lördag 8 juli 2017

Öl i mellanölets förlovade land del I-Festival och bonusbryggeri.

Något slags rättsinstans med snygg logga.
Efter att ha kommit från jobbet fick jag vara hemma några timmar innan det var dags att bege sig till Arlanda.
I vanlig ordning blev det en öl i baren vid gate 1. Brooklyn Lager fick man nöja sig med. Smakade ganska bra.

Några timmar senare landade vi (jag och frun) på Manchesters flygplats varifrån vi tog tåget de sex milen västerut till Liverpool.
Första stoppet var den lilla och mycket varma ölbutiken Ship in a bottle som besöktes för fyra år sedan.
Vi var relativt måttfulla i vårt handlande.
Nästa stopp var hotellet där bagaget dumpades innan de soldränkta gatorna återigen intogs.
Hungriga hade vi blivit och alltid lika uppskattade hamburgerkedjan GBK fick hålla oss med varsin sagolik lunchburgare. Till den en mindre god mellanöl som antagligen bryggs exklusivt för denna kedja, vid namn 44 northcote pale ale.

Eftersom frun var med och eftersom hon aldrig besökt Liverpool förr blev det flera ''beatliga'' saker vi gjorde under denna resa.
Först museet The beatles story som jag tycker var ganska segt.
Vi hade ju varit uppe jättetidigt (undertecknad hade inte ens lagt sig) så halvtidsvilan som följde var fullt legitim.
Ett kärt återseende av väl insuttna puben Baltic fleet som sedan mitt senaste besök slutat brygga, men exotisk öl fanns fortfarande. Jag tog en Spitting feathers Session beer. Helt ok.
Detta var ett depåstopp på väg till...

Liverpool craft beer festival en bit söder om centrum.
Riktigt bra ''venue'' med barer och sittplatser både inomhus och utomhus. Poletter var det som gällde.
Detta var det sena lördagspasset som var något dyrare.
Helt annorlunda än en CAMRAfestival då det var DJ och (lite för) hög musik.
Ölen som ''bjöds'' var mer ''craft'' än traditionella brittiska stilar. Maten som fanns att tillgå lämnade som så ofta i Storbritannien mycket att önska.
Mycket folk, men inte galet som SBWF brukar vara på lördagar. Inga flaskor, utan bara cask och keg.
Ölen som intogs för min del var: Temas tenta från det för mig okända Cheshirebryggeriet Chapter, Ninkasi APA från Connoisseur ales, Paul revere från Ad hop, Kodiak smoked pale från Black lodge, Blackjack Small saison, Callista red rye IPA från Brewdog, Love lane Pale från Liverpool Craft och Commander IPA från Glen affric.

Inte långt från festivalen, och på ''hemvägen'' dessutom låg trevliga bryggeripuben Black lodge på en bakgata
där en suröl i form av Knoxville girl avslutade denna långa dag.

söndag 2 juli 2017

Mikkellersk dominans

Dags för en provning av öl som hade hade samlats ''på hög'' till ingen nytta.

IPA

Mikkeller/Alpine/Arts district Devil's triangle    15 poäng
Ballast point Pineapple sculpin            11 poäng
Brass tacks The conductor            7  poäng
Oskar blues Hotbox                5  poäng
Strandlida                    4  poäng
Roslags Näsby Ytterby                3  poäng

Mestadels bra välhumlade brygder.

Suröl

Mikkeller Beer celebration 2017        9 poäng
Logsdon Zuurpruim            5 poäng
Brekeriet/Pipeworks Swedish ninja    3 poäng
Centralbryggeriet Passionfruit        1 poäng

Väldigt bra vinnaröl (på burk!).

Barley wine

Mikkeller/Three floyds Boogoop Grand marnier '10    12 poäng
Lervig Bourbon 13%                    12 poäng
Garage project Hellbender                11 poäng
Stone Old guardian '15                    10 poäng
Sierra nevada Bigfoot                    8  poäng
Thomas hardy’s ale                    6  poäng
Great divide Old ruffian                4  poäng

Den sju år gamla brygden som hade stått sig överraskande bra kompletterade Mikkellers trippel. Imponerande. Den norska ölen var i det närmaste fantastisk och antagligen ett av de bästa exempel på en barley wine jag smakat. Trevlig kväll med svensk skrällseger på tvn och en kubansk cigarr till den sista flighten.

onsdag 28 juni 2017

Ms. Behave

Frun och jag hade varit på bio. Hungriga hade vi blivit och begav oss till Miss behave bar i Gamla stan för att åtgärda detta. Höganäs bryggeri verkar vara huvudleverantör (ett par spendrups-sorter fanns också)
Maten smakade väldigt bra och till den några skånska brygder signerade Höganäs. Miss behave IPA, Lager och African ''Pale Ale''. (Överraskande) Bra öl med humle i fokus.

När vi kom hem delades det på ytterligare öl i form av den belgiska alen Iii gravity från Jandrain-jandrenouille: Halmgul med ''lagom'' mycket vitt skum. I aromen hittar man äpplen och toner av hefeweizen. Tunn med ganska väl dold alkohol till att börja med, men ölen blir mer spritig allt eftersom den värms upp. Något metallisk med smak av tysk veteöl som drar ner betyget. Betyg 67/100.
Schwarzbieren Dugges Easter lager; Nästan svart. Doftar bränt och mörk malt. Söt som sig bör, men ändå relativt välbalanserad och allmänt mumsig. Bra. Betyg 81/100.
Jag är ingen utbildad öldomare men har ändå försökt ta viss hänsyn till ölens stil. Tex. har jag lite högre krav på en SvartIPA än en schwartzbier.

torsdag 15 juni 2017

Öl i Peking

Jag hade ledigt hela dagen och åkte ned ganska tidigt till Norrköping.
Var där med frun förra året då vi besökte Saliga munken. Så även denna gång. Ganska stort ölutbud, god mat (men små portioner) och trevlig personal. Mest lunchgäster som skulle gå och jobba. Sånt trams behövde jag inte tänka på utan tog några goda öl till maten i form av Gröna vågen från Ängö(l), Poppels Session IPA och Suds session ale från Speakeasy.
Vi hade i alla fall tur med vädret.
Jag gick och inhandlade lokal bira på bolaget och därefter blev det gåturf med en cigarrpaus på en parkbänk.
Även Black lion (by Åbro) besöktes förra året och nu var det dags igen. Ytterligare några välsmakande brygder intogs i form av: Ad astra från Omnipollo, Southern star från Fuller’s och från samma bryggeri Spring sprinter.
Det hade blivit dags för avspark och jag mötte upp Tom och farsan för att se ännu en 0-0-match mot ett formstarkt hemmalag på Idrottsparken.
Färdigölat för denna dag.

onsdag 14 juni 2017

Soliga dagar i Uppsala

Av någon anledning begav vi oss till Uppsala där diverse gambrinusfolk mötte upp på Ångkvarn där vi blev sittande ett bra tag. Gillar verkligen det stället. Någon lättare form av mat intogs tillsammans med H w södermans pilsner, Witbier, BSC pale ale, S&m pale ale, Mango fandango från Spike, Mörkaste småland från Tempel, Örebro Brygghus Berliner weisse Hallon, What gose around... från Örebro Brygghus, Allegoria från Tempel och Simulacrum från Tempel. Lite ''hit 'n miss'' över de ölen får bli det samlade intrycket.

Därefter gick vi på bio med svärmor och en svåger.
Några bärs till och mer mat skulle det bli på den för mig okända Williams pub inte långt från domkyrkan efteråt.
So what från lokala Jackdaw, Aros lager, Backens Lager från Skellefteå och deras egna William's Pale som jag inte har koll på vilka som bryggt. Inga höjdarbrygder ''i min bok''.
Det fick räcka så denna dag.

Dagen därpå stod grillning i obygden på schemat. God mat och Amazing haze från Stigberget var inte fel i solskenet.

tisdag 13 juni 2017

Målgång firades med imperial stout

Vi avslutade 4400-maratonet förra månaden och lyckades klämma in en smygprovning med en massa mer eller mindre goda svarta brygder.

Imperial stout

Mikkeller Stella 8                                                                   9 poäng
Founders KBS                                                                        6 poäng
Founders                                                                                 6 poäng
Södra maltfabriken Stout                                                        5 poäng
Evil twin/Westbrook Imperial mexican biscotti cake break   4 poäng
Evil twin Even more jesus                                                      4 poäng
Amager La santa muerte                                                         1 poäng
Oppigårds Thurbo Stout                                                          1 poäng

Full pott för den väldigt limiterade Mikkeller-brygden. Endast 500 flaskor har tydligen gjorts. Riktigt bra.
Ett par bonusöl i form av Bronx Banner och Hellbender från Garage project slank också ned av bara farten.

måndag 12 juni 2017

Köpenhamn förra månaden del IV-En härlig kväll

Efter första dagens festivalande strålade jag samman med Venaas och hans polare på Inferno som verkade relativt nyöppnat. En del öl slank ned här i form av Juicy lucy från det för mig okända lokala bryggeriet Sidekick, Petit rouge från Heretic, Oranki, Molski och Mälli. Alla tre från Sonnisaari. Bra öl över lag och en sjukt kul kväll. Det var länge sedan jag hade så roligt.

Inför sista passet på festivalen på lördag morgonen hittade jag en alkoholfri Royalty Ginger beer som intogs i kön direkt ur burken som ett djur.

En hel massa öl intogs på MBCC (se förra inlägget) innan det var dags att bege sig hemåt.
Jag åt på Pasta du nord på centralstationen och en Royal Økologisk Pilsner gjorde sällskap. God pasta, inte så god öl.
Det fick räcka så för denna resa.

söndag 11 juni 2017

Köpenhamn förra månaden del III-Själva festivalen

Denna soliga morgon ryckde det reält i turftarmen, så jag begav mig ut till fots på Köpenhamns gator och hann krönas till konung av Hovedstaden strax innan portarna till dagens stora begivenhet Mikkeller Beer Celebration Copenhagen eller MBCC.
Mycket folk, men det gick ändå ganska fort att ''blippa in'' alla. Antagligen för att det fanns VIP-biljetter vars innehavare kom in tidigare.
Större/bättre lokal än senast jag var på denna festival. Flera olika matalternativ fanns, bland annat Empanadas som jag tidigare aldrig ätit. Det såg inte mycket ut för världen, men var mycket gott. Jag åt fyra.
Tre sessions blev det för mig i år och under dessa avsmakades: 18th Street: Cascade express och Oh, so pretty.
7venth Sun: Anniversary ale, Do you even sudachi bro? 4%, Kumquat?5%, Score with the Cheerleaders 4% och Everybody in the pool 4%.
Alefarm: Bière lilas.
Alpha State: Lingonberry Saison 6%.
Alpine beer company: Singled out, Willy vanilly och Captain stout.
Amager: Hoppy hog och La passionata.
American solera: Peach fellowship, Farmtruck 6% och Norton fellowship 5,6%.
Angry chair: Mai tai och Rainbow sherbet.
Arizona wilderness: California lemon law 5%.
Bagby: Sweet ride och Three beagles brown 5,7%.
Beavertown: Cowboy lightning och El mariachi.
Borg: Chocosourus 5,4% och Úlfrún Nr. 34.
Boxing Cat: Crouching thaiger lager.
Bruery: Derde golf.
Brus: Walk in the park.
Cigar city: Invasion, Guayabera och Florida cracker.
Cloudwater: Cosweisse ba wimberry.
Creature comforts: Mutualism, Athena, Athena paradiso och Transmission.
Crooked Stave: L’brett d’Blueberry och Petite sour Raspberry.
Cycle: Fixie.
Edge brewing: Panacea.
Firestone walker: Lil opal och Bretta Rosé.
Fonta flora: Rhythm Rug 5,9%, Carolina custard och Need a hug.
Founders: Pc pils
Funk factory geuzeria: Juice springsteen, Cats of copenhagen, Framrood, One 87 On the mf’n hop och One 87.
Gigantic: Sound and vision.
Half acre: Pony 5,5%.
Jackie O’s: Gose.
Jester King: Atrial rubicite 6% och Methode Gueuze.
Kees: 50k IPA 5,5%.
Long sun: Haiku och Tribute to wu gang.
Mikkeller: Bourbon blueberry berliner weisse, Plane ale och SAS spontanhops.
Monkish: Monkey and toad och Apocolocynposis.
Naparbier: Kong.
Oxbow: Bowie, Farmhouse pale ale och Moon rocks.
Pasteur street: Passionfruit wheat ale och Dragon fruit gose.
Sante Adairius: Deaf Stewart.
Stillwater: O trabalho.
Taihu: Kumquat gold.
Tanker: Sauna session.
The Kernel: Pale ale Amarillo 5,3%, Bière de saison Apricot 5,1%.
The Veil: Naissance 5%, Never never Forever forever 5,7% och Never Aloha.
Tired Hands: Saisonhands, /Jester king Peaceful invasive, och Enhanced sincerity.
To øl: Lemongrass gose och 1 ton of blackberries.
Toolbox: Unite expressions.
Toppling goliath: Pseudosue Citra Double dry hopped.
Trve: Cursed 4,4%, Revengeance och Restarter.
Ugly duck: Great american nude Full monty.
Way beer: Brown funky berries och /Jester king Watermelon ale.
Westbrook: Mr. chipper 6,5%.
Wicked weed: Fille de ferme.
Yorocco: Tobiuo Saison 4%.
Young master: Ich bin ein lichtenhainer.
Många suröl och berliner weisses blev det.
Ett bryggeri som för mig verkligen utmärkte sig var The veil som bjöd på riktiga godsaker. De får mig att vilja besöka Virginia. Vi får väl se. Mer om festivalen R

lördag 10 juni 2017

Köpenhamn förra månaden delII-Mikkeller&Brus

Dagen inleddes med att Tom bjöd på Grimalkin amorphotron från Gigantic/Half acre. En rivstart med andra ord.

Det var flera evenemang denna dag. Ett skulle börja redan klockan nio på morgonen på Rbabarrab där vi varit kvällen innan. Det för mig okända new york-bryggeriet Barrier brewing skulle ha tap take over. Vi satt säkert där och väntade i över en timme, men bara tre öl ''kom på''.
Nöjde mig med en Icculus kölsch innan jag fick nog av att vänta.

Lite regn även denna dag när jag letade mig norrut. John crabbie & co Ginger beer 0% och King pilsner från Carlsberg intogs på vägen.

Målet med denna promenad var Mikkeller & friends som var terra incognita för min del.
En lång kö som sträckte sig ut på gatan fick man stå i innan man kom ned i källarbaren.
Kön delade på sig, en till en bar till vänster, och en till en bar till höger.
Jag stod uppenbarligen i fel kö, den högra. Där serverades bara en sorts öl (som jag inte ville ha) som dessutom hann ta slut.
Fick återigen nog och gick därifrån, men ute på gatan fanns en annan dörr bredvid den med kön. Detta var Koelschip. Där inne var det betydligt mindre folk och fokus var på suröl och lambic vilket var vad jag var ute efter.
Även uppsalaligan och diverse skåningar var här. Till slut dök även ''mitt crew'' upp. En del väldigt goda öl intogs förstås i form av Raudhetta och Inte bara java, båda från Brekeriet. Ghost ''lambic'' Chardonnay '15 och Noble ghost båda från Bokkereyder. Hallo ich bin berliner weisse Peach och Amoeba Brett IPA, båda från Mikkeller. Bokkereyder-ölen delades på.
Åt på vägen tillbaka till hotellet där en lång halvtidspaus följde.

På kvällen gick jag till bryggeripuben Brus som hade ettårsjubileum med pompa och ståt. Massor av folk i och utanför en stor lokal men (för att vara Europa) många fatöl. Åtta bartendrar slet arslena av sig, ändå fick man ibland sitta med tomt glas. Jag fick sittplats i baren i alla fall.
Bärs som intogs här var: Brett and butter från To øl, Chug norris, Wheat everyday, Was ist los mit dir?, Das weisst nur du och House of vermont. Jag gillade ölen och stället, skulle gärna komma tillbaka.

Avslutade på hotellrummet med en Willemoes Hvede alkoholfri från Vestfyen.

fredag 9 juni 2017

Köpenhamn förra månaden del I-2+2+2+2+2+2+1

Dags för ett traditionsenligt vårbesök i Köpenhamn. Jag tog som vanligt tåget ned och började med att gå i regnet till Ølbutikken. Stängt för renovering var det tydligen. Den står numera som ''Out of business'' på Rate beer. Så ingen öl där.
Mötte istället upp the R.A.T.-pack och Johan som hade flugit ned, på vårt hotell.
Vi var bara där och checkade in innan stegen styrdes till Mikkeller bar som var sig likt. Ganska trångt då ingen ville vara ute i regnet på uteserveringen. De sålde ta-med-öl, något jag tror alla i sällskapet nappade på.
Ett par bärs inogs även på plats, Hallo ich bin berliner weisse Apricot från Mikkeller och Soft-spoken från det för mig nya själlandsbryggeriet Alefarm. Det smakade bra.

Till skillnad från de andra var jag hungrig och slank in vägg-i-vägg till det lilla rustika/kitchiga Øl & brød som var stängt i vintras när jag var i stan.
Trodde inte smörrebröd var något för mig, men det fanns inget annat på menyn.
Det var dock helt galet gott (och dyrt). Ett besök här är ett måste för en foodie om man har vägarna förbi. Antagligen första gången undertecknad besökt en michelin-restaurant.
Ett par goda öl blev det så klart till, Astley’s northern hop lager från Mikkeller och Mikkeller Kaffestout.

Jag mötte upp de andra på Mikkeller bar igen där ytterligare ett par fina brygder intogs i form av Forever ever från New york-bryggeriet Other half och Mikkeller bar viktoria origin’ale från Warpigs beläget några kvarter därifrån. Bra grejor det med.
En välbehövlig halvtidsvila intogs härefter på uppskattningsvis ett par timmar.

Jag svor i vintras på att inte mer sätta min fot på Kihoskh, men nu har ju både Barley wine och Ølbutikken stängt ned så...
Men det blev inte så mycket den här gången och det betalades med kontanter så man slapp kortavgiften (vad är det för år?).
Nära Kihoskh finns ett relativt nyöppnat litet ställe vid namn Rbabarrab som jag gillade. Ett par välsmakande brygder intogs där. Tipopils från Birrificio Italiano och Rockstar farmer från Other half/Stillwater. Dock blev det bara två öl här då det tjatades att jag skulle möta upp grabbarna (läs gubbjävlarna).

Det var ju inte så långt att gå till Fermentoren där jag aldrig satt min fot tidigare. Där var det livat.
Tak fanns på uteserveringen som tur var då det var mycket folk där. Ett par fina öl till i form av Fermentoren Kellerbier (oklart vilka som bryggt den) och Turkish slipper från danska Gamma.

Medresenärerna (de flesta i alla fall) skulle handla på Kihoskh, så jag och Richard slog oss ned i baren på Rbabarrab där ytterligare två bärs avnjöts. Birrificio Italiano Extra hop och 20|04 från Brew by numbers.

När de andra kom tillbaka gick vi tillbaka till hotellet... med ett sista depåstopp på Fermentoren där husölet Dad joke avslutade denna långa, men roliga dag.

torsdag 8 juni 2017

Öl i Halmstad

Ny bortaresa på gång när vi (jag och Majsan) hoppade på ett sydgående tåg på Centralen.
Byte i Lund där det fanns tid att gå till bolaget och inhandla lokala specialiteter.
I restaurangvagnen inhandlades Sleepy bulldog Summer pale ale från Gotlands/Spendrups. Den var ok.
Även när vi nådde fram till Halmstad inhandlades lokala drycker på ''gröna skylten''.

Dessa lastades av på hotellet innan krogen Fox and anchor intogs.
Då det var mycket fint väder denna dag och detta hak inte har uteservering var det gott om svängrum.
Förutom att det är en gastropub huserar även bryggeriet Down below här. Tyvärr såg vi inte till någon av deras öl, istället blev det The fox and anchor från Kopparbergs, Hare of the dog från Folkared och Vit från Strandlida till den ganska goda burgaren.

Örjans valls bortaläktare intogs en Kaltenberg 3.5% från lokala Krönleins i en plastmugg. Smakade som väntat.

Efter att tre poäng programenligt bärgats gick vi och åt på en italiensk restaurang. Tyvärr var inte ölen italiensk utan man fick nöja sig med det spanska blasket Cruzcampo Pilsen.

Kvällen avslutades på Fox and anchor där följande brygder intogs: Impale IPA från Williams brothers, Västkustskt ale, Röd Ale och Gimle saison. Alla tre från halmstadsbryggeriet Strandlida.
Trevligt ställe, men inga vidare öl. Klart slut.

På tåget hem nästa dag inhandlades en Wisby Klosteröl från Gotlands/Spendrups. Ett öl som jag verkligen gillade för ~15 år sedan men som inte druckits på länge. Jag uppskattade det inte alls den här gången.

torsdag 1 juni 2017

Picknick och pubrunda

Picknick stod på schemat inför en match förra månaden och Gem från Bath ales var det enda exotiska öl som intogs där. Inte särskilt gott.

Vi (Tom, Johan och jag) satt på olika läktare, men strålade efter matchen samman på nya Mikkeller bar på Brahegatan. Lite större än deras förra ställe i Vasastan och ÄNNU dyrare än jag minns det.
Ett par välsmakande brygder i form av Booty call från Warpigs och Session IPA Nelson var allt man hann med innan det tydligen var dags att bege sig vidare till Akkurat.

Ett bra tag sedan jag var där sist. Väldigt mycket folk då det var söndag och band. Två öl slank i alla fall ned, Golden Age bitter från Skebo och Rocks mk III från Gänstaller. God öl och gott sällskap.
Johan avvek dock, men vi andra fortsatte till OT.

Ganska mycket folk där med, men vi lyckades hitta ett par sittplatser. En del öl slank ned här där kvällen avslutades ännu mer bra öl i form av  Sjörök från Nynäs, Skebo India pale ale och Gadds West coast IPA. Trevliga ukrainare var på besök i stan och vi snackade lite med dem. Kul kväll.

fredag 26 maj 2017

Öl i Jönköping

Dags att ge sig ut på årets första bortaresa. Sex glada (inledningsvis i alla fall) gossar i sina värsta år begav sig i bil söderut. Öl hade vi i bagaget. För min del blev det följande exotiska brygder på nedvägen Viven Bruin, Must kuld colombia från Põhjala, Clausthaler Premium non-alcoholic unfiltered från Binding. Vi stannade till på bolaget i Linköping och inhandlade lite lokala brygder mm.

Väl framme i Jönköping delade vi på oss. Tom och jag gick till den stora Murphys irish pub där bortasupportrarna hade samling. Väldigt livat och mycket folk, men några bärs lyckades vi dock beställa. För min del Björröder pils från Dugges, Tango twang från Dugges/All in och Scarf squad från Warpigs. Det smakade bra. Jag skulle gärna gå hit en normal dag när det inte var belägrat av törstiga fotbollsfans.

På väg till Stadsparksvallen ligger den för mig okända bryggeripuben Idlewild. En snabb öl borde man hinna med tänkte vi.
En stor J-södra-flagga hängde utanför så vi täckte våra AIK-souvenirer och gled in.<5 att="" bara="" best="" br="" d="" det="" inne="" lla.="" pers="" r="" s="" var="">Jag tog en Neck oil som troligen var en wieneröl. Endast 20:-för en 33:a. För det priset kan man inte klaga.
Vi var i hyfsad tid till arenan, men det var en galen kö och insläppet var så långsamt att vi missade de två första målen.
Tyvärr fick vi se ett i alla fall på den knökfulla bortasektionen.

Inga glada miner när alla möttes vid bilen efteråt. Men det gick över efer någon timme och mer öl i form av Nääs DIPA, Tripel burner från Brooklyn och Ørbæk Påskebryg.
Flera matstopp på hemvägen.

torsdag 25 maj 2017

Tre provningar, ett inlägg

Ytterligare provningar ägde rum för att tag sedan och detta kom vi fram till.

Low alcohol

Three hearts Dark        7 poäng
Carlsberg Organic non alco    5 poäng
Grängesbergs        5 poäng
Pripps blå        2 poäng
Mariestad Påskbrygd    1 poäng

Inte gott, men allt har sin tid och plats. Jag var glatt överraskad av Carlsberg.

Golden ale

Brasstacks Pom-pom    7 poäng
Bath ales Wild hare        4 poäng
Remmarlöv The holley    1 poäng

Stark inledning från det för mig okända storvretabryggeriet.

Saison

Almanac De brettaville            5 poäng
Amager/Forest&main Psychedelic popcorn    4 poäng
Fantôme Santé-19! '15            3 poäng
To øl Snowball                0 poäng

Bra grejor rakt igenom, men någon måste ju vinna.

Traditional ale

Bøgedal #424 7,2% '14        5 poäng
Stallhagen Historic beer 1843 '14    2 poäng
Närke/Dundulis Sutvaras        2 poäng

Mycket bra danskt segeröl.

Mjöd

Mountain meadows Cranberry 12%    5 poäng
Jämtlands vingård Kråkbär        4 poäng
Mjödhamnen Ljus            0 poäng

Riktig god amerikansk mjöd i topp.

Belgisk ale

Maredsous 6 blond        8 poäng
De ranke Hopharvest '16    7 poäng
Mikkeller Hva såå?!        6 poäng
Grain d’Orge ''Pale ale''    3 poäng

Kul att prova min gamla favorit Maredsous mot lite andra brygder och se hur ens smak förändrats. Jag föredrog Mikkeller faktiskt.

Imperial stout

Dugges Sidamo dimtu    3 poäng
Stronzo Swagger juze '13    3 poäng
Founders KBS        6 poäng
To øl Bee my valentine    0 poäng

Noll poäng för To øl här också, vad är det som händer?

IPA

Stigbergets West coast    7 poäng
Bach Kingtide pacific    3 poäng
Jämtlands            2 poäng

Ett mästerverk från Göteborg i topp.

Old ale

North coast Old stock ale cellar reserve Wheat whiskey '14    4 poäng
Gales Trafalgar 200 '05                1 poäng
Nils oscar Vinjak                    1 poäng

Långt jobbigt namn, fantastiskt öl. Den engelska brygden var infekterad, men fick ändå en poäng!

onsdag 24 maj 2017

Malt, mat och destillat

Dags för den nya festivalen '' Malt, mat och destillat'' i en av Älvsjömässans hallar. Hyfsat med sittplatser och framför allt gott om svängrum då det inte var många besökare när vi var där på fredagen. Polettsystem var det som gällde. Med tanke på festivalens namn var det inte mycket mat att välja på. Desto mer öl.
Jag plöjde mig igenom: The bonneville från Remmarlöv, Himlagård lingon saison från Adelsö, Full Re-tart berliner weisse från Ugly duck, Göteborgs Påsköl, Eternal session IPA från Northern monk, Cherry pop french ''saison'' från Öde, Rådanäs Ekologiska Pilsner, Millionaire milk stout från Wild beer, Patron
golden ale från sundsvallsbryggeriet Stenhammaren, Värmdö Cappuccino cream stout, (The true) Tempel Sour nelson, Sälen session IPA, Pfungstädter Edel-pils, A moment of clarity från Beerbliotek, Passiflora berliner weisse från Nómada, Klackabackens Djungelberliner, Jura Island glory från Södra maltfabriken, Ekologisk Bunny brown från Södra maltfabriken, Oud beersel Oude vieux lambiek, O’hara’s Notorious red IPA från Carlow, Frölunda IPA från Göteborgs, Äppelbo Enbärs och Poppels Passion pale ale.

söndag 21 maj 2017

Ännu en smygprovning

4400-maratonet fortsatte för ett tag sedan och vi passade på att smygprova S/V/H samtidigt.

Coronado Punk’in drublic Barrel aged    6 poäng
Ballast point Pumpkin down        2 poäng
Grado plato Strada s. felice '14    2 poäng
Palm Arthur’s legacy 10        2 poäng

Jättegott vinnaröl. Den italienska brygden minns jag som mycket hemsk när den var färsk, nu hade den utvecklats väldigt fint och smakade riktigt bra.
Bonusöl blev det visst också i form av Pale alen Öregrund ale 4,7%; bärnstensfärgad. Luktar ''real ale at its worst''. Kartong. Första jag dricker från denna producent. Smakar dock desto bättre än doften lovade. Betyg 55/100.
Wee heavyn Innis & gunn Hopped bourbon cask ale: rubinfärgad med en arom av lösningsmedel. Att ölet är alldeles för sött gör att betyget bara blir 52/100.
Naturfrisk Ginger beer från Ørbæk, Stigbergets West coast IPA och Amber lager källare no 9 från Krönleins.

lördag 20 maj 2017

Välförtjänta öl

Jag var ute och turfade för ett tag sedan och blev matsugen i Trollbäcken. Restaurang Silverado såg lagom fancy ut för en småsvettig cyklist.
Där fanns förutom mat då till min förvåning en oprovad mellanöl. Mariestads Continental från Spendrups. Glatt överraskad över hur pass bra den funkade till fisken som intogs till.

När jag kom hem fanns det ännu bättre och framför allt starkare öl där i form av barley winet Chtulhu från D’oude maalderij; grumlig, ser ut som nyponsoppa. Doftar bränt gummi. Amerikansk i ''underkategorin'', men ändå relativt välbalanserad. Brända toner och påtaglig ''alkoholvärme''. Inget man vräker i sig. Betyg 69/100.
Imperial portern Victory at sea från Ballast point; i det närmaste svart. Söt kaffedoft. Viss beska finns, men ölet är utomordentligt välbalanserat. Främst toner av choklad och mörk malt. Mycket bra. Betyg 91/100.

fredag 19 maj 2017

Blygsam provning

En betydligt mer blygsam provning än gången innan hade vi för ett par månader sedan.

Suröl

Liefmans Kriek Brut        6 poäng
Brekeriet lady in satin    4 poäng
Liefmans Goudenband    2 poäng
Funk estate Soulslap    0 poäng

En öl ''som finns överallt'' visar varför så är fallet. Gott!

ASA

Clown shoes The barista 8,5%        7 poäng
Brewdog Abstrakt 20        7 poäng
To øl Reparationsbajer Director’s cut    2 poäng
Finch Fascist pig            2 poäng
Eagle Big yank            2 poäng

Jag smakade den nya-zeeländska brygden på bryggeriet. Då smakade det väldigt bra. Det är konstigt vad lite sol, jetlag och sommar kan göra med smaklökarna.

torsdag 18 maj 2017

Öl i Sickla

Det var egentligen tänkt att jag bara skulle sitta hemma och ta det lungt denna fredag. Istället ringde frun och lurade ut mig till Sickla bryggeripub belägen i Sickla köpkvarter.
I själva verket är det Värmdö bryggeri som har sitt production brewery på Ingarö som startat denna utpost där man brygger mindre batcher.
Varsin burgare och några bärs fick vi i oss. För min del Grinda golden ale, Sandhamn ljus lager Ekologisk 4,2% och Ingarö ''pale ale''. Ingen av ölen föll mig på läppen. Frun var dock mer nöjd.
I den närbelägna hipstermatbutiken Paradiset hittades lite exotiska lågalkoholbrygder.

... vilket det inte var tal om när vi kom hem. Quadrupel Xxxx Reserva från De struise som vi delade på. Varsågod och god natt.

tisdag 16 maj 2017

Enorm provning

I spåren av resorna till Nya zeeland och Belgien anordnade jag min största provning hitills för ett par månader sedan.

Low alcohol

Teedawn Wheatcut        37 poäng
Teedawn Lagercut        31 poäng
Strömsholms En riktig Lättöl    22 poäng
Spendrups Bayerskt    2,1%    21 poäng
Spendrups Premium lager    11 poäng
Pripps            10 poäng

Danskt i topp och svenskt i botten.

APA

Toms Hembrygd    13 poäng
Leufsta        10 poäng
SMF Almighty    4  poäng

En synnerligen lyckad hembrygd.

Stout

Jester king/18th street Multifarious    36 poäng
’T pakhuis Den zwarte sinjoor        31 poäng
Two thumb Oatmeal        25 poäng
Flying monkeys The tribe        25 poäng
Young’s Double chocolate        23 poäng
Hedonis Excuse me while i kiss my 6,2%    22 poäng
Little valley Stoodley        16 poäng

Vinnarölet var en riktig höjdare.

Belgisk ale

Wolf 6                            22 poäng
Eskilstuna SMÖF                        21 poäng
De dochter van de korenaar Noblesse Extra-ordinaire Pure-oak    21 poäng
St ambrosius Blonde                    18 poäng
Buxton Anglo-belgique                    16 poäng
Monks Maria hoppy bruin                    14 poäng
Mikkeller Hva såå?                        13 poäng
Belgoo Magus 6,6%                        9  poäng

Jag gillade personligen Eskilstuna bättre, men vinnarölet var bra det med.

Fruktöl

Brooklyn The discreet charm of the framboise        28 poäng
Reninge Krieken Rood                24 poäng
Buxton/Omnipollo Original lemon meringue ice cream pie    22 poäng
Contreras Curieuzeneuske                18 poäng
To øl Fuck art lets dance on gooseberries            16 poäng

Är alla bra ölnamn tagna? Som tur är smakar det desto bättre.

Lambic

Boon Vat 79        30 poäng
St. louis Fond tradition kriek    27 poäng
Bzart '13            25 poäng
Geuze Boon '15        24 poäng
Owa Ume            2  poäng

Ojojoj, vilka godsaker. Boon ännu bättre än jag minns den.

BSA

Birra del borgo 25 Dodici '15        37 poäng
Ellezelloise Quintine blonde        13 poäng
Van steenberge Augustijn Grand cru    11 poäng
Leffe Royale Mapuche        9  poäng

Italien slår alla belgare i deras egen stil. Grym öl.

DIPA

Victory Hop ranch        37 poäng
Liberty/Hallertau Haterade    32 poäng
Clown shoes Spacecake    32 poäng
Coppersmith's        29 poäng
Speakeasy Blind tiger    29 poäng
Brygghus 19 Innovation    6  poäng

Väldigt bra vinnaröl. Speakeasy har gått i konkurs sedan denna provning hölls.

Imperial porter

Amager Game of arms    27 poäng
Nynäs Valsviken        14 poäng
Monks Black jack '14        13 poäng
Hornbeer Winterporter    8  poäng

Amager levererar i vanlig ordning.

Tripel

Monk's Blend 8        20 poäng
Slaapmutske        14 poäng
Beer here Forrest walker    13 poäng
Gentse graaf 8,1%        12 poäng
Designbrew Tres belle chic    1  poäng

Skulle tro att stockholmsbrygden hade något år på nacken, vilken gjorde den gott som det verkar.

Imperial stout

Stone Xocoveza                    30 poäng
De dochter van de korenaar Sans pardon Pure-oak        30 poäng
Sierra nevada Narwhal                25 poäng
Brooklyn Black chocolate                18 poäng
To øl Pineapple express                15 poäng
Mikkeller Polly 0                    4  poäng
Charlis Svart                    2  poäng

Väldigt bra öl i toppen.

måndag 15 maj 2017

Smygprovning

Tog några mer eller mindre goda öl i hemmets lugna vrå för ett par månader sedan, Dundulis Sutvaras från det för mig okända litauiska bryggeriet Panevėžio alus, Valsviken Vinterporter från Nynäs' och S:t eriks Julale ekologisk.
Skönt att bara luta sig tillbaka hemma i lugn och ro ibland.
Därefter kom brorsan förbi och vi hade en liten smygprovning av diverse ''IPor''

Three boys West coast red    6 poäng
Blondine Chinook        5 poäng
Baylands Woodrow’s veto    4 poäng
Finn            3 poäng
Two thumb red rye        3 poäng
Gigantic Pipe wrench    3 poäng
Sigtuna Winter        0 poäng
Two thumb Hop helmet    0 poäng

Hop helmet var infekterad.

söndag 14 maj 2017

Öl i Flandern

Majsan hade bokat sin resa långt efter mig och åkte med en massa byten hem. Jag låg och drog mig i den sköna sängen när hon pallrade sig iväg.
När det började bli dags för min del att röra på mig blev det först ett besök på ett nyöppnat hak på gatan vi bodde på med det glenniga namnet ''Pasta la vista''.
Väldigt god mat och en väldigt god öl till, Rebelse Strop från Roman, beläget några mil söder om stan.
Jag hade ~ ett knappt kilo upp till att väskan skulle väga 23 kilo och köpte med mig en flaska därifrån.
Promenerade ned till stationen i det lätta duggregnet för vidare färd till flygplatsen i Bryssel.

Väl framme hittade jag ett par ganska bra triplar från Du bocq (Corsendonk). Båda två för under hundringen på en flygplats är ju rena kapet. Ramée tripel Ambrée och Ramée Blonde hette de.

Även på ''luftsidan'' lokaliserades ett par exotiska öl från Inbevs varumärke Leffe. Royale Cascade IPA och Royale. De var inte så märkvärdiga.
Resten av resan hem gick utan större missöden eller skandalscener.

tisdag 9 maj 2017

Öl i Vichte

Liksom de tidigare dagarna startade vi i hotellbaren. Denna dag med Delirium tremens från Huyghe. Dagens viktigaste mål eller vad man brukar säga. Gott iallafall.

På samma gata som hotellet låg ett fancy korvhak. Varsin slang intogs. Det var ok, men lite väl avantgardistiskt för min smak. Vi delade på en Delvaux från De kroon som inte var så märkvärdig i sig, men funkade till korven.

Inte en jättelång promenad till stationen och tåget som tog oss till byn Vichte som var skådeplatsen för Alvinne craft beer festival. Denna hålls varje år i anslutning till Flanderns största ölbutik Bierhalle deconinck.
Ganska stor hall där utställarna/bryggerierna hade sina barer, många sittplatser, men dessa var upptagna så vi satte oss i ett stort partytält utanför som även det snart fylldes upp.
Vi passade även på att shoppa lite i den mäktiga butiken. Bra priser och väldigt stort urval. Inget låshäng+att vi var tvugna att ta sista tåget gjorde att bara dessa öl hanns med: Super yeah! från det för mig okända spanska Cervesa guineu, Random 88 från Laugar, Electric Funeral från Laugar/Napar, Lervig Tasty juice, Bird of prey Pineapple från Uiltje, Life of plants från Redchurch, Green machine, Oud bruin Raspberry harvest '16, Oud Bruin Cherry harvest '16, Oud Bruin Oak Leaf 6% '16. Alla de fyra sista från lokala Brouwerij ’T verzet. Vi var långt ifrån de enda svenskarna som besökte festivalen.
Resan tillbaka var inte mycket att orda om. Funderade på att gå ut igen, men det hade redan varit en lång dag så det fick räcka så.

lördag 6 maj 2017

Öl i Gent del II-Bonusbåt

Dagen inleddes med en Bush Blonde från Dubuisson i hotellbaren. Snacka om rivstart.

Blåsigt och allmänt ruggigt ute denna dag. Vi gick till en pizzeria där lunch och en Bavik Super pils intogs.

Nästa stopp var Bierhuis de brouwzaele där liksom stället vi besökte ett par dagar tidigare i Bryssel baren var inne i en stor kopparpanna.
Stället hemsöktes av härjande ungar och endast en öl mäktades med, Wild jo från De koninck.

Inte långt därifrån låg en båt i en kanal. Det stod något om hundratals ölsorter men såg stängt ut när vi skeptiskt gick ombord.
Det var inte stängt, massor av (billig) öl fanns att botanisera bland, maten var god, och bra service dessutom. Kaffee de planck var namnet.
Vi blev sittandes rätt länge där drickandes: Seef bier från det för mig okända Antwerpse brouw compagnie, Merci maman från De leite, Ma mère speciale från De leite, Vander ghinste Blauw, Saison Voisin från Géants (Gouyasse), Goedendag sterk blond från Toye, La corne du bois des pendus från D’ebly (34 riksdaler för en trippel!) och Jacobins Gueuze från Vander ghinste. Högt och lågt, men för de priserna kan man inte klaga.
Det står en gubbe på statysockeln till höger och ser visionär ut
Sista ölstoppet för dagen var Dulle griet vid ett stort torg. Stort ställe på minst två våningar. Väl insuttet och en massa krimskrams överallt som det brukar vara i det här landet.
Ett par välsmakande brygder avslutade denna tvåsamma dag, Dulle griet blond 5,8% från De proefbrouwerij och Red my lips från Brussels beer project.

fredag 5 maj 2017

Öl i Gent del I-Kärt återseende efter tretton år

Någolunda utvilade gick vi till närmaste tågstation och hoppade på ett tåg till Gent sex mil nordost om huvudstaden. Någon lättare form av frukost intogs vid stationen varpå planen var att gå till ölbutiken Bierwinkel de hopduvel... vilken visade sig vara stängd under vår vistelse.
Istället checkades det in på hotellet.
Hotellbaren visade sig ha några exotiska brygder. Ett par slank ned innan vi begav oss ut. För min del Gruut Blond och Belle-vue Extra kriek. Inte speciellt gott.

Det vackra staden badade i sol när butiken De bierwinkel lokaliserades. Ingen supershopping, men en del småflaskor fick vi med oss i alla fall.
Inte långt därifrån vid floden ligger Waterhuis aan de bierkant. En minst sagt väl insutten krog. Bar på nedervåningen och som ett stort vardagsrum utan TV på övervåningen. Ett väldigt belgiskt ställe med en massa krimskrams överallt. Det var fullsatt på nedervåningen så vi fick sitta uppe. Bara turister där.
Maten smakade mycket bra och till den god öl i form av: Mammelokker från Van steenberge, Paljas Saison från Henricus och Mongozo Premium pilsener från Huyghe.
Ett par timmars vila på rummet följde.

Mörkt och regnigt var det när vi begav oss ut till Het trappistenhuis som var lite svårt att hitta, men det gick till slut. Intim bar med sparsam belysning, typiskt belgiskt på alla sätt. Vi blev kvar där resten av kvällen.
Lättare middag plus diverse snacks gjorde följande öl sällskap: Ter dolen Blond, Roman Pils, Tongerlo Bruin, Kapittel Watou pater från Van eecke (Poperings hommelbier), Black hole från Roman. Lite hit 'n miss över ölen. Mysigt ställe.

torsdag 4 maj 2017

Öl i Brussel

Sju timmar hann jag vara hemma innan det var dags att bege sig ut till Arlanda igen. Någon sömn blev det inte, utan ölinventering och annat viktigt prioriterades istället.
Slumrade eventuellt till på nattbussen dit. På SAS extremt glest besatta flyg ned till Bryssel kunde man till och med ligga på några säten.
Vid ankomst tog jag tåg in till stan där frun mötte upp.
Efter att ha kastat av min väska gick vi och träffade brorsan på The beer factory. Baren ligger i en gammal stor kopparpanna. Trots namnet bryggs inget starkare än kaffe här. Jobbig personal här, men vi hade kul ändå. En del öl fick vi i oss, för min del: Speciale 1900 , Tongerlo Blond, Super 8 IPA, Mystic White och Mystic Peach. Alla från Haacht. Den ena värre än den andra.

Frun och jag gick tillbaka till rummet för lite vila innan kvällen. Det gick konstigt nog inte att få en blund.
Kvällen tillbringades på den lilla rustika resturangen Nüetnigenough. Hyfsad mat som vi delade på att par goda flaskor till, Cuvée Saint-gilloise från Cantillon och Oud bruin Vineyard 6% '15.
Det kom en vägg av jetlag efter maten och det gick inte att hålla sig vaken. Bara att ge upp och gå och lägga sig trots att kvällen bara var barnet.
Väldigt skönt att sova i en säng för första gången på tre dygn.

onsdag 3 maj 2017

Öl i Nya zeeland del XV-Shopping och mer öl

Morgonen randades och vi nådde ett väldigt soligt Auckland. Minns inte vart medresenärerna tog vägen, men för mig stod ölshopping på schemat.
Jag tog en buss mot sydöst där stans högst rankade ölbutik är belägen. Gick och åt en hyfsad soppa på ett asiatiskt ställe i närheten innan $179 spenderades på bärs som skulle med hem.
Väldigt varmt var det när bussen togs tillbaka till centrum. Pallade inte ens sitta på uteserveringen på Brew on quay. Tredje och sista besöket där.
En del goda öl intogs inne vid baren i form av: Moa Five hop, Hoppy little ''Wit'', Triple chocolate milk stout från Behemoth, Stingray Imperial IPA från Coronado, Mike’s Vanilla coffee porter, Pot kettle black från Yeastie boys och Death from above från Garage project som besöktes ett par dagar tidigare.

Det hade blivit dags att dra sig till flygplatsen och en flygbuss tog mig dit där de andra mötte upp.
Ett par exotiska brygder lyckades jag hitta även där, Hop rocker pilsener från Macs och Monteiths Black. De var ok.
Flygresan till Peking var det inga konstigheter med. Visserligen hade vi drygt nio timmars väntetid där, men vi orkade inte åka in till stan utan satt bara som muppar och glodde. Ingen öl.
Likaså hemresan var inga problem förutom att Air china inte tillåter ''flight mode'' på telefoner mm så det finns bara deras kinesiska filmer att se på. Yay!
Sammanfattningsvis var vi nog alla väldigt nöjda med resan, men två veckor i landet var som väntat alldeles för lite.
Överraskande mycket svag öl, men det var ju sommar, så det spelar säkert in.
Både jag och brorsan var imponerade över hur bra all svart öl var.

söndag 30 april 2017

Öl i Nya zeeland del XIV-Ännu en solig dag i huvudstaden

Ingen frukost ingick på boendet så jag begav mig ut i brunch/lunch-tid och hittade ett ställe vid namn Bethel woods som såg ok att käka på.
Döm av min förvåning när de hade en massa exotisk öl där. Maten var dock inte mycket att hurra över.
Blev av förklarliga skäl sittandes här ett tag förtärandes: 69 lager (ingen aning om vilket som är skyldiga) och Duncans Stout. Det var ok öl.

Bra depåstopp innan jag kom fram till Sprig & fern tavern på Tinakori road. En ombonad pub som ägs/drivs av bryggeriet Sprig and fern beläget på andra sidan sundet på Sydöl.
Inget wifi där så det fick räcka med en öl, Fern lager; ljus, ren och lättdrucken. En mellanöl som gjord för en varm sommardag som denna. Intogs i skuggan i deras beergarden på baksidan.
Parlaments- eller regerings-byggnad
På väg tillbaka till centrum blev det ytterligare ett depåstopp på Bethel woods för ytterligare en lageröl i form av Razzle dazzle pilsner från Te aro.

Ett fjärde och sista besök på D4 mäktades med där en hel bunt öl intogs i form av Halo pilsner från Liberty, Sawmill ''Imperial'' red ale, Sawmill Crystal wheat beer, Uprising west auckland pale ale, Chur! nz pale ale från Behemoth. Smakade bra alltihop, dessutom blev jag bjuden på en av dessa öl. Trevligt ställe.

Mina medresenärer var i antågande söderifrån och vi träffades på utmärkta och stora gastrobryggeripuben (inte så fancy som det låter) Fork & brewer. Tyvärr hade det blivit lite kyligare nu så det var inte läge att sitta på den stora uteserveringen. Stället ligger dessutom en trappa upp så man får lite utsikt.
Burgare med mac & cheese till följande jästa maltdrycker: Shadow majestic pacific stout 3,7%, D*r*a*f*t*, Saxual, Low blow 4,4%, Puns n’ goses, Sourbet raspberry & lemon berliner weisse och Charlie XPA. Helt ok öl.
Jag gick tillbaka till boendet och hämtade mitt bagage och vi sågs åter vid stationen varifrån vi skulle ta en nattbuss norrut. Vi hade alla beställt liggplatser vilket visade sig vara rena skämtet. Det var som ubåtskojer fast lite bredare.
Det kanske inte låter så illa, men med tanke på hur landets vägnät ser ut blev det knappt någon blund då man bara åkte omkring på sin brits. Hade Nya zeeland haft motorvägar istället för serpentinvägar hade det säkert varit ok.
Jag tyckte till och med det var värre än att flyga.

lördag 29 april 2017

Öl i Nya zeeland del XIII-Southern garage dog

Ännu en solig dag i huvudstaden då jag gick till bryggeriet Garage project. Det visade sig vara just bara ett bryggeri, man kunde inte ta en öl på plats utan det var bara att ta med.
Istället blev det ett besök på Southern cross tavern där även Johan från kvällen innan dök upp.
I skuggan på den stora innergårdens uteservering intogs: Monteiths RIPA, Royal wulff från Sparks och Special agent IPA från Black dog som besöktes kvällen innan. Inga höjdaröl.

Vi gick tillbaka till Aro street där Garage project huserar. De har förutom bryggeriet även ett litet taproom på andra sidan gatan där vi slog oss ned.
Ett helt gäng öl fick vi i oss. För min del: Bottoms up, Cat’s pajamas, Spezial k, Golden brown 4,8%, Cereal milk stout och Wlg. Bra grejor rakt igenom som väntat. Kan inte minnas att jag smakat något från dem ej fallit mig på läppen.

En Uber tog oss därifrån till centrum och D4 som besökts ett par gånger veckan innan.
Vi åt på balkongen och en god Blacktop oat stout till maten. Har för mig han satt kvar medan jag gick ''hem'' och vilade upp mig inför kvällen.

Meningen var att vi skulle ses på kvällen på Valhalla, men de hade band som skulle spela och tog inträde.
Istället ännu ett besök på bryggeripuben Black dog som besökts kvällen innan och följande öl intogs: Bad bad leroy brown 4,9%, Kaho pango, Indiana bones och Golden lab. Mindes ölen jag drack där kvällen innan som bättre än så här. Lite besviken.

Närbelägna Malthouse där vi träffades kvällen innan ligger i princip runt hörnet så även denna kväll avslutades där med ölen: Godzone beat från det lokala Fork & brewer samt Tuatara Bohemian pilsner. En god avslutning på en skön dag.

onsdag 26 april 2017

Öl i Nya zeeland del XII-Inget ont som inte för nå't gott med sig

''Klockan'' ringde och det var dags att gå upp... problemet var bara att jag ställt larmet en timme för sent. Detta gjorde att bussen till Picton och färjan tillbaka till Nordön hade gått.
Fick försöka boka ett flyg till Wellington. Lättare sagt än gjort då Air new zealands hemsida ej behagade fungera ordentligt trots försök med olika webbläsare. Man uppmanades ringa (som en grottmänniska) dem och boka viket jag gjorde. Då blev det naturligtvis ännu dyrare. Det var välkommet en dag innan löning.
Till slut var det iallafall bokat och klart och jag var ett par tusen fattigare (utöver de pengar jag redan betalat för buss och båt).
Detta sparade dock en väldig massa tid som kunde bedrivas med att bränna ännu mer pengar.
Jag gick ut i värmen till utmärkta Dux central som besökts kvällen innan och som öppnade tidigt.
Några öl hanns med innan det var dags att bege sig till flygplatsen: Nor'wester (oklart vilka som bryggt den), Hopwired new zealand IPA från 8 wired och Lahar från det för mig okända Lakeman på Nordön. Det var över lag goda öl.

Riktigt hett att stå ute i solgasset och vänta på bussen till Christchurch International airport.
Ett par goda öl på den luftkonditionerade flygplatsen satt fint, Captain cooker manuka beer från Mussel inn och Three boys Golden ale. Billigare öl på flygplatsen än i stan.

Trots att det var en löjligt kort flygresa skulle passagerarna tvingas i öl. Spring tide från Mac’s. Inte jättegott.

Varmt och skönt var det när vi landade i kvällsolen i Wellington.
Bussen tog mig till boendet i centrum. Jag lastade av mina grejor och begav mig ut till mysiga The hop garden.
Tog en öl här, dock oklart vad. Inget wifi så det var bara att dra vidare.

...till närbelägna bryggeripuben Black dog. De stängde tidigt, men ett par öl hanns med iallafall, Bite hopped pilsner och White island pale ale. De var ok.

Ett stenkast därifrån ligger baren Malthouse som påminner om Bar hop i Toronto, fast mindre trångt.
En snubbe i baren började snacka med mig och efter någon minut kom vi fram till att vi kunde prata svenska istället. Han var från Huddinge.
Världen är inte jättestor.
Vi hängde där i baren i några timmar och drack öl. För min del Iron sands från North end, Tuatara Indian Pale Ale, Coopers Premium lager och Darkest days från Liberty. Hit n' miss över ölen, men en kul kväll/natt.

tisdag 25 april 2017

Öl i Nya zeeland del XI-Post-apocalyptic city

Denna mulna onsdagmorgon skiljdes våra vägar jag tog en morgonbuss norrut tillbaka till Christchurch och gubbarna fortsatte söderut.
Var framme till lunch i Sydöns största stad... eller vad som finns kvar av den. För sex år sedan drabbades staden av (ännu) en jordbävning som krävde hundratals människoliv och raserade stora delar av centrum.
Underligt att det fortfarande ser helt för jävligt ut så pass lång tid efteråt.
Många byggen som pågick i centrum, men ändå massor av hus som bara fått stå/ligga sedan dess.
Min lunch fick bestå av en burgare innan jag gick och checkade in på boendet som låg lite nordost om centrum.
En reäl promenad genom en stor park följde till bryggeriet Eagle. I parken spelade i stort sätt alla som kunde stå upp rugby. Såg dock inte en enda tackling utdelas. Underligt.
Köpte en öl att ta med från bryggeriet och gick vidare till nästa bryggeri vid namn Two thumb brewing varifrån ytterligare några brygder fick följa med hem.
Riktigt varmt ute och jag passade på att ta en liten tupplur på rummet innan kvällen.
... som inleddes på mysiga bryggeripuben Pomeroy’s med en gästöl i form av Black stallion milk stout från det för mig okända Horse box brewery beläget i Nelson, 42 mil norr om Christchurch.
Ganska god öl, men deras brist på wifi gjorde att det bara blev en där.

Resten av kvällen tillbringades på guldhaket Dux central med sin långa bar och nästan lika långa öl-lista. Satt och snackade med ett par amerikaner och en australiensare.
Det var inte många inhemska personer man träffade på den här resan, ''bara'' utlänningar överallt.
Ölen denna afton var Delicious pale ale från nya zeeländska Ghost brewing; ljus med liten skumkrona i elegant glas. Någolunda välhumlad. Jag gissar på inhemsk humle. God session-IPA. Dux Lager; som ljus lager brukar vara, dock lite mer smakrik. Kryddig mat dödade smaklökarna lite. Dux Pils; torr och helt klart av tyskt snitt. Obalanserad. Slutligen Black shag stout; maltig, rökig och kraftfull med kaffetoner. Den var fin. Oklart vilka som bryggt de tre sista ölen, men inhemska var de i alla fall.
Roligare än så blev det inte denna dag.

söndag 23 april 2017

Öl i Nya zeeland del X-Dunedin

Vi fortsatte färden söder ut denna dag med strålande sol. Det var nästan i varmaste laget för min smak.
Efter 25 mil blev det ett fantastiskt trevligt lunchstopp tog vi på bryggeripuben Scotts i Oamaru där resans godaste pizza intogs på uteserveringen.
Där satt vi och njöt i fulla drag medan det turkosa Stilla havet bredde ut sig framför oss. Ölen smakade helt ok i solgasset vilka var: Boulder, Nineteen 05, B10 och Vienna lager. Svårt att avgöra hur bra ölen egentligen var då semestereffekten inte var att leka med här.

Färden fortsatte elva mil till längst östkusten till studentstaden Dunedin som är den stad i världen som är belägen längst från Sverige.
Efter att vi checkat in var första stoppet bryggeripuben New new new.
Lite för new skulle det visa sig. Öl hade börjat bryggas, men baren var inte klar, så ingen bira där.
Istället fick det bli en brygd i den lilla baren på haket Tonic. Hop federation (beläget 78 mil norrut) American brown ale; mörk med maltig arom. Perfekt kolsyrenivå. Maltig men ändå välbalanserad på något sätt. Bra brown ale.
Mysigt intimt ställe där jag gärna hade suttit kvar, men de hade inget wifi så det var uteslutet.

Istället mötte jag upp de andra på bryggeriet Speights där vi hade bokat in en visning.
Vi hade dock tid för ett par öl i restaurangen/baren innan. För min del Summit, och ''Porter''. Det satt fint med ett par kalla efter att varit utomhus i värmen.

Visningen hölls av en rolig skotte vars skämt nog gick över huvudet på många av de som var på visningen.
Efteråt gick vi tillbaka till baren. Medresenärerna åt och det så väldigt gott ut. Jag nöjde mig dock med ölen Triple hop pilsner, Distinction ''ale'', Summit Apple lager och Summit Lime lager.
Ingen av dessa smakade speciellt bra.
Gubbarna gick till boendet medan jag gick till Plato cafe som höll på att stänga så det blev bara någon snabbmat på hemvägen innan det var nedbäddning för mig med.

lördag 22 april 2017

Öl i Nya zeeland del IX-Långsittning på bonusbryggeri

Min tanke denna dag var att ticka ett par bryggerier på förmiddagen. På hotellet kunde man låna cyklar. Cykeln var alldeles för liten, men jag trampade på i regnet och vänstertrafiken. Till slut nåddes bryggeriet Harringtons, men de visade sig nu bara vara production brewery, det man kunde besöka var numera på andra sidan stan.
Men jag misströstade inte för det, längre bort på samma väg låg Three boys som var öppet och en mixad trepack inhandlades. Där fick jag tips om en närbelägen (nåja) bryggeripuben Cassels & sons som när research gjordes hemma ansågs ligga för långt bort, men nu hade jag ju cykel, de hade öppet så obscent tidigt och så var man ju ändå i krokarna.
Fick fråga om vägen en gång i ett industriområde, men hittade till slut.
Det skulle visa sig vara värt mödan då både maten och ölen smakade bra. Dessutom var personalen service minded på ren svenska.
Följande bärs intogs: Pilsner, Lager, Best bitter, Milk stout, American Pale Ale, Dunkel samt gästölen Kaiser brothers Pilsner, Lotus och Lupulin Effect - Session IPA. Båda från det för mig okända Deep creek.
Regnet hade upphört och jag satt på uteserveringen och kollade mitt kontosaldo. Panik följde. Konstigt nog studsade ej kortet.

Cyklade tillbaka till hotellet, det tog väl drygt 20 minuter. Mycket trafik trots att det borde varit innan rusningen.
Jag tog en Tui Dark i hotellbaren innan halvtidsvila följde.

Därefter blev det till att sätta sig i baren igen och efter några minuter dök även medresenärerna upp.
Någon öl där kostade $6,40 vilket antagligen var resans billigaste öl... men man får vad man betalar för....
Alla olika bärs som intogs i denna bar smakade likadant, bara färgen som skiftade lite.
De var i alla fall: DB Draught, Canterbury Draught, Lion Brown. Alla mellanöl.

Efteråt gick vi och åt på ett asiatiskt ställe i närheten. De hade ingen exotisk eller god öl så det fick bli vatten för min del. Maten var dock till belåtelse.
Sista ölstället denna dag var liksom dagen innan närbelägna Bootleg BBQ co fär jag hann med två öl innan de stängde. Belgian wit från Cassels & Sons, och Minimatta från Yeastie boys. Det smakade bra.
Det blev inte sent denna dag heller, men tidigt.

fredag 21 april 2017

Öl i Nya zeeland del VIII-I'm on a boat!

Till en början med mulet denna dag då vi fick skjuts av hotellpersonalen till färjan som skulle ta oss över Cooksundet till Sydön.
Jag har för mig att det tog ~fyra timmar.
Fem exotiska brygder identifierades och intogs, nämligen Deadcanary pale ale från Parrotdog, Speights 5 malt old dark, Emerson’s London porter, Big pigeon pilsner; halmgul med humlefrisk, men dock metallisk smak. Viss brödighet finns också. Pohutukawa golden ale; gyllene. Smakar äpplen och metall. Inte olik äppeljuice med kolsyra. Båda från Kereru. Det var inte illa.
Vädret var ombytligt och det kom även en reäl skur. När vi närmade oss Picton så gassade solen i alla fall och det var väldigt skönt att sitta på däck och avnjuta den undersköna skärgården.

En bil hyrdes vid färjeterminalen och färden fortsatte söderut mot Sydöns största stad Christchurch. På grund av en jordbävning i höstas var den vanliga vägen som var 34 mil avstängd. Nu istället 48 mil så det var bara gasa på på de bristfälliga vägarna. Det är inte många mil motorväg som finns i landet, utan det är slingrande vägar genom oftast väldigt vackra landskap som gäller vilket leder till att det tar lång tid att ta sig vart man än ska.
Naturkatastrofer är lite grann landets signum. Fram till en dag innan vi kom fram till Christchurch rasade enorma skogsbränder i stadens sydöstra förorter och massor av människor blev hemlösa. Regn gjorde dock att brandkåren kunde få branden under kontroll.
På kvällen kom vi fram och kunde checka in på hotellet strax söder om centrum. En riktigt sliten byggnad som stått där sedan 1800talet. Dock med bar där en Tui East india pale ale snabbat hälldes ned och glömdes lika snabbt.
 
Bara ett par kvarter därifrån låg grillrestauranten Bootleg BBQ co som hade flera exotiska fatöl, tyvärr hanns bara två med till den goda maten innan de stängde.
Taiheke från lokala Eagle och Hawkes bay Ginger fusion som jag har för mig var helt ok.
Klockan var nog inte mycket när vi gick till sängs denna dag.

torsdag 20 april 2017

Öl i Nya zeeland del VII-Utflykt


The bridge of death!
Sagan om ringen-triologin är inspelad i Nya zeeland och det finns över hela landet visningar och bussresor till gamla inspelningsplatser.
Och just en sån utflykt stod på schemat denna dag för mig och Pütte i en minibuss med amerikaner, israeler, tyskar och polacker.
Någon öl var det inte tal om förrän vi kom tillbaka till stan. Tony mötte upp oss på turistiga resturanten Bin 44 belägen vid hamnen ett stenkast från vattnet.
De andra var väldigt nöjda med sin mat medan min pizza var hemsk. Ölen Hallertau Luxe som den sköljdes ned med var desto bättre.
Inget wifi här så jag och Pütte gick till D4 som hade besökts kvällen innan. Minns inte vart Tony tog vägen.

Det var bara att fortsätta jobba sig igenom deras digra öl-lista. Denna kväll för min del: Propeller lager från Wigram, Kereru Karengose salty seaweed ale från Kereru beläget några mil nordöst om Wellington. Semiconductor session IPA från 8 wired, For great justice: wood-fired toasted coconut porter från Kereru, Pandemonium pilsner från Parrotdog, Port road pilsner från Panhead, White noise och Stairdancer, båda från Yeastie boys. Det mesta smakade bra.

Jag avslutade men ett par alkoholfria på rummet. Bundaberg Ginger beer och Sixbarrel Ginger ale.
Prettyboy
What hobbit live here?
Hela ligan (utom mig då).
Reenactment
...with a slightly different cast.

Guiden

onsdag 19 april 2017

Öl i Nya zeeland del VI-Gummistövel

Regn till och från denna dag då buss tog oss vidare söderut till huvudstaden Wellington. Som om inte 52 mil var tillräckligt långt fick vi åka en om väg runt en sjö som uppskattningsvis var fem mil längre. Mycket fin natur att se på vägen dock, tex Nordöns högsta berg.
Efter uppskattningsvis åtta timmar kom vi fram i alla fall.
Boendet var på gångavstånd från stationen och bagaget kunde lämnas av där.
Det var fredagkväll och jag begav mig till centrum och baren D4 som ligger en trappa upp med en stor balkong utåt gatan man kan stå/sitta på.
Denna bar är stor med after workare så det var mycket folk där. Betydligt lugnare lördagkvällar då ''ingen bor i centrum''.
Träffade ett gäng kul irländare som bodde i stan och hände med dem denna kväll.
En diger öl-lista med antagligen mestadels inhemska brygder (och wifi) gjorde att jag skulle återvända hit ytterligare några gånger under resan.
Vid det här besöket intogs i alla fall Hopical från Tuatara, Chomp Nz pale ale från lokala bryggeriet Black dog, 1946 pilsner från det för mig okända Duncans founders, Mustang pale ale från Wigram, 2009 I.P.A. (det är alltså inte årgången utan den heter så) från Duncans founders, Berg från lokala Tiamana, Flying fortress, The chosen one golden lager och Bouncing czech, alla tre från aucklandbryggeriet Boundary road. Inga vidare brygder faktiskt.
Sen var det bara att knalla hem och lägga sig.

tisdag 18 april 2017

Öl i Nya zeeland del V-Hamilton

Regnet strilade ned när jag gick över gatan till buss-stationen. Tog en tidigare buss än de andra för att få så mycket tid i landets femte största stad Hamilton som möjligt.
Bussen fastnade i rusningstrafiken så färden på tolv mil sydost tog ett par timmar.
Väl framme var första stoppet svenskägda resturangen Gothenburg. Imponerande ölutbud då hela fem göteborgsbryggerier fanns representerade.
Men jag åker inte till andra sidan jorden för att dricka svensk öl så jag nöjde mig med deras egna och inhemska tyska pilsner Gothenbräu.
Maten var grymt god, men de hade inget wifi så jag begav mig vidare.

...till den stora och mycket väl insuttna puben The londoner på samma gata. De försöker verkligen att få stället brittiskt, men det känns mest australiensiskt. Inhemsk öl fanns det i alla fall i form av Hawkes bay Pure lager vilken jag tycker var ok.
Ingen wifi här heller så jag gick till boendet för att dumpa väskan. Därefter besöktes ett köpcentra (inomhuscentrum som tur var för det ihärdiga regnet) där kläder inhandlades och mat intogs.
Det hade blivit dags för incheckning och lite vila tills gubbarna anlände.

Vi hade bokat visning på bryggeripuben Good george dit jag smet iväg lite tidigare än de andra och blev kvar hela kvällen. Har varit på flera visningar bättre än den här, men ölen var över lag bra. Hann med de flesta sorter de hade. Ett glas och ganska mycket öl ingick. Vi var nöjda.
Vad för öl intogs då? Jo dessa: Amber ale; bärnstensfärgad som namnet skvallrar om. Mer som en klassisk bitter än amber ale. Främst karamell framträder i smaken. Ok öl.
Sparkling ale; ljus, gyllene och klar. Mycket grapefrukt, ''smakar mer'' än 23 IBU. Mycket kolsyra, uppfriskande. Inte illa.
White ale; serveras med en apelsinskiva på kanten. Ljus och klar. Säd/lite vete. Lite väl fenolisk för min smak. Som en''kristallweisse light''.
(Ace of spades) Stout; kryddig arom. Maltig med gräddiga toner. Välbalanserad.
Saison; klar och halmgul. Luktar diskmedel. Något bananig/fenolisk, men det är överkomligt. Smakar även lite som diskmedel kan lukta, något metallisk.
IPA; Halmgul dvs lite väl ljus för stilen. Fruktig arom, vissa jordiga toner, relativt söt. Engelsk stil. Rätt ok.
I övrigt Pilsner, Liolet & veruca-The blueberry seasalt gose beer och Southfarthing stout.
Trevligt ställe som tidigare var en kyrka. Målade fönster finns fortfarande kvar, men med ölmotiv. Riktigt schysst.
Kan tänka mig att uteserveringen på baksidan är riktigt skön en solig dag, men det var ju tyvärr det sista det var.
Det hade i alla fall äntligen slutat regna när stegen väl styrdes ''hemmåt''.

måndag 17 april 2017

Öl i Nya zeeland delIV-Leaving Auckland

Solen gassade på reält när jag gick tillbaka till Brew on quay som besökts ett par dagar tidigare. Gillade verkligen det här stället och slog mig ned under ett parasoll på uteserveringen. Här var man tvungen att hålla ett någolunda tempo för att ölen inte skulle bli varm. Dessa var: Scotts Gluten free Pale ale, Quickchange XPA från Panhead, Bigmouth från Yeastie boys (som var som gjord för en stund som denna), Emerson’s (NZ) Pilsner, Kapai från Tuatara, 433 från wellingtonbryggeriet Garage project. Ölet är tillägnat fotbollslaget Wellington Phoenix som i likhet med AIK har svart och gult och spelar på en alldeles för stor arena. 4,33%. Moa Original lager, Helluva från Tuatara, Pils ’n’ thrills från Garage project, Mike’s Chocolate milk stout, och Monteiths Radler bier. Över lag bra öl.

Det blev en mer normal halvtidsvila denna dag. Kvällen inleddes på bryggeripuben Sweat shop brew kitchen som var belägen ett par kvarter från hotellet.
För kallt på uteserveringen så det blev till att sitta inne istället. Ölen här var Pilsner, Lager, IPA och gästölet Pointers pale ale från Monteiths. Inte jättebra öl.

Jag passerade bryggeripuben Brothers beer på vägen ''hem'' och klämde en pizza och ett par bärs där. Bb Lemon från New new new och deras egna Tropical. Inte så god mat, men ölen var ok.
Det blev inte sent denna dag då de stänger redan klockan 22.

lördag 15 april 2017

Öl i Nya zeeland del III-Jetlag

Carl Lidbom är fortfarande stor i Nya zeeland.
Dagen inleddes med ett besök i hotellbaren. En Waikato draught från Lion breweries intogs i väntan på att det skulle sluta regna. Det gjorde det ej. Dock kunde jag låna ett paraply där.

Prominerade norrut i det strilande regnet och fick syn på en exotisk brygd genom ett fönster på en lite finare kinarestaurant. Jag slog mig ned i baren och tvingade i mig Monteiths Original ale.

Nästa stopp var guldstället 16 tun där även medresenärerna slöt upp.
Helt ok mat, trevlig och kunnig personal samt ett stort inhemskt ölsortiment.
En hel drös öl intogs här. För min del Black sands American Pale Ale, Garage project Beer, Deception från lokala Hallertau, Eagle Dry hopped pilsner, Good george Blueberry gose, Black sands Single hop pilsener, Supercharger APA från Panhead, Sandy jandals från Eagle och Obligatory pale ale från det för mig okända Te aro Brewing company beläget i Wellington.
Har för mig att jag gillade all öl här. Tyvärr blev det inget mer besök på 16 tun.

Hög tid att vila upp sig efter alla de godsakerna. Tony och Pütte satt kvar ett tag till.
Halvtidsvilan som följde varade i fem timmar. Jetlagen slog med andra ord till med full kraft. Det hade i alla fall slutat regna på kvällen.
Som tur var stängde den närbelägna och ganska stora bryggeripuben Shakespeare sent. Jag blev sittandes där några timmar drickandes: The Jester pilsner, The Lover blonde, J.A.F.A., The Bastard IPA, The Bard pale ale och The Gentleman stout. Över lag ok öl.
Jag fick mig en nattlig visning av själva bryggeriet av den trevliga bartendern.

På vägen tillbaka till hotellet blev det ett matstopp på Char grill där vi hade ätit frukost dagen innan. Till käket en australiensisk Frank Ginger beer.

Dagen/natten avslutades med en Three wolves från Mac’s i hotellbaren. Antagligen var det sista beställningen.

torsdag 6 april 2017

Öl i Nya zeeland del II-Uteserveringspremiär i februari

Morgonen randades och vi gick ut för att käka frukost i solskenet. Lokal exotisk fulöl i form av Db Export gold gjorde den goda frukosten sällskap.

Nästa stopp var återigen hotellbaren. En porter vid namn Black mac från Mac’s brewery intogs. Ser ut som Coca cola. Arom av rostad malt. Någolunda balanserad med toner av jord/sand. Ganska stiltypisk.

Ölbutiken som låg i närheten av hotellet var inte mycket att ha så jag begav mig ut för att hitta en bättre. Lyckades springa på en bryggeripub som var så pass ny att den trots min digra research had gått mig förbi. Als brewhouse hette den och ägdes av en kanadensare. De hade inget wifi så jag nöjde mig med en Witbier. Ingen höjdare, trots att det var en varm sommardag och allt.
Hittade en butik som hade lite bättre sortiment och plockade på mig lite av varje.

Vi möttes upp på utmärkta baren Brew on quays uteservering. Tidigaste sitta-ute-premiären på länge. Under ett par palmer med Stilla havet på andra sidan gatan. Maten smakade också bra. Värre kan man ha det i februari. En helbunt öl intogs också. För min del: Hippy ''berliner'' Cucumber edition från 8 wired; grumlig och blekgul. Ingen syra som det ofta är i berliner weisses, bara gurka i arom och smak.
Mot eureka från Tuatara; Bra pilsner som intogs under ideala förhållanden dvs utomhus på sommaren. Humlig arom, någolunda frisk med stabil beska. Dock lite mycket med en imperial pint då ölet inte är särskillt kallt när botten nås.
Bookbinder från Emerson’s; ''hembrygdsarom'', bärnstensfärgad bitter med äppeltoner. Rätt bra.
Copper tart från Hallertau; kopparfärgad och ganska söt med tropisk frukt. Ska föreställa en irish red, det hade jag inte gissat, men gott var det.
I övrigt Yakima monster från Liberty och Black nectar 5.8% från Martinborough.
Allt smakade bra. Gillade verkligen detta ställe som vi skulle återvända till.

Jag gick tillbaka till hotellbaren där en alkoholfri Mac's Ginger beer intogs.
Efter någon timmes vila blev det även en i Australien licensbrygd Kirin Megumi där.

Endast ett kvarter från hotellet låg utmärkta bryggeripuben Brothers beer som tyvärr stängde tidigt, men några gästöl hann jag med i alla fall: White matter från Yeastie boys, Milou från 8 wired och Strange sense of calm från det för mig okända Piha beer beläget fem mil sydväst om Auckland. Bra, men alkoholsvaga öl.
Tror det fanns 20 kranar och det starkaste ölet var på 5,7%. Utöver det fanns hundratals flasköl att botanisera bland. Ett guldställe helt enkelt. Lite litet bara.
De stängde redan klockan 22, men ett stenkast därifrån ligger bryggeripuben Sweat shop brew kitchen som skulle ha öppet till ''sent''.
Sent visade sig vara ännu tidigare än 22. Suck.

Det var bara att gå uppför backen till hotellbaren som stängde 3-4 än en gång. Tidig nedbäddning denna dag som avslutades med en Green beret IPA från Mac's i hotellbaren. Ok öl.

onsdag 22 mars 2017

Öl i Nya zeeland del I-Hotellbaren

Vi landade på kvällen i Auckland och tog en flygbuss till hotellet. Det fanns en ganska stor bar där, full med exotisk öl som skulle av-verkas under vår vistelse.
Det gällde att hålla sig vaken så länge som möjligt för att komma in i tidszonen... och det görs väl bäst i en bar.
Bärsen som klarades av första kvällen var för min del: Steinlager Tokyo dry och Lion Red, 1812 Hoppy pale ale från Emerson’s, Speights Gold medal ''ale'', Little creatures Original pilsener och Mac’s Sassy red. Alla från multinationella Lion breweries.
 
Slutligen en Monteiths American pale ale på rummet. Inga höjdaröl denna dag, men det var ju bara uppvärmning.

onsdag 8 mars 2017

Öl i Beijing

Ännu ett öläventyr ägde rum förra månaden. Vi flög på kvällen från Arlanda och landade i Kina följande förmiddag. På planet serverades en mellanöl vid namn Yanjing beer.

I Beijing var det var soligt och inte alltför kallt när vi tog något slags tåg till centralare delar av jättestaden med cirka 15000000 invånare. Väl framme delade vi på oss. Tony och Pütte åkte upp i ett TVtorn medan jag letade upp bryggeripuben Panda brew. Undertecknad var den ende gästen där mitt på dagen. Ölen som intogs var Too much coffee imperial stout och Tang dynasty 8,4%. Helt ok öl dock. Deras wifi var dock så knackigt att jag fick nog. Det skulle dock visa sig att så var fallet överallt. Alla sociala medier var blockade och GPS fungerade uselt.
Dårar.

Nästa stopp var en bryggeripub vid namn Great leap brewing. Det är en kedja med tre barer i Peking. Just det här stället hade underrubriken ''#12'' då gatunumret var tolv. Ölen då? Cinnamon rock ale 6,2%; bärnstensfärgad med lite honung i aromen. sötaktig, men ändå välbalanserad. Kanel kan anas, men man hade nog inte lagt märke till den utan namnet. Helt ok öl.
Honey ma gold; gyllene och disig. Välhumlad och lite obalanserad. Reäl efterbeska.
Liu the stout; svart och maltig. Kryddig med viss sötma.
East city porter; något maltig arom. För mycket kolsyra för stilen. Bra balans annars.
Pale ale #6; underlig arom som framträder efter hand. Bärnstensfärgad med någolunda skum. Bra balans även i denna brygd, Lite väl tam dock med toner av spya som drar ned intrycket.
Slutligen Edmund backhouse pils som var ok. Mycket utlänningar på detta ställe.

Mer öl skulle hinnas med på den närbelägna mysiga bryggeripuben Jing a/Big smoke. Mandarin wheat och Worker’s pale ale.

Nästa bryggeripub var Arrow factory beläget vid en flod, dock var det för mörkt för att kunna utskilja något av den. En trevlig islänning var bartender. Ölen här var session IPAn Mammanlai, Dark ages black IPA och Nbeer Kiwi sour.

Det fick bli taxi tillbaka till flygplatsen. Chauffören kunde inte ett ord engelska och tog inte kort. Han fick nöja sig med alla kinesiska pengar jag hade.

På flygplatsen ''avnjöts'' en Yanjing Original Weissbier innan vårt nästa flyg skulle gå.
Över lag var jag glatt överraskad över standarden på de inhemska ölen.