäng

Bara pumpaöl och mycket godare än vad dylika brukar vara, antagligen för att de var så pass starka så alkoholen kan balansera upp den kryddiga sötman.

Barley wine

Bommen&granaten Px 8 poäng
Harvey's 4 poäng
Innis&gunn Espresso 3 poäng

Här skulle man haft en god cigarr till, men det är inte så skönt ute så här års så det får vänta till sommaren.

Imperial stout

Sierra nevada Narwhal 7 poäng
Fiftyfifty Eclipse HWR'14 7 poäng
Rogue Double chocholate stout'14 6 poäng
Mikkeller George! Bourbon'14 6 poäng
Poppels 6 poäng
Brooklyn Black chocholate stout'14 5 poäng
La pirata Black block 3 poäng
Avery Uncle jacobs stout 3 poäng
De dochter van de korenaar Sans pardon 2 poäng

Oj vad mycket godsaker! Jag tyckte allt var mer eller mindre bra, men Eclipse är alltid bäst ''i min bok''. Mums!

Varvade ned efteråt med Falcon alkoholfri och Green eko lager 2,8% som väl inte smakade jättemycket efter all tung starköl.

måndag 29 februari 2016

Försenad årskrönika

Det blev lite resor och öl även förra året.

Stad Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända

San francisco Ungefär som väntat Möjligen om några år
Portland Bättre Vad tror du själv?
Seattle Verkligen Ja
Eureka CA Mycket sämre Konstigt nog ja
Eugene OR Lite sämre Absolut
Vancouver Klart sämre Visst
Tacoma WA Klart bättre När?!
Ashland OR Som väntat Antagligen inte
Tammerfors Mycket bättre Javisst
Manchester Man vet vad man får Jo, men visst
Carlisle Som förväntat Jo då
Malmö Lite bättre Japp
Köpenhamn Något bättre Oundvikligt
Prag Margilellt bättre Så blir det nog
Göteborg Görbättre Det är ju två göteborgslag i allsvenskan så hur ska det undvikas?
Zwolle Ganska mycket sämre Verkligen inte
Maastricht Exakt som väntat Nej
Amsterdam Man vet ungefär vad man får Svårt att undvika
Toronto Bättre än väntat Gärna
Norrköping Bra mycket bättre Gärna det
Niagara falls ON Precis som väntat Nej, verkligen inte
Årets resmål: Portland (igen)

Årets skithål: Eureka CA. Alla vettiga ställen stänger klockan 22. Jag skulle dock ge det en chans till.
Vattenfasta tatueringar,endast i Örebro.
Årets bästa öl: , Block 15 Kriek, Marble Earl grey IPA, Solstice d’eté aux Framboises från Dieu du ciel, Rye-on-rye från Boulevard, Widmer Barrel aged Brrrbon'12/'13, Flying cloud från Anchor, Schlenkerla Fastenbier från Heller, Dulcis succubus från Le trou du diable och från samma bryggeri L’ours.

Årets värsta starköl: Folkes pale ale från Centralbryggeriet 10 Saints (Barbados) och 3 brasseurs/The 3 brewers Blonde.

Årets provning: den HÄR.
Linbana/crazy train i Prag
Årets matpris för ölställen: Allen's i Toronto.

Årets ölögonblick: När vi efter maten satt på den kaliforniska bryggeripuben (Ruth) McGowan's uteservering i skuggan en varm dag förra vintern.

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12 13 14

söndag 28 februari 2016

Belgiskt i topp

Vi provade ytterligare lite öl för ett par månader sedan, hör och häpna.

Suröl

Rodenbach Vintage'13 8 poäng
Mikkeller Fruitsalad 5 poäng
Trois dames/Jester king/Crooked stave Cerveza sin frontera 4 poäng
Dugges Choose cherry 2 poäng
Tempel Ordained 1 poäng

Mycket rättvis seger. De svenska ölen fast förankrade i botten.

BSA

Piraat Triple hop 8 poäng
Het nest Two faced jack 5 poäng
Great divide 20 4 poäng
Kerst pater Christmas 3 poäng
La moneuse SWA 0 poäng

Klart högre standard på ölen i denna stil. Vinnarölet kan verkligen rekommenderas om du skulle ha vägarna förbi en alkobutik.

lördag 27 februari 2016

Julig provning+bonusöl

Det hade blivit dags att plöja den klassiska 80-tals-serien Shōgun hemma hos Elmik på julafton. Under timmarna vi satt där provades lite tjeckisk pilsner. Samtliga brygder från det HÄR mixpacket som finns att beställa på bolaget.

Uherský brod Perun 7 poäng
Opat Benediktin 12° 6 poäng
Lobkowicz Premium 3 poäng
Postřižinské Bogan 3 poäng
Černovar Světlé 1 poäng

Som väntat var de ganska lika varandra. Jag gillade dock verkligen vinnarölet.
Inte världens juligaste/vintrigaste stil, men det tog vi igen på bonusölen som var Camden Beer 2015, Narwhal imperial stout från Sierra nevada, S:t eriks Mathias dahlgren Pale ale, Södra (maltfabriken imperial) Stout, Ordained från Tempel och Corsendonk Rousse. Som tur var delade vi på de flesta av alla bonusöl.

fredag 26 februari 2016

Nynäs julbord

Vi begav oss ned till Nynäs en kulen kväll och inledde på 96 kvadrat vid Banantorget. Dolden Sud IPA från Riedenburger och Nektar Pivo från bosniska Banjalučka pivara. Ett nytt landstick för mig. Ok öl faktiskt.

Den egentliga anledningen till vårt besök i denna blåsiga avkrok var julbord på bryggeriet. Riktigt god julmat, bryggerivisning, glada vänners lag och öppen bar. Inte fel. Bärsen jag intog som ej loggats in på bloggen var Brännskär, Smörpundet'11, Järflotta 3,5%, Sotholmen Stout, Spinnaker och Land i sikte.
Detta är tydligen ett återkommande spektakel och jag kan bara rekommendera att ett besök nästa vinter.

torsdag 25 februari 2016

Ugglan

Jag skulle träffa frun i stan, och passade då på att besöka Icabaren som ligger i anslutning till Icabutiken på Folkungagatan. Ett intressant ölutbud till humana priser. Söders svar på NKbaren skulle det visa sig.
En bira hann jag med, Brew by numbers 17|01. Ingen jättehöjdare, men det fick duga.

Vi möttes upp på ett sunkhak med biljard, fulöl och flipper. Dock hade de ingen mat som lät särskilt lockande, så efter några biljardmatcher och lite flipprande fick det vara nog.
Mat och Beautiful & strange från Brewfist/De molen intogs på Brewdog bar på Ringvägen. Godare mat än öl.

Nästa stopp var det närbelägna Ugglan som mig veterligen har stans största innehav av flipperspel. Förutom det finns även boulebanor, pingisbord och airhockey, biljard, shuffleboard, foosball, bordshockey och några barer varav en speciellt tillägnad tysk öl och en annan med bara flasköl från Brewdog. Undvik dock IPor och annat man vill ha färskt i den baren då all öl verkar vara gammal. Ett annat hett tips är att gå dit innan 18 så slipper man betala inträde. Så är det i alla fall på lördagar.
Vi nöjde oss med flipper i några timmar och till det Brixton porter från Brewdog och Innis & gunn Lager beer.
Aldrig fel att spela så mycket flipper att man ser blinkande ljus av olika färger när man sluter ögonen. Kul dag.

onsdag 24 februari 2016

Renlevnad

Jag har börjat botanisera bland ölen i stilen ''low alcohol'' allt mer. Intog denna trio för ett tag sedan.
Clausthaler Zwickl, Gamla enskede NK saluhalls bordsöl och från samma bryggeri NK saluhalls Julöl. Verkligen inga höjdare, men man fick i alla fall ticka några öl utan att få överdrivet med kalorier eller alkohol i sig.

tisdag 23 februari 2016

Flying horse, new and improved

Hade alldeles för mycket ledighet och tog ut en dag. Vad kan då passa bättre än att inta ett gäng jästa maltdrycker? Jag kan då inte komma på något. Första stopet intogs på utmärkta NKbaren. En välsmakande Tiki tango från Pangpang.

Vidare till fots till Flying horse på Odengatan där sortimentet hade utökats väldigt mycket sedan sist. Anledningen till besöket här var att det var turföl. Alltså en get-together för folk som håller på med Turf.
Trevligt som vanligt och en hel del öl fick man i sig, nämligen The bitter fall från Spendrups, Boombox från Hilliard’s, Lager, Stout och I.P.A., alle tre från det för mig okända londonbryggeriet Crate, Fourpure Pale ale, Samba king från By the horns och Dirtwolf double IPA från Victory avslutade kvällen. Kul att ses IRL.

torsdag 11 februari 2016

Öl i Älvsjö


Elmik och jag stack till Comicon (eller vad det kallades) på Älvsjömässan och handlade en herrans massa skit, dock mest julklappar för min del.
Efteråt käkade vi på en ''restaurant'' inne på mässan där en 1664 Blanc från Kronenbourg gjorde maten sällskap.

Väl hemma intogs några svenska brygder, Grebbestad IPL, Wermlands Lättöl och Gamla Enskede EPA. ''Sådär'' får det sammanlagde omdömmet bli.

onsdag 10 februari 2016

Maximalt idrottande

Jag och Frugan hade inte spelat biljard på många år, så det var hög tid. Vi åkte till Biljardpalatset på St eriksgatan där vi inledde med att äta. Överraskande god mat och till den en välsmakande Paradigm shift från Williams brothers. Undertecknad har inte varit på detta ställe sedan det glada 90-talet. Då fanns det inte sju flipperspel. De spelades igenom med stort välbehag innan själva biljardspelandet tog vid. Under spelandet intogs NKB Chili stout, K:rlek Höst/vinter 2015 från Mikkeller, Uno belgisk pale ale från det för mig okända Ett stycke bryggeri och slutligen Zodiak från Omnipollo. Över lag bra öl. Ett par trappor ned fanns den något som var nytt för mig, shuffleboard. Skitsvårt och skitkul. Det fanns även en bar på nedersta våningen som öppnade när vi stack därifrån som tydligen skulle ha större sortiment än den övre baren. Kom för shuffleboard, stanna för ölen.

Efter denna trevliga eftermiddag begav vi oss hem där en flaska Préaris X-Mas delades. Inte jättegod, men det fick duga.

tisdag 9 februari 2016

Prisvärd utflykt

En regnig morgon begav jag mig till ''Biskopen'' på Folkungagatan.
Det var nämligen dags för en favorit i repris. Bishop arms skulle nämligen anordna en bussresa till Örebro öl och whiskey-festival.
Nu var det bara den lilla detaljen att jag befann mig vid fel pub. Tydligen var det haket på Hornsgatan bussen skulle gå från, så det var bara att hoppa in i första bästa taxi dit.
Där hade redan Tom och Richard installerat sig i den bekväma bussen.
Resan dit var inte mycket att orda om.
Väl framme drog vi i oss en herrans massa smakprov. För min del Brlo Pale ale, Reggae Lager från Svaneke, Maku Amber ale, Highnose African pale ale, Pershyttepils från Nora brygghus, Fruitlands från Modern times, Fortunate islands-Grapefruit zest från Modern times, Schlappeseppel Dunkel från Eder & heylands, Paleooza från New holland, Experimentellt batch #02 Hallon & råg från Hantverksbryggeriet, Sweet lovin single hop ale från Heavy metale, Golden shower från Ugly duck/Ghost,  La salamandre från Bfm, California lager från Finn, O’Hara’s Hop adventure sorachi ace från Carlow, Anti-gravity Lager från Flying monkeys, Flying monkeys Amber ale, Tailgate Apricot wheat.

På bussen hem bjöds det på Mamas little yella pils från Oskar blues.

Dugges All The Way Session IPA avslutade dagen när vi kom tillbaka till Biskopen på Hornsgatan.
Mer från denna dag HÄR.

måndag 8 februari 2016

Ännu en provning

Ännu en provning hade vi här hemma där en massa olika brygder provades.

Mjöd

Vild 8 poäng
Äppel 5 poäng
Amber 2 poäng

Samtliga från ryska Medovarus och väldigt snälla.

Belgisk ale

Lost abbey Saint's devotion 10 poäng
Bell city Lenoir 4  poäng
De koninck 1  poäng

Lost abbey levererar som vanligt. Kvällens enda fullpoängare.

Suröl

Dugges Choose cherry 11 poäng
Abbaye de Saint bon-chien 9  poäng
Cerveza Sin frontera 7  poäng
Tempel Ordained 3  poäng

Jag älskar ju suröl, men det här var fan inte bra (den schweiziska brygden undantagen).

IPA

Marble Earl grey IPA 6 poäng
Brewski Passion feber 5 poäng
Nils-oscar Grale lincopia 4 poäng

Det engelska ölet försvarar titeln. Osannolikt bra.

DIPA

Poppels 19 poäng
Boneyard Notorious 12 poäng
Refined fool Short pier, long walk 9  poäng
New holland Imperial hatter 8  poäng
Beavertown/Ægir Bæver 2  poäng

Bra över lag. Jag personligen tycker New holland förtjänar mer än ynka 8 poäng.

Imperial stout

Stone Chai 11 poäng
Avery UJS 8  poäng
Flying monkeys Chocolate manifesto 7  poäng
La pirata Black block 4  poäng

Tyckte personligen inte alls om vinnarölet, men smaken är som baken.

söndag 7 februari 2016

Öl i hemmet's trygga vrå

Jag och Elmik hade beställt en låda mjöd som vi var och hämtade/styckade upp på det lokala bolaget. Därefter intog vi middag på ett kinahak där ölutbudet som väntat var så pass skralt att jag nöjde mig med något alkoholfritt alternativ.
På vägen hem stannade vi till på ölmeckat O'Learys där nyheten och besvikelsen Home run från Carlsberg
Sverige intogs.

Nästa stopp var här hemma där ytterligare brygder avslutade denna dag. Weltenburger Kloster Festbier, wee heavyn The last witch från italienska Toccalmatto; mörkbrun. Aromen är maltig med toner av mögelost. Viss kryddighet i smaken. Jag har aldrig hört talas om bryggeriet för, men detta var mycket bra. Betyg: 89/100.
Past masters Double stout 1910 från Fuller’s; kolsvart med någolunda gräddigt ljusbrunt skum. Luktar ''unken choklad''. Något söt smak, helt ok. Betyg: 80/100.
Medovarus Äppelmjöd; extremt genomskinlig. Doftar ''mjöd light''... vilket det också visar sig vara. Kolsyrad äppeljuice möter mjöd kort och gott. Endast 5,2%. Betyg: 66/100.
Jag är ingen öldomare men har ändå försökt ta viss hänsyn till ölens stil. Tex. har jag lite högre krav på en
SvartIPA än en schwartzbier.

lördag 6 februari 2016

Britain is great

En liten, men trevlig provning mäktade vi med för några månader sedan och kom fram till följande.

Fruktöl

Buxton Red raspberry rye 8  poäng
Mikkeller Ris a la m’ale 7  poäng
S:t eriks Peach IPL 7  poäng
Sauvin nouveau 6  poäng
Rosa kinn 2  poäng

Väldigt god vinnaröl, även om det inte var min personliga favorit.

Lambic

Hanssen's Experimental raspberry 12 poäng
Quetsche Tilquin 8  poäng
Stockholm Cuvee alexandria 7  poäng
Lindemans Gueuze cuvée rené 2  poäng
Oud beersel Bzart Lambiek 1  poäng

Kvällens enda fullpoängare var helt ''klockren''. Väldigt mycket syra.

Barley wine

Brewdog Russian doll 8  poäng
De molen Bommen & granaten PX 7  poäng
De molen Weer & wind 6  poäng
Siren Maiden 2014 4  poäng
Ridgeway Imperial 1  poäng

Väldigt god vinnaröl, även om det inte var min personliga favorit.

fredag 5 februari 2016

Öl i''gnällbältet''

Det hade blivit dags för årets sista match/bortaresa. Jag och Tom skulle åka tåg till Örebro, men just denna helg var det något banarbete [uttalas som när en smålänning försöker säga ''barnarbete''] så man fick åka ersättningsbuss till Bålsta innan tåget kunde susa iväg västerut. Väl ombord på tåget gjorde vi som de flesta andra gnagare som var ombord och avnjöt ett par kalla. För min del Oktoberguss från Gusswerk och Great divide 21st anniversary.

Väl framme letade vi upp Örebro ölcafe där en god öl hanns med innan avspark, K:rlek Vår/Sommar 2015.
1-1matchen kommer knappast gå till historien, men det viktiga var ju att blåvitt inte tog guld.

Vi hade mer tid på oss efter matchen att dricka öl. Återigen på Örebro ölcafe: Jante lager från Närke, Brewski / All In Brewing Xenomorph från Brewski/All in och Barillo från Brekeriet.
På hemvägen gick ersättningsbussen bara till Sumpan av någon anledning. Jag tyckte lite synd om de resenärer som inte varit på matchen. Livat var bara förnamnet.

I Sumpan avslutade en St peters cream ale på Falconeer denna roliga dag innan taxi tog mig hem.

torsdag 4 februari 2016

Det är gott med öl...ibland.

Taken-maratonet fortsatte hemma hos Elmik och då fanns det även tid för ett gäng jästa maltdrycker, nämligen: APAn Folkes pale ale från Centralbryggeriet; brun/rubinfärgad, luktar väldigt mycket kokta grönsaker. Smakar inte APA, men apa... Mer som en bitter eller något annat. Riktigt jävla hemsk. Betyg 12/100
Gosen And boom gose the dynamite från Beaus; luktar och ser ut som fulöl, mest bara tråkig. Långt ifrån den komplexitet stilen kan ha. Betyg 42/100.
Barley winen Maiden 2014 från Siren; mörkt rubinfärgad, doftar mycket fat, lovande. Något smörig, mycket alkohol och fat i smaken. Betyg78/100.
SvartIPAn Svarthumle från Kinn; som namnet antyder är den svart. Ganska chokladakig arom. Inte illa det här. Jag vet inte om det är så stiltypiskt, men gott är det. Inte tillräckligt med humle för en svartIPA, mer som en porter. Betyg 81/100.
Jag är ingen öldomare men har ändå försökt ta viss hänsyn till ölens stil. Tex. har jag lite högre krav på en SvartIPA än en schwartzbier.

onsdag 3 februari 2016

Öl i Norrköping

Vi hade varit i Vingåker över natten och därifrån bil till ''Peking'' där vi satte oss på Saliga munken och började avverka deras sortiment. Stallhagen Lemon ale 4.7 %, Munkens Fatöl från Krönleins, Munkens Källaröl som jag antar också är bryggt av dem och Miami vice från Ugly duck.
Vi käkade på något kycklingställe på samma gata.

Peking by night

Inte långt därifrån låg vårt hotell. När vi checkat in blev det varsin förfriskning i baren. För min del Tmavý Březňák 14° från Broumov. Det satt fint.

Vi sov några timmar därefter och gick sedan ut för att käka på The black lion. En åbrogastropub stöpt i samma form som Queens head på Drottninggatan. Vad jag minns smakade maten bra och ölen till var: Skotsk öl från Belhaven/Oppigårds, Beirut beer från libanesiska Kassatly chtaura, Projekt 006 SMÖF från Poppels, Norrköpings Saison, Calm before the storm från Ballast point, Coronado/St. Eriks Pomegranate IPA och Don’t break the oat från CAP. Trevlig dag.

måndag 1 februari 2016

Öl i Vingåker

Jag och frun var och hälsade på farsan i Vingåker. Gick in på Konsum och köpte några alkoholfria öl på Konsum för att testa. Staropramen N.A., Mariestad och Erdinger. Den ena värre än den andra som väntat. Fick ändå lite blodad tand då man kan ticka öl ''när som helst'', även när det är olämpligt med alkohol.

söndag 31 januari 2016

Öl i Rågsved

Tog cykeln på tåget till Älvsjö denna soliga dag. Därifrån turfade jag ned till ''Drogsved'' och Pizzeria oasen där Tom och Johan mötte upp. En god pizza och en inte fullt lika god öl i form av Mariestads Dunkel från Spendrups fick agera lunch.

Vi rörde oss upp en våning till det legandariska Oasen där Hembryggarna hade sin höstölsträff. Temat för dagen var ''öl från år 2050'' och hur hembryggarna förutspådde vad som dricks om 35 år. Svängarna hade tagits ut och det var framför allt kul historier bakom ölen. Dock var det endast sexton öl med. Så kanske det var för drygt tio år sedan. Jag inbillar mig at hembryggning blir allt populärare, något som inte märktes här.

Folkets val

Guld: The totally original stout Jonathon Mckeever, Benjamin Tallmadge
Silver: Ascension IPA II, IPA Jonathon Mckeever, Benjamin Tallmadge
Brons: I scream, Modifierad öl Jonas Carlfjord, Eva Davidson

Storslam för de (för mig) okända amerikanerna.
Öl i Stockholms hedersomnämnande till Soylent grøn Ohristian Olsson, Arne Lärksäter, Roger Lärksäter och Lars Wåhlstrand och CBC XPA American pale ale Conny Larsson.

Efteråt drog vi till Katarina ölcafe som jag inte varit på tidigare. Några relativt lokala brygder intogs här, Gamla enskede Dubbel EPA, Södra maltfabrikens Ekologisk lager och Savant från Modernist. Det smakade bra.

Sista stoppet var på ytterligare ett hak jag inte besökt tidigare, Brewdog bar på Ringvägen, inte så långt från Katarina ölcafe. En hel drös öl fick vi i oss här. För min del Lizard bride från Brewdog, B.S. IPA från Sthlm brewing, Bro-dog från Cap, Brew by numbers 02|14, Hello, my name is Holy moose från Brewdog och slutligen Spectra trifecta från Founders. Det mesta smakade bra. Kul dag med grabbarna.

lördag 30 januari 2016

Öl i Jordbro

Jag vaknade hemma hos Elmik en lördag och gick ned till den lokala fyllpizzan för att hämta någon slags mat. Häpnadsväckande nog hade de bytt huvudleverantör som nu var Åbro istället för Carlsberg Sverige. Stället hade dessutom renoverats. Några exotiska öl fanns till och med. En Skotten hann jag med innan maten blev färdig.
Vi hade på fredagskvällen börjat plöja den gamla tvserien Taken, något som fortsatte på lördagförmiddagen.

Lite öl provades också.

IPA

Marble Earl grey 4 poäng
Kaapse Carrie 3 poäng
Oppigårds Indian tribute 3 poäng
Torpedo 3 poäng
Modus hoperandi 3 poäng
Ramses betty wang 1 poäng
Duggan Number 9 1 poäng
Muskoka Mad tom 0 poäng
Nääs 0 poäng

Min favorit-brygeripub levererar. Full pott för Manchesters stolthet.

Frun som inte är något större fan av IPA kom senare och vi träffades nere på ovan nämnda fyllpizza då hon också ville äta.
En Bron Pale ale fick det bli denna gång.

När vi väl fortsatte att titta på taken intogs en god bonusöl i form av Fuller’s Vintage ale 2015.

fredag 29 januari 2016

Nackamässan

Ingen rast och ingen ro. Efter jag kommit hem från Toronto och fått sova några timmar var det dags för ännu en upplaga av SBWF. Det blev dock bara en dag för mig detta år. Medan jag gick runt och minglade med alla mer eller mindre trevliga/roliga människor slank följande öl ned: First light golden ale från sydafrikanska Devil’s peak, från samma bryggeri Silvertree saison, Fourpure Session IPA, Källartrollet från Gotlands, Lilla ölfabriken (Malmö) Session-lakrits, Ginko’s pilsner från Åre bryggcompagni, Gaucho - golden ale från Öde i Bandhagen, Nausta Vete india pale ale, Svinninge bullet från Nils oscar, St eriks X1 hoppy lager, Midas golden pilsner från halländska Imperiebryggeriet, Southern pale ale från ekeröbryggeriet Nordic kiwi brewers, Danderyds Pale ale, Södra Blueberry, Joars skvattram från Hantverksbryggeriet, Ponto S.I.P.A. från Pizza port, Orange haze från Amundsen, Wermlands IPA och Boohai red ale från Crazy mountain.

I vanlig ordning avslutades kvällen på Akkurat på hemvägen där en Ruby doux från Skebo avslutade. Det smakade bra har jag för mig.

torsdag 28 januari 2016

Öl i Ontario del XIV-I love this bar

Sista dagen gällde det att bli så ''fucked up'' som möjligt för att kunna slockna på planet. Ett låshäng på ''hostelbaren'' borde kunna ordna det. En hel drös öl intogs således i ett någolunda tempo. Corne du diable från Dieu du ciel, Lone pine IPA från Sawdust city, Hearts Collide från Rainhard som jag besökte ett par veckor innan. Grivoise de Noël från Le trou du diable, Refuge från Rainhard, 504 pale ale från Liberty village, New zealand red ale från Kilannan och Moralité från Dieu du ciel. Gott alltihop.
Detta är ett riktigt guldställe, bartendern lät mig bestämma musiken i baren (ingen metal tilläts, men ändå grymt).

För riktiga karlar


Det var smidigt och billigt att ta sig till flygplatsen. Bara att ta tunnelbanan till ändhållplatsen och sedan en buss, allt till priset av en vanlig polett.
Jag var ute i hyfsad tid och tog en Mad & noisy hops & bolts från Creemore springs. Antagligen deras bästa öl.

Vid gaten fanns även en bar där tre snabba från Molsoncoors hälldes ned. Rickards Dark, Rickards Red och Rickards White. Den ena värre än den andra.

Nästa stopp var Reykjavik där vädret nu var precis som man föreställer sig att det ska vara på Island, regn och galen blåst m a o. Paraplyet låg i det incheckade bagaget, det hade dock ändå inte hjälpt nämnbart då regnet kom från sidan istället för uppifrån som ju är brukligt.
Liksom på vägen till Toronto åkte jag in till centrum och turfade i åtskilliga timmar, något som gjorde att jag inte fick jetlag. Otroligt.
På Keflavik hann jag med någon enklare mat och två fruktöl från Ölgerðin Egill skallagrímsson, Sólbert Brómber och Sólbert Sítrus.
Sammanfattningsvis är jag nöjd med resan och glatt överraskad över standarden på ölen i Ontario. Trodde det skule bli segt att vara själv så länge (det var inte meningen från början), men det gick bra för det mesta. Förvånansvärt hur lite amerikansk öl man såg.

onsdag 27 januari 2016

Öl i Ontario del XIII-Ännu en dag på Danforth

Denna öldag liksom den förra lämnade jag inte gatan. Satt i ''hotellbaren'' inmundigandes Broken hipster från Indie alehouse, Fireside ESB från Collingwood, Sour kraut lager från Neustadt springs, Pale ale från Black oak och Hops and robbers IPA från Double trouble. Väldigt blandad kvalite på de ölen.

Jane ringde och meddelande att hon hade slutat jobba för dagen och jag gick ut i regnet/blåsten. Vi sågs på Allen's där den godaste fläsk-kotletten undertecknad någonsin ätit intogs. Till den utmärkta maten den nordamerikanska/kanadensiska varianten Guinness Extra stout som ligger på 5%, Sleeman Clear 2.0, Sleeman Cream ale. Käket var klart bättre än ölen även om Guinnessen passade väldigt bra till.
Damen skulle upp och jobba dagen därpå så vi gick åt varsitt håll.

...och åt mitt håll låg ju bryggeripuben Louis cifer som hade besökts kvällen innan. Ett gäng öl blev det även här: Big rig Raspberry ginger, Red fox ale från de för mig okända MacKinnon brothers, American brown ale och Belgian wit som var deras egna.

En sista öl i baren på boendet fick avsluta denna dag på Danforth avenue. Le sang d'encre från Le trou du diable. Jag har för mig att det smakade bra.

tisdag 26 januari 2016

Öl i Ontario del XII-Happy birthday to me

Det var mulet denna dag när bussen tillbaka till Toronto gick och när den var framme strilade regnet ned ganska ordentligt.
Jag fick ta tunnelbanan till Donland station i Greektown där mitt boende låg runt hörnet. Det var inte vilket boende som helst utan The only cafe som förutom en bar med ett par hundra ölsorter även har ett cafe och ett vandrarhem på övervåningen. Ett riktigt guldställe skulle det visa sig. Det var inte riktigt tid för incheckning så jag tog en god suröl i baren i form av Swamp fly från det för mig okända ontariobryggeriet Northwinds.

Det var inte så många dagar kvar på min vistelse så det hade blivit dags att handla öl att ta med hem. Ontario likt Sverige har ett nätverk av monopolbutiker kallade LCBO. Stans bästa (som väl får sägas vara motsvarande den på Norrlandsgatan) låg inte direkt runt knuten, men det gjorde inte så mycket då jag hade fixat skjuts av Jane (som jag träffat veckan innan) som kom och hämtade mig. $123 stannade ölnotan på. Som tur var tillåter Iceland air två incheckade väskor utan extra avgift.
Efter att Jane lämnat mig vid The only cafe med min tunga last (självklart fanns det ingen hiss) och att den släpats upp till rummet åkte hon hem och lämnade bilen, åkte kommunalt tillbaka och vi sågs i baren där jag tog två goda lokala öl i form av Rabbit of caerbannog och Fallen idol. Båda från Indie alehouse på andra sidan stan.

Vi drog oss mot centrum längst med Danforth avenue och gled i på ett kinahak där middag intogs. Ingen höjdarmat, men det fick duga. Inte långt därifrån ligger den stora bryggeripuben Louis cifer där Dark horse lager från Thornbury, Original sin blonde ale och Irish dry stout intogs.

Vi skiljdes åt och jag avslutade kvällen på livliga The only cafe där en Skyfall från Indie alehouse fick bli dagens sista brygd.

måndag 25 januari 2016

Öl i Ontario del XI-Niagarafallen

Denna dag begav jag mig med buss söderut de nitton milen till gräns-staden Niagara falls där en massa kasinon och turister kantar gatorna. Soligt och varmt var det i vanlig ordning. Boendet låg väldigt nära buss-stationen så det var bara att kasta av väskan och bege sig till fots till den stora turistiga bryggeripuben Niagara brewing company. Den trevliga personalen Servarade följande öl medan en trubadur underhöll på uteserveringen: Premium lager; ljus, bubblig och helt harmlös. Cream ale; bärnstensfärgad, ofiltrerad, frisk, lite söt men inte för mycket. Någon godiston står också att finna. Kanske bästa cream ale jag druckit. Amber eh!; ljus för stilen och ganska lättdrucken. Battle field brown; stiltypisk färg. Rätt söt maltig arom. Maltig med brända och kaffetoner. Oktober faust från Brimstone; bärnstensfrgad. Brödig med brända toner. Hyfsat balanserad, 4,5%.
Jim Carrey ser du väl?



Tvärs över gatan ligger Movieland waxmuseum. Inte samms sak som Madame tussauds som vi tidigare besökt i 'Vegas och Amsterdam. Detta var desto billigare att gå in på, men figurerna var bedrövliga. Som tur var stod det namnskyltar bredvid dem...
Jag fick nog och gick ned till själva vattenfallen inte långt därifrån. Riktigt mäktigt faktiskt. Horder av turister denna soliga söndag.
Det fick bli en promenad tillbaka till boendet för några timmars vila.
När mörkret fallit över den lilla staden begav jag mig ut till bryggeripuben Taps där Belgian wit, Red cream ale, Niagara's best blonde ale och Mr. huff persuasion pilsner intogs. Inga vidare öl, men deras musslor rekommenderas. En trubadur med stor förkärlek till Tom Petty förgyllde tillvaron.

Mån''förmörkelse''
Ett sista ölstopp på hemvägen på den nästan tomma baren Old crow där en Hard luck lager från torontobryggeriet Great lakes avslutade kvällen.

torsdag 21 januari 2016

Öl i Ontario del X-Bar-runda courtesy of Spearhead

Soligt i vanlig ordning när jag för tredje gången tog mig ned till Wvrst där ett par öl intogs i baren. Nämligen Top hat ale från Snowman, luktar typ maltigt. Tror det ska föreställa glutenfri (hirs) bitter. Hemskt sträv och obehaglig. Väldigt bränd. Riktigt nasty.
Albert 3; väldigt ljus och klar. Tydliga belgotoner och tydlig beska. Den var ok.
Det fick räcka som första halvlek och jag åkte ''hem'' och vilade upp mig.

Batterierna hade laddats upp ordentligt inför kvällen. Sista evenemanget på Toronto beer week för min del. Det lokala fantombryggeriet Spearhead anordnade en krogrunda på ställen som har deras öl på fat.
Ett gäng på cirka sexton pers samlades i stadsdelen Palmerston på trevliga Victory cafes soliga uteservering där middag intogs. Till maten några öl, nämligen 10w30 från Neustadt, Hawaiian style pale ale och Sam roberts band session ale båda från Spearhead.

Nästa stopp var den lilla, mörka och väl insuttna puben The cloak and dagger. Där satte vi oss på innergården där det bjöds på något grillat. En Rhine stone cowboy kölsch från calgarybryggeriet Big rock fick räcka för mig. Mycket ljus, även mycket kolsyra. Svamp både i smak och arom. Inte gott.

Därefter vinkades en massa taxibilar in på gatan utanför och det bjöds på en resa till den stora baren Dukes refresher. Ett par öl intogs där, Paradox dark light ale från Big rock och Moroccan brown ale från Spearhead.

På sista stoppet Stout som jag besökt ett par gånger tidigare bjöds det på ännu mer mat. Vi var kvar där tills de stängde. Även här fanns en innergård som vi tillbringade lite tid på. De öl som avslutade denna kväll var Louis cifer ESB, Spearhead Belgian stout och Mill street Lemon tea beer. Skönt att ha gångavstånd ''hem'' efter denna roliga kväll. Stort tack till alla inblandade (som om de skulle kunna svenska).

tisdag 12 januari 2016

Öl i Ontario del IX-La fièvre du hockey

Det går bra nu Mongoliet!
Det var länge sedan mitt hockeyintresse hade sina glansdagar, men ett besök på Hockey hall of fame i Toronto mäktade jag dock med denna förmiddag. Helt klart bättre än väntat och ett besök kan rekommenderas.
Efteråt intogs någon form av grekisk lunch i en foodcourt i samma hus som Hall of fame. Inte specielt gott.
Åkte tillbaka till hotellet och vilade upp mig lite innan kvällen.
...som inleddes på Bqm ossington där en god Canuck pale ale från det lokala Great lakes gjorde en kycklingburgare sällskap.

 
Modoröv







Anledningen till besöket i den här delen av stan var bryggeripuben Bellwoods dit jag kom i ''grevens tid''. Inte lång tid efter min ankomst var kön för att komma in rätt lång ut på trottoaren. Dock inte mycket till trängsel där inne. Det finns även en uteservering med tak.
Jag satte mig i baren och drack följande goda öl: Wizard wolf session ale; ganska ljus och disig. Blygsamt maltig arom. Lättdrucken och välhumlad. Paper tiger #1; ljus med mycket kolsyra. Ren och ganska lätt lager. Lite brödig och välbalanserad. Farmhouse Classic; inte så kryddig som öl i denna stil brukar vara, men god ändå. Bra balans. Ett par gästöl blev det också, Saison du tracteur från Le trou du diable; luktar som det brukar göra i brygghus. Diffus belgisk smak och mycket kolsyra. Sweet n sowr från Oast house; ljus med lite fruktig arom. Träig och väldigt syrlig, men på ett helt annat sätt än tex en berliner weisse. Mycket kolsyra, len eftersmak.

Jag begav mig hemåt, men gjorde ett depåstopp på den galet stora (fyra våningar?) bryggeripuben 3 brasseurs/The 3 brewers som låg på gångavstånd från hotellet. Tyvärr var ölen inte i närheten så goda som Bellwoods. De var i alla fall: Blonde; ljus och filtrerad (antar jag). För söt och fenolisk. Usch. Dagens värsta helt klart. IPA; underlig arom. Obalanserad. Behöver mer smakhumle (eller mindre bittergiva). Ändå antagligen deras bästa. Lite spritig trots blygsamma 6%.
Köpte med en pizza på hemvägen för att rensa ur smaken från deras öl. God natt.